Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Djevojčica izdahnula na putu do bolnice

Autor: Damir Kundić

13.01.2013. 23:00
Djevojčica izdahnula na putu do bolnice

Foto: Damir KUNDIĆ



Strašnoj nesreći je prethodila dječja igra. Čuo se pucanj, a zatim i vrisak majke koja je smrtno ranjenu kćer držala u naručju. Nažalost nesretno dijete nije izdržalo do bolnice. “Tragedija”, tek je uspio izustiti djed kojeg smo zatekli u dvorištu kuće


Osmogodišnja djevojčica M. Š. preminula je u subotu poslijepodne od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem, na putu prema karlovačkoj bolnici.
Okolnosti tragedije koja se odvila u zaseoku Šlati na području Generalskog Stola, mjesta koje se nalazi tridesetak kilometara od Karlovca prema Ogulinu, još uvijek nisu službeno poznate.
Zasad se zna samo da je do fatalnog ranjavanja nesretne djevojčice došlo u dvorišnoj zgradi pored obiteljske kuće, te da se najvjerojatnije radi o ubojstvu iz nehata. Nepotvrđene informacije govore da je svemu prethodila dječja igra u kojoj je navodno sudjelovalo više djece. Obitelj u kojoj je došlo do tragedije susjedi opisuju kao mirnu i vrijednu. Stradala djevojčica bila je srednje dijete u obitelji, a osim nje imaju još jedanestogodišnjeg sina koji ide u šesti razred, te četverogodišnju djevojčicu.
Pucanj i vrisak
Obitelj je, kako su nam prepričali susjedi, uzgajala konje, a otac se bavio i lovom. Informacija koja nije službeno potvrđena, ali je pouzdana, govori da je do kobnog ranjavanja došlo upravo iz lovačkog oružja koje posjeduje.
– Čuo sam pucanj, mislim da je moglo biti oko pola pet poslijepodne. No nisam isprva obraćao pažnju na to, jer je mali često bacao petarde u vrijeme blagdana, pa sam mislio da je i ovaj put to u pitanju – ispričao nam je prvi susjed nesretne obitelji, koji, međutim, nije znao više detalja o događaju. Njemu je, pak, jedna susjeda ispričala kako je nakon pucnja čula vrisku te ugledala majku koja ranjenu djevojčicu drži na rukama.
Navodno su majka i jedan od susjeda dijete odmah stavili u susjedov automobil i pohitali prema bolnici, no bilo je prekasno. Djevojčica je ubrzo preminula od posljedica ranjavanja.
Nijedan od stanovnika sela Šlati s kojima smo jučer pokušali kontaktirati nije znao više reći o tragediji koja je potresla Generalski Stol.
Obdukcija i vještačenje
– Teške tjelesne ozljede, od kojih je djevojčica na putu do bolnice umrla, zadobivene su od vatrenog oružja, no za sada se ne zna počinitelj. Policija je završila očevid, ali naložen je još niz dokaznih radnji, od obdukcije, do balističkog vještačenja. Više se neće znati dok to ne završi, rekao nam je jučer Dubravko Skolan, zamjenik karlovačke županijske državne odvjetnice.
Subotnja tragedija nije prva ovakve vrste na području Generalskog Stola. Sličan je slučaj zabilježen 24. srpnja 2003. godine kad je trinaestogodišnji dječak jednim hicem iz pištolja “TT” usmrtio svoju devetogodišnju polusestru. Nanio joj je prostrijelnu ranu iznad desnog oka, od čega je malena na mjestu preminula. Pištolj kojim je opalio bio je u vlasništvu njihova djeda, umirovljenog policajca.


Opačić: Neodgovorni roditelji




Tragediju u Generalskom Stolu je na konferenciji za novinare komentirala i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.
– Dijete je izgubilo život zbog neodgovornosti roditelja. Čemu služi to oružje, svi su naoružani do zuba?! Apeliram na roditelje da maknu oružje iz kuća, kazala je ministrica.