Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pčelinjak za novi početak

13.01.2014. 23:00
Pčelinjak za novi početak


Pčelarstvo je zanimljiv posao, uvijek se nešto novo nauči, ima prostora za istraživanje i stvara mi se prilika da znanje koje stečem ovdje u komuni sutra negdje iskoristim. Dok sam bio ovisnik o heroinu bilo mi je svejedno što će biti sutra, nisam imao nikakav cilj i životu, nisam planirao od života nešto napraviti. Danas razmišljam o curi, obitelji i zašto ne nekom pčelinjaku kad izađem iz komune, kaže 33-godišnji Blaženko Čagelj iz Dubrovnika koji posljednjih četrdeset i jedan mjesec živi u komuni Mondo Novo u Nuniću na prostoru koji je zajednici ustupila Zadarska nadbiskupija.
Njegov primjer još jednom potvrđuje kako su zajednice jedinstveni prostori u kojima bivši ovisnici treniraju za povratak u svakodnevnu borbu koja se zove stvarni život. Čagelj, inače rodom iz Bosne i Hercegovine za povratak u tu borbu sprema se kroz bavljenje pčelarstvom.
Blaž, kako ga zovu drugi dečki u zajednici, s užitkom govori o pčelama, s ponosom pokazuje med koji je ove godine izvrcan s paše na drači i s nevjerojatnom pažnjom otvara košnice s pčelama. Danas može biti ponosan kad pogleda sebe i usporedi se s onim momkom kakav je bio prije nego što je ušao u komunu.
– Kada sam zadnji put imao overdose bio sam tri dana u komi. Iz dubrovačke bolnice su me poslali na detoks u Vrapče, da se probam izvući iz svega toga. Gore sam bio tri mjeseca, a onda i razgovoru s dr. Ćelićem došao do ove zajednice. Sada se brinem o pčelinjaku sa osamdeset i sedam košnica.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU