Sudski postupak protiv Robnika spas za zaposlenike Luke Zadar?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Danijel Robnik, slovenski poduzetnik i suvlasnik Luke Zadar, u ponedjeljak je kazneno prijavljen zbog lažne prijave pokušaja ubojstva, piše mariborski dnevni list "Večer" navodeći da je nakon provedene istrage policija utvrdila da je Robnik sam pucao na vlastiti automobil, a onda policiji to prijavio kao pokušaj atentata. Do takvog zaključka policija je došla nakon forenzičke analize slučaja kojom je utvrđeno niz razlika između Robnikovih izjava i onoga što je policija tijekom očevida otkrila na mjestu događaja.

Mariborski poduzetnik i vlasnik taksi poduzeća, kupio je 2013. godine 53,6 posto Luke Zadar od financijskog holdinga mariborske nadbiskupije koji je završio u stečaju, a za sobom ima niz poslovnih sporova. Početkom 2014. godine na Trgovačkom sudu u Zagrebu pokrenut je spor koji je Zadranin Blaženko Mrkić, mali dioničar Luke Zadar, posredstvom zagrebačkog odvjetnika Gordana Vuletića pokrenuo radi utvrđenja ništetnosti odluka izvanredne glavne skupštine Luke Zadar održane 24. siječnja 2014. godine o promjeni članova Uprave, opozivu prokure i promjeni člana Nadzornog odbora. Tada su razriješeni članovi Nadzornog odbora Veljko Bubić, Pero Leontić i Arsen Marin, a imenovani Mihael Budimir iz Zagreba za predsjednika Nadzornog odbora, Tihomir Vorih iz Gregurovca za njegova zamjenika i Slavko Matošić iz Zadra za člana NO. Na istoj skupštini razriješeni su i član Uprave i direktor Neven Jurin iz Zadra te prokurist Domagoj Krpina iz Varaždina, dok je Jurici Kešini, članu Uprave, oduzeto pravo za zastupanje tvrtke, a na toj dužnosti ostao je Nikola Dragičević iz Zadra.

Istovremeno je i slovenski Zvon Dva na zagrebačkom Trgovačkom sudu pokrenuo spor zbog čega je u sudskom registru Luke Zadar stajala službena zabilježba koja se "upisuje na zahtjev predlagatelja »Zvon dva holding Finančna družba« d.d. u stečaju iz Maribora kojeg zastupa stečajna upraviteljica Vida Gaberc, a nju odvjetnički ured Rikardo Perković & Sanja Perković iz Zadra. Spor se, kako je navedeno, vodi radi utvrđenja ništetnosti pravnih poslova. Drugim riječima, mariborski crkveni fond osporavao je cijelu transakciju novca u Luku Zadar počevši od poduzeća I. J. Storitve preko Manusa u vlasništvu Zemuničanina Veljka Bubića pa do Robnikovog Dilicula koji je potraživanja otkupio i tako postao većinski vlasnik.

Mrkićeva zabilježba brisana je u studenom, a 31. prosinca i ova "Zvona Dva". Prethodno, 4. prosinca razriješen je dužnosti i Kešina. Zanimljivo je, međutim, kako je Trgovački sud u Zadru zabilježbe brisao šest, odnosno sedam mjeseci nakon pravomoćnog rješenja TZ Zagreb.

Kako smo doznali od zagrebačkog odvjetnika Gordana Vuletića, tužba je povučena.

- Tužbu sam podneskom od 13. svibnja povukao na zahtjev mojih stranaka koje su me obavijestile da je postignuta vansudska nagodba, kratko je prokomentirao Vuletić. Slovenska stečajna upraviteljica pojasnila nam je kako je ona za obustavu spora doznala od odvjetnika suprotne strane koji joj je dostavio nemali račun za troškove. Potvrdila nam je i kako Zvon Dva nema više nikakvih potraživanja koji bi se vezali za Luku Zadar jer je na javnoj dražbi jesenas Zadranin Blaženko Mrkić otkupio potraživanja fonda od Robnikovih I. J. Storitvi i to za iznos od 133 tisuće eura. To znači da kontroverzni slovenski poduzetnik Danijel Robnik više nije većinski vlasnik Luke Zadar što je za 92 zaposlenika odlična vijest. Mrkić, jedan od dioničara kojemu je zasigurno u interesu opstanak te 50-ak godina stare tvrtke, svoja potraživanja koja je preuzeo od Zvona Dva sada može od Robnika naplatiti upravo vlasničkim udjelima Luke Zadar. Za sve dioničare i zaposlenike takva opcija značila bi povratak Luke Zadar u ruke lokalnim ljudima koji su godinama unatrag brinuli o uspješnom poslovanju tvrtke. Luci Zadar, naime, račun niti dana nije bio u blokadi usprkos krizi i recesiji, a jednako je i s radničkim plaćama.

Robnikov scenarij s atentatom po svemu sudeći samo je infantilni pokušaj da izigravajući žrtvu zadrži ono što je nelegalno stekao. Njemu i trojici njegovih suradnika, naime, slijedi suđenje pred mariborskim sudom upravo zbog makinacija s novcem lokalnog financijskog fonda te nezakonitim transakcijama kojima su se bez novca dočepali Luke Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)