Stiže 800 sadnica masline i 6.000 kalemova loze

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Privlački će maslinari imati na raspolaganju 800 sadnica maslina

U okviru plana i programa daljnjeg unapređenja i subvencioniranja razvoja maslinarstva, vinogradarstva i voćarstva, i ove će godine usprkos štednji i recesiji posredstvom Općinskog Jedinstvenog odjela za gospodarstvo i poduzetništvo privlačkim maslinarima, vinogradarima i voćarima biti osigurane dovoljne količine sadnica maslina, kalemova vinove loze te sadnica voćaka po izuzetno povoljnim cijenama. Njih će uglavnom dobiti, kao što je to bio slučaj prethodnih godina, oni maslinari, voćari i vinogradari koji su tijekom lanjske godine prema općini Privlaka uredno podmirili svoja dugovanja po osnovi komunalne naknade, legalizacije objekata, katastarske izmjere, odvoza smeća, poreza i sličnog.

Cijena 90.000 kuna

Nakon što je proveden natječaj za najpovoljnijeg ponuđača i dobavljača, i ove je godine odabrana poznata tvrtka "Prud" vlasnika Mate Volarevića iz Metkovića, koja se već desetljećima uspješno bavi poslovima sadnje, uzgoja, prodaje i distribucije raznolikog sadnog materijala. U privlačke voćnjake, vinograde i maslinike iz njegovog rasadnika stići će oko 800 komada sadnica maslina sorti levantinka, orkula, istarska bjelica, levantinka, žutica, leccino, pendolino, tenera, ascolano, cipressino i druge, kao i 6.000 kalemova vinove loze sorti plavac, babić, debit, maraština, merlot, sauvignon, igni blanc, sirah i drugih. Također će biti dopremljeno 6.000 sadnica voćaka limuna, smokava, trešanja, kivija, mandarina, naranči, malina, rogača, bajama... Za navedeni sadni materijal općina Privlaka je u ovogodišnjem proračunu osigurala 90.000 kuna, a kako stvari sada stoje, maslinari, vinogradari i voćari će najvjerojatnije u čitavom ovom projektu participirati s minimalnim novčanim sredstvima.

Podjela od ponedjeljka

Kako nam je rekao privlački općinski komunalni redar i koordinator akcija Ivan Buškulić, cijena sadnog materijala bit će na razini lanjskih iznosa. Ove godine, kaže, interes je iznad svih očekivanja, te je knjiga narudžbi zatvorena.

- Sadni materijal iz Metkovića u Privlaku će biti dopremljen do konca ovog tjedna. S njegovom podjelom krenut ćemo najvjerojatnije u ponedjeljak 17. ovog mjeseca u jutarnjim satima. O svim ostalim pojedinostima glede navedenog posla naši poljoprivrednici, maslinari i voćari pravovremeno će biti upoznati, istaknuo je sa zadovoljstvom Buškulić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno