Veza 112. brigade i Zadarskog lista

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Nedjeljko Jusup, urednik monografije o 112. brigadi
- Preteča knjizi koja je upravo otisnuta bio je feljton koji je u Zadarskom listu izlazio prije sedam godina pod istim naslovom: 112 brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH - kaže Nedjeljko Jusup
Zvonko KUCELIN
FELJTON U ZADARSKOM LISTU PRETEČA KNJIZI - Nedjeljko Jusup, urednik monografije 112. brigada HV od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH

Zadarska 112. brigada HV i Zadarski list vezani su takoreći pupčanom vrpcom, kaže Nedjeljko Jusup prvi i dugogodišnji glavni urednik našeg lista i urednik monografije 112 brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Jusup je kao pripadnik prve zadarske postrojbe pokrenuo Ratni bilten 112. brigade ZNG-a, jedan od prvih u oružanim snagama. Prvi broj, koji je otisnut uoči Božića 1991. godine, privukao je pozornost kako sadržajem tako i naslovnom stranicom. - Umjesto tenkova i ratne “gvožđurije” objavio sam fotografiju balerine u skoku iznad ruševina u dvorani Kneževe palače koju su 1991. razorile neprijateljske granate - kaže Jusup.

Kad je njegov prijatelj i dragovoljac Mirko ugledao naslovnicu rekao je: “Sad znam da ćemo pobjediti!” U drugom broju, koji je objavljen 15. siječnja 1992. na naslovnoj stranici objavljene su redom sve zemlje koje su priznale Republiku Hrvatsku.

- Slagali smo novine u staroj tiskari Narodnog lista i na regalu dodavali jednu za drugom zemlje redom kako su nas priznavale. Tako da je Ratni bilten 112. brigade, iako dvotjednik, praktički prije od svih drugih medija objavio taj neizrecivo važan za našu zemlju i ljude presudan povijesni događaj.

Jusup je u 112. brigadi počeo pripremati i pokretanje Zadarskog lista, a naš list je poslije pratio sva važna događanja vezana uz 112. brigadu i Domovinski rat.

- Preteča knjizi koja je upravo otisnuta bio je feljton koji je u Zadarskom listu izlazio prije sedam godina pod istim naslovom: 112 brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH. U međuvremenu je feljton dopunjavan dokumentima, zapovijedima, zemljovidima, fotografijama i tekstovima koje je odsad moguće pogedati i pročitati na jednom mjestu u monografiji koja će ovih dana biti predstavljena javnosti. - Vrijednost monografije su dokumenti i činjenice o istinitim ratnim događajima.

Autori ih iznose kronološki, bez iznošenja subjektivnih doživljaja.

- Ne radi se, dakle o memoarskom štivu, impresijama niti o ratnom dnevniku autora Marka Čuline prvog ratnog zapovjednika i Dušana Nikitovića, načelnika 112. brigade. U monografiji je kronološki i sistematski objavljeno sve što je relevantno za razumijevanje događaja od izmnimnog značenja ne samo za za zadarsko područje nego i za cjelokupnu noviju hrvatsku povijest.

Uz autore Čulinu i Nikitovića, pisca predgovora, povjesničara doc. dr. Zlatka Begonju, stručne recenzete generale Mirka Šundova i Matu Viduku, svoj doprinos monografiji dali su i poznati zadarski fotografi Zvonko Kucelin i Željko Karavida, te Arif Sitnica po čijem predlošku su stručni suradnici u Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” Andreja Sečen i Miljenko Majnarić oblikovali izgled mnografije 112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznaja RH.

- Monografija je koncipirana tako da se može pročitati u jednom dahu, ali onima koji su propatili sve nevolje od početka stvaranja brigade do međunarodnog priznanja i dalje, čitanje neće biti tako lako. Nekome će možda zasmetati što nije pronašao svoje ime ili sliku, detaljnije opisane situacije u kojima je sudjelovao sa svojom postrojbom, svojim suborcima… Sigurno je da nikoga od branitelja neće ostaviti ravnodušnim jer svaka rečenica ove knjige za svakoga branitelja, te posebno za obitelji poginulih, ima svoju dubinu, težinu, svoje vrijeme i nevolje - rekao je Nedjeljko Jusup, izražavajući uvjerenje da će, nakon ove prve monografije, koja obuhvaća razdoblje od početka neprijateljske agresije do međunarodnog priznanja RH, uskoro usljediti monografija o cjelovitom putu 112. brigade od njezinog osnivanja do kraja Domovinskog rata, do konačnog oslobađanja u kojemu su njezini pripadnici dali veliki doprinos.

Iz Impressuma Ratnog biltena

Osnivač i izdavač: Zapovjedništvo 112. brigade ZNG-e

Glavni urednik: Marijan Maroja

Izvršni urednik: Nedjeljko Jusup

Uredništvo: Nedjeljko Jusup, Vlado Klarin, Nikola Marinović, Marijan Maroja, Šime Mijolović, Snježana Nakić, Maja Pavić i Bruno Vugdelija (fotoreporter)

Grafički urednik: Dragan Kwiatkovsky

Tisak: Zadarska tiskara

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)