Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DAN GRADA BIOGRADA Grad s kvalitetnom demografskom i socijalnom politikom ima sjajnu perspektivu

14.01.2019. 12:02
DAN GRADA BIOGRADA Grad s  kvalitetnom  demografskom  i socijalnom  politikom ima  sjajnu  perspektivu


U povodu Dana grada Biograda na Moru i blagdana nebeske zaštitnice svete Stošije u športskoj dvorani Srednje škole Biograd  pred oko 350 nazočnih održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na  kojoj su uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama.
Svečanu sjednicu, koju je otvorio Tonči Šangulin, predsjednik Gradskog vijeća, obilježila je nazočnost brojnih javnih osoba i izaslanstava iz  Hrvatske i inozemstva, a uslijedio je i nastup Mate Bulića, klape Bunari iz  Vodica i klape Fumada iz Sv. Filip i Jakova te mlade pjevačice Ivana Orlić  kao i kninskog pjesnika Ante Nadomira Tadića Šutre.
– Svečana sjednica je prigoda kada želim pohvaliti konstruktivni rad  Gradskoga vijeća, jer bez odluka vijećnika ne bismo mogli realizirati niti  jedan značajniji projekt u našemu gradu, ali i apeliram na sve njih, da  kada je u pitanju naš grad, moramo se držati za isti šćap, kazao je Ivan  Knez, gradonačelnik Biograda dodajući kako će ovaj tim Gradske uprave,  učiniti sve, kao što je to činio i do sada, da iz godine u godinu samo podiže ljestvicu kvalitete življenja.
– Mi smo srce Jadrana i na to smo ponosni. A naš rad i naš uspjeh prepoznat je diljem planeta. I Orden izlazećeg sunca, kojega mi je prošle godine dodijelila Vlada Japana, nije samo osobno priznanje već i priznanje  za Grad Biograd na Moru, ali i Republiku Hrvatsku, u cijelosti. Intenzivno radimo da najveća međunarodna nevladina asocijacija Gradonačelnici za mir koja broji 163 zemlje i regije, 7701 grad u kojima živi oko milijardu ljudi, u kojoj Grad Biograd na Moru već deset godina ima značajnu ulogu dopredsjednika, još više ojača.


Jak proračun u iznosu od 202,2 milijuna kn
– Kad spominjem glagol „jačati“, ponosan sam što je Gradsko vijeće  prihvatilo naš prijedlog proračuna za ovu godinu 2019., koji je znatno  „jači“ u odnosu na prošlogodišnji proračun i iznosi čak 202.189.232 kune, što je 14,3 posto povećanje od proračuna za 2018., koji je iznosio  176.784.242 kuna. Ponosni smo i na realizirane projekte u protekloj godini, u kojoj smo i kroz prostorne planove i zemljišnoknjižnu obnovu zapravo ostvarili uvjete za društveni i gospodarski razvoj, gradnju i racionalno korištenje prirodnih i kulturnih dobara, ali ne želimo se zanositi  učinjenim, već gledati naprijed, što još moramo odraditi, kazao je Knez,  istaknuvši kako ovogodišnji proračunom, koji je i rekordan, osigurava  razvojnu komponentu.
– Nastavlja se izgradnja knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta s multimedijalnom dvoranom i kinom, kanalizacijskog sustava i uređenja ulica  u gradu. Gradi se poduzetnički inkubator, reciklažno dvorište, sortirnica  otpada, proširuju se i komunalno opremaju poduzetničke zone i novi  dio gradskog groblja, sanirat će se odlagalište komunalnog otpada Baštijunski brig, rekonstruirati ribarnica i tržnica, a kao jedno od najrazvijenijih turističkih središta ne samo Zadarske županije, nego i cijele Hrvatske,  svoje gospodarstvo temeljimo na turizmu, poljoprivredi i ribarstvu. Stoga je za nas iznimno značajno ulaganje u nove turističke projekte, kao  što su Centar za održivi i aktivni turizam Biosfera i Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero, a uređenje Turističkoga  info centra je aktivnost koju provodi Grad Biograd, kao partner na projektu JU Parka prirode. Želimo aktivno doprinijeti rješavanju problema  zaštite i valorizacije prirodne baštine. Pred nama su Poduzetnički inkubator i Aglomeracija Biograd – Pašman – Tkon, novi sustav odvodnje i vodoopskrbe vrijedan oko milijardu kuna, nabrojio je gradonačelnik Knez  dodajući još kako je Grad Biograd jedan od hrvatskih gradova koji se izdvajaju uspješnim povlačenjem sredstava iz EU fondova što je rezultiralo  društvenim i gospodarskim procvatom.


Pozitivan prirodni prirast
– Gradu Biogradu je samo u 2018. odobren iznos od 102 milijuna kuna  koji su sufinancirani iz EU fondova i državnoga proračuna, a i to je dokaz  da Gradska uprava, Gradsko vijeće i naši vrijedni službenici rade profesionalno i odgovorno. No, sve bi to bilo uzalud da mi nismo jedan od tek  devet gradova u Lijepoj Našoj s pozitivnim prirodnim prirastom, a osobito sam ponosan na podatak da je u porastu i broj učenika. I to je dokaz  da provodimo kvalitetnu demografsku i socijalnu politiku, zaključio je  Knez naglasivši kako će i dalje nastaviti raditi za dobrobit grada.
Božidar Longin, zadarski župan, je istaknuo kako je kraljevski grad  Biograd odličan primjer sredine koja svim svojim građanima pruža ugodan život.
– Kao grad na moru, i Biograd živi od mora. I to ne samo u turističkom  smislu. Kao najribarskijoj hrvatskoj županiji u interesu nam je i izgradnja kvalitetne ribarske infrastrukture. Zato je važno istaknuti da naša  Županijska lučka uprava vodi projekt izgradnje ribarske luke Biograd. Za  taj projekt se upravo izrađuje projektna dokumentacija za koji smo preko resornog ministarstva osigurali 1,5 milijuna kuna. Osim ribarske infrastrukture, projekt dugoročno uključuje premještaj te gradnju nove  trajektne luke u Biogradu. To će biti jedan kvalitetan iskorak po uzoru na  Luku Gaženica u Zadru, koji će dugoročno rasteretiti promet u centru  grada, naglasio je župan Longin.  
Veliki pljesak dobili su svi govornici, posebice Janko Kos, gradonačelnik slovenskog Žaleca.
– Da stotine puta moram birati roditelje opet bih izabrao soje roditelje,  a da mogu stotinu puta birati susjede opet bih izabrao Hrvate. Meje (granice) ne smiju biti, meje su samo u glavama. Neka prolaze mandati, ali  ostat će prijateljstvo gradova iz Hrvatske i Slovenije, Biograda na Moru i  Žaleca, poručio je Kos.




Zamolio Boga za zdravlje don Ivana  Mustaća
Dopustite mi da izvan protokola u ime svih nas zamolim dragoga Boga za zdravlje  našega župnika don Ivana Mustaća, koji se u zagrebačkoj bolnici bori za život. Bože  čuvaj ga i daj mu snage. Nadahni ga Duhom svetim, kako se i on nadahnjivao u svakodnevnim molitvama u crkvi naše zaštitnice, svete Stošije, za svoje župljane,  poželio je Knez.


Brojna izaslanstva
Brojna izaslanstva su predvodili Luigi Lardi, gradonačelnik talijanske Tolfe kod Rima, Janko Kos, gradonačelnik Žaleca, Alen Bukovnik, gradonačelnik Radlje ob Dravi, Darko Ratajac gradonačelnik Slovenskih Konjica, Alojz Glavač, gradonačelnik  Moravskih Toplica, Darko Burić, gradonačelnik Belišća, Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Kraljevice, Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja, Milorad Demo,  izaslanik Milana Bandića, Drago Bago, predsjednik Gradskog vijeća Zaprešića, predstavnici Hrvata iz mađarskog grada Baje. 
Osim visokog izaslanstva Zadarske županije predvođenog županom Longinom i  Grada Zadra predvođenog dogradonačelnikom Antom Babićem na sjednici je nazočio i Božidar Kalmeta, don Nikola Tokić, župnik, brojni načelnici i drugi.


Ferari Nagrada za životno djelo
Nagrada Grada Biograda na Moru za životno djelo dodijeljena je Silviu Ferari kao  zahvalnost za iznimna dostignuća u Domovinskom ratu, za vođenje Centra za obavješćivanje Biograd, kao i za izuzetni doprinos u svekolikom radu u životu s mladima  te kao dugogodišnjem predsjedniku karnevalske udruge Tome Krnjeval.
Godišnje Nagrade Grada dobili su: Dobrovoljno vatrogasno društvo Biograd i  Športsko ribolovna udruga Podlanica Biograd na Moru. Grbovi Grada su dodijeljeni  Petru Pešiću, Davoru Pešiću i Mladenu Pešiću koji su ne misleći na svoj, spasili tuđi  život; Ivici Kapitanoviću Šulcu, predsjedniku DVD Biograd; Gordani Kupus, djelatnici hotelske kuće Ilirija i bivšoj vrhunskoj streljačici; Milivoju Bogdaniću, za izniman  doprinos na području stolarstva, izgradnju sandolina i uređenju brodova; Zvonku  Dežnaku, za izniman doprinos u gospodarskom razvoju Grada; Radoslavu Dominisu,  najstarijem građaninu Biograda; Domagoju Pribiloviću, mladom športskom ribolovcu.
U ime nagrađenih zahvalio je Silvio Ferara.
Prigodni, svečani program vodila je biogradska novinarka Branka Pelicarić.