Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KARNEVAL Morske sirene s Puntamike neće propustiti maškare!

14.01.2019. 09:16
KARNEVAL Morske sirene s  Puntamike neće  propustiti  maškare!


Činjenica jest da zadarski kraj nema  dugu i razvijenu  tradiciju karnevala poput primjerice, Istre i Kvarnera, pa se tako još  uvijek ne znaju detalji vezani uz ovogodišnji Zadarski karneval koji  ove godine "pada" nešto kasnije, početkom ožujka. No, jedna zadarska četvrt po tome se ipak, razlikuje od drugih jer njeguje  običaje "maškaranja" već skoro 70 godina i osim što redovito sudjeluju na Zadarskom karnevalu, njihove maškarane skupine do sada su obišle cijelu Hrvatsku. Riječ je, naravno, o  maškarama s Puntamike koje su se počele pripremati i šiti kostime već iza Svih Svetih.
– Dok god nas bude i dok god budemo mogli stajati na nogama,  sudjelovat ćemo na karnevalima. Jer, to je na Puntamici tako od kada pamtim. To je dio našeg identiteta i običaja. Maškare su za nas  uvijek nešto više.  Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, to je   vrijeme kad se nastavljamo družiti. Sastajemo se obavezno dva puta tjedno u jednoj prostoriji u našem Domu kulture, šijemo kostime, pijemo kavicu, a donesu se i kolači. Ove godine bit ćemo –  morske sirene  i naša će skupina brojiti između 25 i 30 maškara. Godine nisu važne jer one su  samo broj. Važan je naš duh koji je uvijek raspoložen za druženje, smijeh, pjesmu…, ispričala je Bruna Supičić koja je već više od 20 godina predsjednica Društva prijatelja  Puntamike, Udruge umirovljenika Puntamika, Karnevalske udruge i  Pogrebnog društva Puntamike. Jednom rječju, kako ona kroz šalu  kaže, predsjednica Puntamike.
Osim što će, naravno, sudjelovati na Zadarskom karnevalu i ove  godine  neizostavno putuju svojim prijateljima u Kaštel Stari, a planiraju i put u Zagreb, Samobor te možda i na Silbu.


Uvijek nešto više od karnevala…
– Karneval u Kaštel Starom, gdje idemo već godinama,  doista je  nešto posebno. To je za nas najbolji karneval u Hrvatskoj. Tamo  smo sklopili lijepa i čvrsta prijateljstva i uvijek se divno zabavimo i  družimo. Toliko volimo te ljude i taj kraj da to ne propuštamo, dodala je Supičić.
Osim starijih i mali Puntamičani se pripremaju za karneval, a oni  će, kako je otkrila Supičić, ove godine biti – poštari.
Još jedna gradska četvrt uvijek sudjeluje na Zadarskom karnevalu, a s obzirom na to da njihova kreativnost ne poznaje granice, Zadrani ih uvijek s nestrpljenjem čekaju. Radi se o Bokanjanima predvođenim najpoznatijim od njih – Enijom Meštrovićem.
– Što se mene osobno tiče, moja je maska – spremna. Ali, hoćemo  li mi, kao skupina sudjelovati na ovogodišnjem karnevalu, to još  uvijek ne znamo jer to ovisi o organizaciji. Ako organizacija bude  dobra, onda se vidimo, poručio je Enio Meštrović.
Ono što je sigurno, to jest i činjenica da će se nakon uspješne 3.  po redu Božićne čarolije na Silbi, održati i karneval. Na otoku su  već počele pripreme za tradicionalne Silbenske maškare koje na  ovom malom otoku imaju stoljetnu tradiciju, tako da Turistička zajednica, goste na Silbu već – poziva.