Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kreativni pogled mladih na EU

14.01.2019. 12:07
Kreativni  pogled  mladih na  EU


Hrvatska zajednica županija poziva sve kreativce od 16  do 30 godina da se prijave na natječaj "EU2ME" za foto, video i literarne radove. Kreativni natječaj organizira se u sklopu projekta  CROSSOVER financiranog iz programa Europa za građane. Cilj natječaja je potaknuti mlade da o svojoj općini, gradu ili županiji promišljaju kao djelu Europske unije. Natječajem želimo potaknuti  mlade da sami stvaraju i razmišljaju o Europskoj uniji, kao i svim  pozitivnim aspektima koje je članstvo u Europskoj uniji donijelo  Republici Hrvatskoj. Sudionici mogu svoje radove prijaviti u jedno  od sljedeće tri kategorije – najbolja fotografija, najbolji video te najbolji sastavak – objasnila je Vlatka Vučić Marasović iz Odsjeka za informiranje Zadarske županije.


(Ne)sudjelovanje mladih na izborima za EU parlament
Naime, ovaj kreativni natječaj jedna je od aktivnosti europskog  projekta CROSSOVER kojemu je cilj potaknuti mlade na promišljanje o političkoj odgovornosti kroz povećanje participacije na izborima za Europski parlament. Projekt će fokus staviti na razmjenu  iskustava između članica s najvećim postotkom izlaska mladih na  izbore za Europski parlament 2014. godine, a to je Malta, Italija,  Danska, Irska i Švedska te onih s najmanjim postotkom kao što je  Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka.
– Od mladih se očekuje da svojim radovima odgovore na jedno ili  više od sljedećih pitanja kao što su: Što je to Europska unija? Što  Europska unija čini za mene? Gdje vidim budućnost Europske unije? Zašto su mladima važni izbori za Europski parlament? Koji su  potencijalni izazovi Europske unije? Što danas znači biti mladi Europljanin? Zašto je moj glas bitan? Natječaj je otvoren 10. siječnja u  ponoć, a zatvara se 21. siječnja 2019. godine u 23.59 sati. Svojim radovima sudionici mogu odgovoriti samo na jedno ili na više od  ovih pitanja – dodala je Vučić Marasović.
Projekt okuplja 14 partnera iz 12 zemalja koji su podijeljeni u  dvije skupine. U prvoj skupini su organizacije iz zemalja gdje je  sudjelovanje mladih na izborima 2014. godine bilo nisko, a u drugoj skupini su zemlje s najvećom izlaznošću mladih na izbore. Temeljna ideja projekta je razviti akcije koje mogu učinkovito riješiti  nedostatak interesa za glasanje mladih na europskoj razini. Kako bi  se ispravno riješio taj izazov, potrebna je promjena načina razmišljanja, a to se mora postići "zdravom" izloženosti raspravama i  aktivnostima o tome zašto je sudjelovanje presudno za budućnost  Unije i njezine građane. Stoga, očekivani rezultati projekta su poboljšanje znanja i vještina mladih sudionika i unapređenje demokratskog angažmana potaknutog na europskoj razini, uglavnom kroz  povećanje stope sudjelovanja na izborima za Europski parlament  2019.


Dodjela nagrada 4. veljače
– Tema "EU2ME" omogućuje mladima široki kreativni izražaj, a  nagrade će se dodijeliti u tri kategorije – najbolja fotografija, najbolji video i najbolji sastavak. Nakon završetka kreativnog natječaja  tročlani će žiri odabrati po tri najbolja rada iz svake kategorije.  Dodjela nagrada autorima i autoricama fotografija, videa i sastavaka za 1., 2. i 3. mjesto prema izboru žirija održat će se nakon što  stručni žiri donese odluku o najboljima. Fond se sastoji od devet  nagrada koje osigurava Hrvatska zajednica županija. Ukupni nagradni fond iznosi približno 7000 kuna. Nagrade najboljima bit će  dodijeljene 4. veljače ove godine na Međunarodnoj konferenciji za  mlade u Zagrebu – naglasila je Vlatka Vučić Marasović.




Ocjenjivački sud
U kategorijama "najbolja fotografija", "najbolji video" i „najbolji sastavak“ nakon  završetka natječaja tročlani stručni žiri odabrat će tri najbolja rada. Sve pristigle  uratke svaki član stručnog žirija ocjenjuje bodovima od 1 – 10. Radovi će biti rangirani sukladno ocjenama stručnog žirija, a nagrađeni će biti objavljeni na službenoj  internetskoj stranici Hrvatske zajednice županija, na Facebook stranici, na Instagram profilu Hrvatske zajednice županija, YouTube kanalu (video).