Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poslijepodnevna kanonada

14.01.2019. 12:20
Poslijepodnevna kanonada


Hrvatska je jučer ostvarila i svoju drugu pobjedu na Svjetskom prvenstvu, poslije teškog uspjeha s  Islandom obavljena je formalnost s Japanom za kojega se i prije utakmice znalo da je totalno inferioran suparnik. Igrači izbornika Lina Červara su do punog pogotka došli kanonadom golova pri čemu je bilo čak deset strijelaca. U drugom poluvremenu dodana je  i vrlo čvrsta obranu za koju suparnici nisu nalazili ključa i sve je okončano s uvjerljivih 35:27. Izbornik je imao i priliku odmarati igrače kako se ne bi previše potrošili u utakmici u kojoj se pobjednik znao i prije nego što su se momčadi  počele zagrijavati.
 Hrvatskim favoritima je trebalo tek pet minuta za prvo odvajanje kada je nakon dva gola Zlatka Horvata, od kojih je jedan bio iz sedmerca, stigao i pogodak Luke Stepančića preko niskog japanskog "plota", zone "6-0", pogodak kojim je Hrvatska povela 3:1. Uz tri obrane Marina  Šege, Stepančiću su se kroz pridružili Jakov Vranković i Emenuel Štrlek i za nepunih osam minuta je već bilo 5:1. Islanđanin na klupi suparnika Dagur Sigurdsson je minutom odmora pokušao zaustaviti kola koja su pojurila nizbrdo, ali ništa od toga. Štrlek i Domagoj Duvnjak sa dva vrlo laka gola za čak 7:1 čime je vrlo jasno bio najavljen rasplet jučerašnjega poslijepodnevnoga monologa favorita. Tada je došlo do malog opuštanja, taman dovoljnog za japansku seriju 3:0 i prednost je sredinom nastavka odmah prepolovljena, 9:6.  To, međutim, nije mijenjalo odnos snaga na terenu, hrvatska kvaliteta je za suparnike bila pretežak uteg, poslije šeste obrane raspoloženog Marina Šege iza zone "6-0", Igor Karačić i Horvat su opet "vratili vodostaj", bilo je 13:7 desetak minuta do odmora.
Nastavilo se u istom tonu  pri čemu je hrvatski izbornik mogao obavljati namjeravane rotacije igrača kako bi se što manje umorili uoči idućih nastupa. Golovi su svejedno često pljuštali u mrežu Japanaca i na odmor se otišlo s hrvatskim vodstvom 18:13 u nadmetanju bez previše adrenalina u obrani.
Od početka nastavka Červar je među vratnice postavio Ivana Stevanovića, Riječanin je odmah ostvario prvu obranu,  na drugoj strani Horvat i Duvnjak  te Štrlek su lako povisili na 23:14 što je bila dotadašnja najveća hrvatska prednost.  Viđen je hrvatski pucački trening dok je obrana u devet prvih minuta u nastavku primila jedan jedini pogodak.
U 40. minuti prednost je zaokružena na "plus 10", Stepančić je pogodio za 24:14. Iako je do kraja bilo još dosta vremena,   hrvatski navijači su već slavili na tribinama, čula se njihova pjesma kojom su pozdravljali svoje ljubimce.
U jurnjavi prema pobjedi Hrvatska je u 48. minuti vodila 29:18 dok se samo čekao posljednji zvuk sirene,  a do konca  Stevanović je  skupio čak 12  obrana, od čega jedan sedmerac.
Hrvatska danas u 18 sati igra sa Makedonijom.


Jučerašnja utakmica
Hrvatska – Japan 35:27
MÜNCHEN Utakmica 2. kola skupine B  Svjetskog prvenstva rukometaša:  Hrvatska – Japan 35:27 (18:13). Olimpijska dvorana u Münchenu. Gledatelja 12.000. Suci Brunner, Salah (Švicarska).
HRVATSKA:   Stevanović, Duvnjak 3, Stepančić 5, Vida, Horvat 8 (2), Karačić 5, Blažević, Štrlek 3, Musa 1, Cindrić, Mandić 4 (2), Kozina, Vranković 2, Šipić 1, Šego, Bičanić 3.
JAPAN:    Miyazaki, Kasahara 1, Baig, Kai, Narita 1, Tokuda 6 (3), Watanabe 3  Doi 3, Shida 3, Motoki 2, Kubo, Tamakawa, Okamoto 2, Yoshino 2, Agarie 3,  Kadoyama 1.
Isključenja: Hrvatska 2, Japan 4 minute. Sedmerci: Hrvatska 5 (4), Japan 4 (3).


Červar: Makedonci imaju  veliki cilj, žele se dokazati
– Čestitam igračima. Rastrčali smo se, odigrali smo dobro.  Rotirao sam sve igrače, a Cindrića sam čuvao od napora.  Zadovoljan sam što je igra bila kolektivna.  Igrali smo čvrsto, suparnicima nismo dozvolili da razvije igru, vratari su bili  dobri. Dali smo dosta lakih golova što znači da smo bili koncentrirani. Imamo   četiri boda, ali moramo biti oprezni. Nije sve riješeno u našoj skupini. Igramo sada sa Makedonijom, to će biti težak meč.  Moramo držati ovaj ritam,  ispraviti neke pogreške.  Kao trener uvijek moram tražiti više jer ako ciljamo na više, moramo više i dati.  Priliku su dobili Vida, Šipić, Mandić, u nastavku je branio Stevanović, koji je  bio dobar. Bez dobrih vratara  nema ni velikih pobjeda, bez njih ni obrana nije dobra – kaže izbornik Lino Červar.
Slijedi ogled s Makedonijom, gdje je Červar radio.
–  Razmišljam o njima, to je suparnik kojeg jako dobro znam,  trenirao sam sve te igrače.  Znam da im je veliki cilj da nas pobijede, znam da se žele dokazati. Neće nam biti lako, morat ćemo igrati još bolje mislimo li pobijediti.




Stevanović: Nova pobjeda osigurava  drugi krug
– Slijedi  Makedonija, svi znamo da je to itekako ozbiljna reprezentacija. To može biti i utakmica koja će nam osigurati drugi krug. Imaju četiri,  pet izvrsnih pojedinaca. Spominjem Kiru Lazarova, odličnog vratara Borka Ristovskog, oni imaju dosta igrača koji igraju po Bundesligi. Naravno, imaju i odličnog trenera Raula Gonzaleza, koji ima Ligu prvaka i trenutno je u "PSG"-u.   Bit će to teška utakmica,  a igra se odmah dan nakon Japana, niti jedni niti drugi nemamo odmora – kaže Ivan Stevanović, koji je u  30 minuta skupio  12 obrana.


Horvat: Ovo je pravi put, držali smo ritam svih 60 minuta
Zlatko Horvat, golgeter i najbolji igrač utakmice s osam golova: – Bili smo ozbiljni od početka, imali jako dobar start u utakmicu što je glavni razlog zašto nam Japanci nisu stvarali probleme. Onda je bilo puno jednostavnije držati takav ritam do kraja utakmice. Mislim da je obrana bila jako dobra, ali nije bilo lako protiv brzonogih Japanaca. Stvarno su teški za čuvanje "jedan na jedan". Po dogovoru dosta smo spajali "dva na jedan". To smo i uspjeli. Ne možemo dobiti realnu sliku o nama s Japanom, ali iz p utakmice s Islandom ima jako puno dobrih stvari, malo manje loših. Tada je bilo i nervoze zbog prve utakmice, sada smo držali ritam svih 60 minuta. Ovo je dobar put. Naši golovi s krila? Znali smo da se oni sporije vraćaju, brži su kada trče naprijed nego kada idu u obranu. To smo znali iskoristiti. Naravno sada su misli na Makedoniji. Nema se tu što puno pričati, moramo se čim brže odmoriti jer je pred nama nova borba za bodove.