Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

STUTTGART CMT DIE URLAUBS-MESSE Počelo je s gužvama kakvima se nadamo i ovo ljeto

14.01.2019. 11:36
STUTTGART CMT DIE URLAUBS-MESSE Počelo je s  gužvama  kakvima se  nadamo i ovo  ljeto


Svi koji žive od kampinga u Hrvatskoj ovog su trenutka u  Stuttgartu  jer je upravo u tijeku CMT Die Urlaubs-Messe – najvažniji sajam kampinga u Njemačkoj i Europi. On je pred 10-ak godina  preoteo  Muenchenu primat kada je kamping sajmovanje u pitanju, a dogodilo se  to kad je njemački auto klub svoje pokroviteljstvo i svoju gala večer  premjestio ovdje.


Gala večer ADAC-a i ADAC kamping vodič
Stuttgartskom sajmu prethodi jedno od najznačajnijih okupljanja –  Gala večera ADAC-a odnosno njemačkog autokluba, a koji je alfa i omega za putujuće Nijemce, a to kampisti jesu. Njemačke uzorne statistike  kažu kako je ADAC institucija kojoj Nijemci najviše vjeruju, više i od vlade, vojske, policije, suda…
U petak je bila svečane večer ADAC-a na kojoj se tradicionalno predstavlja vodič za kampove u Europi (sadrži dva toma s pregledom gotovo  svih kampova kojeg u Eropi zovu "Biblija kampinga") te dodjeljuju nagrade i oznake Superplatz odnosno izdvaja nekoliko desetaka najboljih  kampova na kontinentu s posebnom preporukom. Iz Hrvatske je ove godine na tom prestižnom popisu 10 kampova, a ovdje ćemo kazati kako je  među njima prvi i stalni Zaton tvrtke Turisthotel, a iz ovog kraja je tu godinama i kamp Šimuni na Pagu, a makar se nalazi izvan naše županije  spomenemo ovdje uvijek i Novalju čiji se kamp Straško nakon lanjskog  ispadanja s popisa – vratio.
 Bili su ovdje na gala večeri i naši predstavnici Marinko Marinović i Ivo  Bobić iz TN Zaton, Kristina Brčić  i Davor Šaponja iz kampa Soline, Petar  Perković i kolegice iz IGL. Perković  i u mirovini ne miruje, već odrađuje  oglašavanje i niz drugih poslova za   ADAC. Naznačeni su osnovni trendovi, bez očekivanih detalja i podijeljene su nagrade, ali je informirano o  novosti koju navodimo u okviru.


Snaga Stuttgarta
Dok se sajmovi muče s novim on line vremenima, kad nitko nikog ne  gleda više u oči i ne pruža ruku, Stuttgart se još drži kao jedan od ponosnih preživjelih sajmova u svoj svojoj veličini. Naime, dok većina sužava  dane na vikend i još koji dan preko njega, oni su još u shemi nekad vladajućih sajmova Europe koji su hvatali – dva vikenda odnosno trajali od  petka do iduće nedjelje. Tako Stuttgart još ide, a dojmovi će se zbrajati  iduće  nedjelje.
Ovaj sajam  je lani imao preko 340.000 posjetitelja. S njega se pružaju  informacije  o trendovima i očekivanjima u kampingu općenito i prve  procjene o Hrvatskoj za kamping, ali koje su okosnica i smjernica za sva  očekivanja s njemačkog, ključnog nam tržišta.
  Naravno, ovdje je nužno ponoviti da su Nijemci prvi hrvatski gosti,  tako je i u Zadarskoj županiji, a taj je primat i izrazitiji u kampingu. Važnost kampinga na ovom području ilustrira 25 posto svih kapaciteta u Zadarskoj županiji, a uz to vrlo visoka kvaliteta, barem ovih predvodnika.
Davor Šaponja zastupa Iliriju odnosno kamp park Soline,  tu je i kolegica iz kampa Paklenica, a  na štandu koji su uzeli iz TZ Zadarske županije  nalazi se  Moran Papić.  Štand je u stvari dio štanda Hrvatske turističke  zajdnice. Turisthotel se predstavlja na štandu do ovoga, zajedno s udugom TOP Camping Hrvatska, a kamp Šimuni zakupio je svoj dio štanda  od HTZ-a.
– Sajam je čak produljio radno vrijeme otvarajući se u 9 sati umjesto u  ranijih 10 sati, a otvaranje je odmah donijelo snažnu posjećenost. Riječ  je o sajmu koji redovito ima i   gužve pa je to vjerojatno razlog produljenja  radnog vremena, kazuje nam Kristina Brčić dodajući kako je  njezin kolega Šaponju  probdio dan na štandu.
– Jako je dobra posjećenost i veliki interes, a mogu kazati da je to redovit slučaj. Za prvi i radni dan bilo je jako dobro, a prava nas navala i posao očekuje za vikend (pričali smo u petak navečer, op.a.). Nismo imali  službenih obavijesti i najava trendova, ali ćemo to vjerojatno imati tijekom ovog tjedna.




Dojmovi naših predstavnika
Kristina podvlači važnost sajma za Iliriju i Soline.
– Lani smo s njemačkog tržišta imali iznenađujuće dobar rast od 10  posto, s obzirom na lanjska kretanja u kampingu u Hrvatskoj. Njemački  su nam gosti u strukturi na 14 posto, odnosno treći iza   Slovenaca i Čeha,  ali izvan alotmana su kao individualci prvi, govori Brčić.
Kristina Dominić i Ana Sarta iz Šimuna na svom su dijelu štanda, drugi dio ekipe je u Beču čiji se sajam održava istovremeno,  te su zadovoljne  prepoznavanjem Šimuna kao tradicionalnog člana kluba najboljih kampova Europe od strane ovdašnjeg ADAC-a.
Najsnažniji igrač u kampovima  u Sttutgartu nam je Turishotel, a direktor kampa Zaton Marinko Marinović kaže:
– Nismo kao u Utrechtu imali prvi poslovni dan kada se srećemo s  agentima i turoperatorima te upoznamo trendove kod njih i dogovaramo daljnu suradnju, jer ovaj sajam je odmah javni te deseci tisuća posjetitelja nagrnu na štandove. Jako je dobro počelo s pristojnom gužvom.  Nama su u Zatonu Nijemci uvijek prvi gosti kampa i zato moramo biti  ovdje. Nakon ADAC-ove večeri odradili smo i sastanak Leading camps  udruge vodećih kampova Europe kojeg smo članovi (uz 41 ostalih tako  prepoznatih  kampova u Europi iz 10 najsnažnijih kamping nacija), a povod je obilježavanje   25. godina udruženja.  U Zatonu smo lani imali pad  gostiju s njemačkog tržišta što ćemo vjerujem ove godine ispraviti jer bi  to pripisali iznimno toploj godini, zbog koje su mnogi njemački kampisti  uživali u lijepom vremenu u svojoj zemlji. Nemamo naznake trendova, a  od stvari koje sami znamo je raspored blagdana. On je važan za sav turizam, a posebno za kamping. Zbog kasnog Uskrsa blagdani Duhova će  početi kasno odnosno tek 8. lipnja, dok su lani padali dijelom u lipanj, a  dijelom u svibanj pa znamo što nas čeka oko svibnja i početka lipnja, kazuje nam Marinović ilustrirajući to time što je udruga Leading Camping  za tu svoju 25. godišnjicu sugerirala da svaki kamp odobri tjedan s posebnim značajnim popustom u čast toga, a Zaton bi u to, detalji se dogovaraju,   ušao upravo s tim prvim tjednom lipnja. 


ADAC kreće u rezervacijski on line  sistem – pincamp.com
Iako su u ADAC-u neskloni ulijetanju u klasičan  busssines, nakon dugog promišljanja, a na tragu svepriustnih on line rezervacijskih sustava, moguće već ovo ljeto kreću sa svojim. Informirao nas je o tome Marinko Marinović iz Zatona.
Uglavnom, najjednostavnije je objasniti da kao sveprisutni booking.com putem  kojeg se masovno rezerviraju (prodaju) svi naši kapaciteti, navlastito privatni apartmani, ADAC uvodi svoju platformu. Bit će pincamp.com.
Znajući za odanost ADAC-u Nijemaca, ali  drugih  i njegovoj vjerodostojnosti, sigurno je da će "uzeti dobar dio kolača"  i kampovima, a još više agencijama.
– Dobra je najava da bi uobičajeno oglašavanje na njihovim vodičima itd. kompenzirali odbijajući to od provizija koje će dobiti kroz taj rezervacijski sustav, kazuje  nam Marinović.