Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZADARSKO KLIZALIŠTE Mali Duje kliže k’o veliki…

14.01.2019. 18:15
ZADARSKO KLIZALIŠTE Mali Duje  kliže k’o  veliki…


Ni niske temperature koje su se spustile nad Zadrom u subotu navečer nisu uspjele omesti ljubitelje klizanja da pohrle na gradsko  klizalište, koje je ove godine prvi put montirano u sklopu Sportskog centra Višnjik. Najveće do sada, čak tri puta veće od dosadašnjeg, kako to  tvrde nadležni, po običaju, najdinamičniju atmosferu tjedna imalo je klizalište upravo za vikend kada su svoje umijeće gospodarenja ledom došli  demonstrirati brojni Zadrani i gosti grada, očekivano u najvećoj mjeri  oni najmlađi.


Mama ne bi na klizaljke
Bilo na specifičnim sanjkama ili samo na klizaljkama, mališani su itekako uživali u zimskim radostima, pod budnim okom svojih starijih.  Među njima umijeće klizanja pokazali su nam i desetogodišnji blizanci  Leo i Niko koje je dovela mama Katarina, u društvu sestre Marijane koja  je dovela sina Duju.
– Eno moje dvije „kamikaze“, s ponosom nam je pokazala sinove mama Katarina. Sama taj dan nije bila za klizanje, kaže da je u žurbi, da nema vremena.
Nadzor će preuzeti teta Marijana, no samo sa sigurne udaljenosti.
– Ne hvala, ja na klizaljke neću, smije nam se mama Marijana. Kako  dodaje, pala je i nestabilna je pa će klizalište ipak samo gledati .
– Neka kliže moj mali, on to voli, a ja ću gledati, kako na njega, tako i na  ova dva mališana od sestre, jasna je gospođa Marijana.
Zaustavljamo na trenutak Duju, zanima nas u čemu je tajna i taj užitak  klizanja.
– Najljepše je okretanje, priznaje Duje. Dječak inače ima 12 godina, a  kliže od svoje šeste godine. Kaže da ga nitko nije nagovarao ni učio, jednostavno je sam odlučio klizati, krenuo, naučio sve što je bilo potrebno i  danas kliže „k'o veliki“. Smije se kako mu se mama boji da ne padne.
– Ona se boji, a ja sam pao nekoliko puta i ništa mi nije, ponosan je  mališan. Ostavljamo ga stoga da nastavi s klizanjem i zaustavljamo dvojicu drugih dječaka: Anđela Paukovića i Nina Aničića. I jedan i drugi su  pravi profesionalci na ledu, što i nije čudno s obzirom da se bave i hokejom.
– Počeo sam sa sedam godina i evo sada već šest zima kližem. Pao sam  puno puta, no nikada nije bilo ozbiljnijih udaraca, priča Anđelo. Dodaje  da je najbolja stvar s klizanjem brzina u kojoj jako uživa pa za odlazak na  klizalište ne propušta ni jedan dan.
– Klizao sam i u Zagrebu i u Splitu tako da mogu usporediti klizališta i  mogu vam reći da je ovo naše zadarsko baš dobro klizalište, ocjenjuje  Anđelo.
Slaže se i Nino. On kliže od svoje osme godine, kako nas je informirao.
– Kližem od osme godine, a treniram i hokej tako da mi led nije stran,  naglašava mališan i dodaje kako bi, ako bi već trebao birati, prije izabrao  klizanje nego hokej.
– U hokeju možeš nešto dobiti i u glavu, a na klizanju ne, smije se. Daje  nam i mišljenje o novoj lokaciji klizališta. Kaže da je važno da je veće pa  stoga pozdravlja odluku da se klizalište preseli s Poluotoka na Višnjik.


Lokacija odgovara
Isti stav imaju i dvije bake koje su došle sa svojim unucima. Gospođa  Miroslava i gospođa Zekija ističu da im ova lokacija više odgovara jer nema brige oko parkinga.
– Zadovoljne smo, tu je u blizini veliki parking što nam odgovara jer  dolazimo izvan grada pa nam je važno da imamo osiguran parking. Bilo  je naravno parkinga i na Poluotoku u popodnevnim satima no u toku jutra bi bilo teže naći mjesto za parkirati tako da je za nas dvije ova lokacija  bolja od prijašnje, ističu gospođe.
Što se tiče cijena, nemaju prigovora.
– Cijene su ok, jer 20 kuna, koliko smo platile za naše unuke, stvarno  nije neki iznos ako znamo da je to dobro za njihovo zdravlje.
Na pitanje zašto i one ne stanu na led samo se osmjehuju i dodaju da  se sa sudbinom ipak nije za igrati.
Stariji se ljubitelji klizanja uglavnom te večeri nisu mogli vidjeti na ledu kojeg su okupirali prije svega mališani. Njihovo je bilo očito da paze  na svoje nasljednike poput jednog nona Mauricia koji je došao „baciti  očadu“ na unuka Franca. U društvu prijatelja Steve gospodin Mauricio  se udobno smjestio u kut dvorane i od tamo pazio da i ova večer na klizalištu protekne u najboljem redu.




Klizalište – do 27. siječnja
Klizalište na Višnjiku će produžiti s radom do nedjelje 27. siječnja. Radno vrijeme  od ponedjeljka do petka je od 14 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 21  sat.