Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čak 84 zadarska policajca traže prestanak službe, pustili samo njih 18!

15.01.2020. 06:30


Kada smo 2018. godine pisali o broju zadarskih policajaca koji traže mirovinu, tek njih dvadesetak podnijelo je zahtjev za umirovljenjem. Dvije godine kasnije, prestanak službe traži njih – 84!
Ovu brojku potvrdilo nam je Ministarstvo unutarnjih poslova, navodeći i kolikom su broju zadarskih policajaca odobrili odlazak u mirovinu. Riječ je samo o – 18 zahtjeva.
Ove brojke najbolje govore o težini policijskog posla i uvjetima u kojima rade, no ipak se ne pamti da je ovoliki broj zadarskih policajaca podnio zahtjev za mirovinom. Naime, na naše pitanje koliko je djelatnika Policijske uprave zadarske prošle godine podnijelo zahtjev za mirovinom, s obzirom da nam je 2018. rečeno kako umirovljenje traži njih dvadesetak, u MUP-u su nam odgovorili sljedeće:


Ostali na čekanju
– Vezano uz Vaš upit, obavještavamo Vas kako je tijekom 2019. godine Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo 84 zahtjeva policijskih službenika PU zadarske za prestanak službe sukladno članku 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Nadalje, tijekom 2019. godine, na temelju članka 6. citiranog Zakona, ministar unutarnjih poslova donio je rješenja o prestanku službe s pravom na mirovinu za 18 policijskih službenika PU zadarske, stoji u odgovoru Kabineta ministra.
Ostali zadarski policajci morat će stoga sačekati još neko vrijeme do prestanka službe, a tempo umirovljenja znaju samo njihovi nadležni. Naravno, ovisi to prije svega o popuni MUP-a, odnosno priljevu novih policajaca. S obzirom da plaća policajaca iznosi tek četiri tisuće kuna, razumljivo je zašto se ne može udovoljiti ovolikom broju zahtjeva za umirovljenjem.
O tome koliko njih i na razini cijele države želi napustiti službu kazuje i podatak da je Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova ministru Davoru Božinoviću svojedobno čak slao požurnice tražeći što brže rješavanje zahtjeva policajaca. Primjerice, 2018. godine, kada su se zadarski policajci obratili našem listu želeći i putem medija ukazati na ovaj problem, među onima koji su podnijeli zahtjev za mirovinom bila su čak petorica ranjenih na poslu. No, ni oni nisu tada dobili odgovor na svoj zahtjev.
O zapošljavanju u MUP-u dovoljno govori i podatak da je jedne godine program koji je u policijskoj akademiji trebao započeti u rujnu, odgođen za listopad jer MUP nije na vrijeme uspio prikupiti potreban broj od 400 polaznika, koliko su ih tražili u ožujku.


Požurnice ministru Božinoviću
O zanimanju za policijskom profesijom pak svjedoči i brojka iz 2013. godine kada se u Policijsku akademiju prijavilo gotovo osam tisuća kandidata, a 2017. ta je brojka pala na 1800 njih. Nije stoga čudno da MUP mjesecima nije odgovarao na zahtjeve zadarskih policajaca, iako je sindikat poslao dopis ministru Božinoviću, koji su nam dostavili iz njihove podružnice u Zadru. U njemu su se tako pozvali na članak 21. Zakona o policiji »koji određuje da policijskom službeniku kojem prestaje državna služba radi stjecanja prava na invalidsku mirovinu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, sukladno posebnom propisu prestaje državna služba radi stjecanja prava na starosnu i prijevremenu mirovinu pripada pravo na neto iznos otpremnine u visini prosječne mjesečne neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj utvrđenoj od strane Državnog zavoda za statistiku, za razdoblje siječanj-kolovoz prethodne godine, uvećane 12, 10 odnosno 6 puta«.




Zakon o policiji
Naime, povećan broj zahtjeva za prestankom dužnosti počeo je nakon što je 1. siječnja 2018. godine na snagu stupio Zakon o policiji. I djelatnici Policijske uprave zadarske tada su se pozvali na članak 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih skužbenika i ovlaštenih službenih osoba. No, problem je bio što ni policajci koji su zahtjev za mirovinom podnijeli prethodne godine, tada još nisu dobili odgvor:
– Ovim putem molimo da se s predmetnim zahtjevima žurno postupa, kako ne bi bilo neizvjesnosti glede vremena odlaska u mirovinu. S tim u cilju predlažemo da ministar donese i javno objavi pravila kojima će se na transparentan način odrediti vremenski i vrijednosni kriteriji za postupanje s predmetnim zahtjevima, a temeljem kojih će koristiti svoju diskrecijsku ovlast iz posebnog propisa sukladno podnesenom zahtjevu policijskog službenika, sve u skladu s materijalnim mogućnostima Ministarstva, naveli su tada sindikati u dopisu ministru Božinoviću.
No, vidimo da se situacija nije mnogo promijenila, naprotiv tijekom prošle godine broj policajaca koji su podnijeli zahtjev za umirovljenjem porastao je – četverostruko!


OPADA I BROJ PRIJAVA ZA UPIS NA POLICIJSKU AKADEMIJU
O zanimanju za policijskom profesijom pak svjedoči i brojka iz 2013. godine kada se u Policijsku akademiju prijavilo gotovo osam tisuća kandidata, a 2017. ta je brojka pala na 1800 njih


MUP godišnje umirovi između 250 i 400 policajaca
Hoće li i koji zadarski policajci dobiti rješenje o mirovini znat će se tek kada ministar Božinović odluči o tome, s obzirom da ministri policije imaju diskrecijsko pravo odlučiti o tome koga će umiroviti, a koga zadržati na poslu. No ono što je sigurno činjenica je da će pozitivno biti riješen tek dio zahtjeva za mirovinom, s obzirom da Ministarstvo godišnje odobrava umirovljenje između 250 i 400 policajaca, a da je na razini Hrvatske oko 1700 policajaca podnijelo zahtjev. Naime, za vrijeme svojega mandata tadašnji ministar Vlaho Orepić u javnost je izišao s podatakom kako u policijskom sustavu ima oko 7000 policajaca koji imaju uvjete za odlazak u mirovinu, zbog čega je, poput bivših ministara, tražio odgodu isplate otpremnina policajcima.