Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Folklor, mažoretkinje, ples i pjesma – kruna rođendana kraljevskog grada

15.01.2020. 15:00


KUD Kralj Tomislav je u povodu Grada Biograda na Moru i nebeske zaštitnice sv. Stošije u Športskoj dvorani OŠ Biograd priredio tradicionalnu, 18. po redu manifestaciju pod nazivom »Tebi, grade«. Pored KUD-a »Kralj Tomislav« i nastupa svih mažoret formacija Biogradskih mažoretkinja koje djeluju u sklopu domaćeg KUD-a, ovu veličanstvenu manifestaciju pod pokroviteljstvom Grada Biograda uveličali su KUD Sv. Donat iz Zadra i Šibenske šuštine iz Šibenika.


Folklor i mažoret ples
– Svake godine uz nastup prijateljskih KUD-ova cilj nam je da sve naše skupine u KUD-u pokažu što su sve tijekom godine postigle svojim marljivim radom. Želja nam je ne samo zabava vjerne publike, već ujedno i zahvala Gradu na potpori i razumijevanju koje za nas uvijek iskazuju, kazala je Nives Jeličić, predsjednica KUD-a »Kralj Tomislav«.
Nakon spleta pjesama biogradske folklorne skupine »Čija je ono divojka«, »Imala sam dragoga« i drugih, te plesnih nastupa na pozornicu su uz zvukove nešto drugačije glazbe »uletjele« mlade i rasplesane Biogradske mažoretkinje trenerica Laure Pešić, Ive Čotrić i Ive Erlić i još jednom potvrdile da su jedan od istinskih brendova ovog kraljevskog grada.
– Krasi nas zajedništvo, međusobno uvažavanje i ljubav prema plesu. Mažoretkinje su za nas opuštanje, zabava, druženje. Imamo četiri dobne skupine mažoretkinja i tko voli plesati, uvijek je dobrodošao, jer s nama se uvijek možete zabaviti, pozvala je Pešić istaknuvši kako se intenzivno pripremaju za predstojeća natjecanja koja su im na rasporedu, a budući da su prošle godine bile vrlo visoko plasirane i na Europskom prvenstvu, jasna je ova njihova želja i nastojanja za ovogodišnje što bolje rezultate.
Grad Biograd na Moru doista može biti ponosan na svoje žitelje. Na velike i male, sportaše, udruge, KUD, jer svi oni ovih dana uz proslavu i obilježavanje Dana grada Biograda i blagdan Sv. Stošije-Anastazije, njegove nebeske zaštitnice, pokazali svoja postignuća kroz različite susrete, priredbe i druga prigodna događanja, što je doista najljepši način da se obilježi i proslavi Dan grada i nebeska zaštinica.


Šibensko mutavo kolo i zadarski tanac
– Kroz pjesmu, ples i običaje, u živopisnim nošnjama folkloraši i svi ostali sudionici uistinu veličanstvene manifestacije izazvali su veliko oduševljenje, a tijekom nastupa nagrađeni su zasluženim pljeskom, s oduševljenjem priča voditeljica Branka Pelicarić, novinarka Radio BnM-a.
Na samom početku priredbe članice domaćeg KUD i gosti izveli su zajedno Hrvatsku promenadu, a potom su posjetitelji u školskoj sportskoj dvorani imali priliku vidjeti i šibensko mutavo kolo. Gosti iz Zadra pokazali su nam kako se pleše zadarski tanac, moreška i drugi plesovi.
– Kulturno-umjetničko društvo Sveti Donat osnovano je 2013. godine. Zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema bogatoj etno-muzikološkoj baštini njegujemo izvornu kulturnu baštinu Zadra, Zadarske županije, otoka, priobalja i zaobalja te cijele Lijepe Naše, kazala Mirjana Peša, prvo ime KUD-a Sv. Donat koji je, između ostalog proteklog ljeta na zadarskoj rivi s valcerom oživio plesne večeri održavane u Hotelu Zagreb.
Članice šibenske kulturne udruge Šibenske šuštine, koje slove kao njegovateljice i čuvarice šibenskog folklora, izvele su ono po čemu su od početka prepoznatljive, staro šibensko, takozvano mutavo kolo s napjevom »Oj Dobriću«, ali i mnoga druga kola sa šibenskog i drugih područja.
Impresivna manifestacija završila je zajedničkim nastupom svih uzrasta Biogradskih mažoretkinja koje su zaslužile i najveći pljesak. Potom je Nives Jeličić u ime organizatora u znak zahvalnosti uručila prigodne nagrade predstavnicima gostiju iz Zadra i Šibenika. Slike folklora zasigurno će svima ostati u sjećanju – šarenilo nošnji, zanimljivi običaji, plesovi, pjesme…