Folklor, mažoretkinje, ples i pjesma - kruna rođendana kraljevskog grada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Tradicionalna manifestacija u povodu Dana grada Biograda i blagdana Sv. Stošije
Kao kruna brojnih događanja kojima Biogradu na Moru obilježava Dan grada i blagdan svete Stošije-Anastazije održana je velika manifestacija pod nazivom »Tebi grade«. Ovu tradicionalnu priredbu pod pokroviteljstvom Grada Biograda već 18 godina za redom organizira KUD Kralj Tomislav
Velimir BRKIĆ
Glazba Šibenskih šustina

KUD Kralj Tomislav je u povodu Grada Biograda na Moru i nebeske zaštitnice sv. Stošije u Športskoj dvorani OŠ Biograd priredio tradicionalnu, 18. po redu manifestaciju pod nazivom »Tebi, grade«. Pored KUD-a »Kralj Tomislav« i nastupa svih mažoret formacija Biogradskih mažoretkinja koje djeluju u sklopu domaćeg KUD-a, ovu veličanstvenu manifestaciju pod pokroviteljstvom Grada Biograda uveličali su KUD Sv. Donat iz Zadra i Šibenske šuštine iz Šibenika.

Folklor i mažoret ples

- Svake godine uz nastup prijateljskih KUD-ova cilj nam je da sve naše skupine u KUD-u pokažu što su sve tijekom godine postigle svojim marljivim radom. Želja nam je ne samo zabava vjerne publike, već ujedno i zahvala Gradu na potpori i razumijevanju koje za nas uvijek iskazuju, kazala je Nives Jeličić, predsjednica KUD-a »Kralj Tomislav«.
Nakon spleta pjesama biogradske folklorne skupine »Čija je ono divojka«, »Imala sam dragoga« i drugih, te plesnih nastupa na pozornicu su uz zvukove nešto drugačije glazbe »uletjele« mlade i rasplesane Biogradske mažoretkinje trenerica Laure Pešić, Ive Čotrić i Ive Erlić i još jednom potvrdile da su jedan od istinskih brendova ovog kraljevskog grada.
- Krasi nas zajedništvo, međusobno uvažavanje i ljubav prema plesu. Mažoretkinje su za nas opuštanje, zabava, druženje. Imamo četiri dobne skupine mažoretkinja i tko voli plesati, uvijek je dobrodošao, jer s nama se uvijek možete zabaviti, pozvala je Pešić istaknuvši kako se intenzivno pripremaju za predstojeća natjecanja koja su im na rasporedu, a budući da su prošle godine bile vrlo visoko plasirane i na Europskom prvenstvu, jasna je ova njihova želja i nastojanja za ovogodišnje što bolje rezultate.
Grad Biograd na Moru doista može biti ponosan na svoje žitelje. Na velike i male, sportaše, udruge, KUD, jer svi oni ovih dana uz proslavu i obilježavanje Dana grada Biograda i blagdan Sv. Stošije-Anastazije, njegove nebeske zaštitnice, pokazali svoja postignuća kroz različite susrete, priredbe i druga prigodna događanja, što je doista najljepši način da se obilježi i proslavi Dan grada i nebeska zaštinica.

Šibensko mutavo kolo i zadarski tanac

- Kroz pjesmu, ples i običaje, u živopisnim nošnjama folkloraši i svi ostali sudionici uistinu veličanstvene manifestacije izazvali su veliko oduševljenje, a tijekom nastupa nagrađeni su zasluženim pljeskom, s oduševljenjem priča voditeljica Branka Pelicarić, novinarka Radio BnM-a.
Na samom početku priredbe članice domaćeg KUD i gosti izveli su zajedno Hrvatsku promenadu, a potom su posjetitelji u školskoj sportskoj dvorani imali priliku vidjeti i šibensko mutavo kolo. Gosti iz Zadra pokazali su nam kako se pleše zadarski tanac, moreška i drugi plesovi.
- Kulturno-umjetničko društvo Sveti Donat osnovano je 2013. godine. Zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema bogatoj etno-muzikološkoj baštini njegujemo izvornu kulturnu baštinu Zadra, Zadarske županije, otoka, priobalja i zaobalja te cijele Lijepe Naše, kazala Mirjana Peša, prvo ime KUD-a Sv. Donat koji je, između ostalog proteklog ljeta na zadarskoj rivi s valcerom oživio plesne večeri održavane u Hotelu Zagreb.
Članice šibenske kulturne udruge Šibenske šuštine, koje slove kao njegovateljice i čuvarice šibenskog folklora, izvele su ono po čemu su od početka prepoznatljive, staro šibensko, takozvano mutavo kolo s napjevom »Oj Dobriću«, ali i mnoga druga kola sa šibenskog i drugih područja.
Impresivna manifestacija završila je zajedničkim nastupom svih uzrasta Biogradskih mažoretkinja koje su zaslužile i najveći pljesak. Potom je Nives Jeličić u ime organizatora u znak zahvalnosti uručila prigodne nagrade predstavnicima gostiju iz Zadra i Šibenika. Slike folklora zasigurno će svima ostati u sjećanju - šarenilo nošnji, zanimljivi običaji, plesovi, pjesme...

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno