Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Najbolji u 2019. – Lovre Milin, Paola Borović, Šime i Mihovil Fantela, košarkašice Zadra, Matea Čerina te Vladimir Gašpar

15.01.2020. 08:30


Ukupno 22 medijskih djelatnika iz Zadarske županije je odlučilo: Lovre Milin je najbolji sportaš 2019. godine, Paola Borović najbolja sportašica, posada Jedriličarskog kluba Sv. Krševan Šime Fantela i Mihovil Fantela je najbolja momčad, Ženski košarkaški klub Zadar najbolja ekipa, benkovačka atletičarka Matea Čerina treću godinu zaredom najveća je sportska nada Zadarske županije, a Trofej Zadarski, koji dodjeljujemo za sportaše s invaliditetom, pripao je atletičaru Vladimiru Gašparu. Nagradu za životno djelo Mile Filipi zaslužio je Romano Bajlo, doajen zadarskog veslanja. Rezultati su to 26. akcije u kojoj Zadarski list nagrađuje najbolje pojedince i sportske kolektive u protekloj godini. Po kategorijama to izgleda ovako:


Sportaš
Najbolji sportaš je Lovre Milin, član Športsko ribolovnog društva Zubatac. U bogatoj lanjskoj kolekciji rezultat koji je Milina gurnuo u prvi plan je zlato sa Svjetskog prvenstva do 21 godine u lovu štapom iz brodice. S kolegom Lukom Gredičakom Milin je na SP-u u Italiji osvojio i ekipno srebro. Na Prvenstvu Hrvatske u lovu štapom iz brodice Milin je bio drugi pojedinačno i prvi momčadski dok je u lovu štapom s obale pojedinačnoj bronci dodao ekipno zlato. Na natjecanju za Hrvatski kup iz brodice osvojio je drugo mjesto. Milin je treći zadarski sportski ribolovac s titulom najboljeg sportaša. Edo Baričević ovo je priznanje osvojio 1995., a Angelo Kosović 2015.
Drugo mjesto pripalo je zadarskom boksaču Toniju Filipiju koji će prošlu godinu pamtiti po velikom uspjehu na Europskom prvenstvu gdje je osvojio broncu u kategoriji do 91 kg. Aktualni je i prvak Hrvatske, a najveći izazov u 2020. bit će mu izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.
Luka Modrić, koji je 2018. bio najbolji sportaš, ovaj put zaustavio se na trećem mjestu. Kapetan »vatrenih« ima već 127 nastupa u dresu reprezentacije za koju je postigao i 16 golova. Impresivne su i Modrićeve brojke u Real Madridu s koji je od 2012. osvojio čak 16 trofeja. Ove godine Modrić će voditi Hrvatsku na Europskom prvenstvu na kojem se nadamo nastavaku ruske bajke od prije dvije godine.


Sportašica
Atletičarka Paola Borović drugu godinu zaredom najbolja je sportašica. Nakon ozljede vratila se na stazu početkom prošle godine i u prvom natjecanju srušila državni dvoranski rekord u troskoku koji sada iznosi 13,55 m te osvojila dvostruki naslov prvakinje Hrvatske. Nakon toga slijedilo je Prvenstvo Balkana gdje je bila treća. Dvostruku titulu prvakinje Hrvatske osvojila je i prošlo ljeto, a u težnji za još boljim rezultatima zaustavile su je ozljede. U ljetnoj sezoni glavni cilj ove godine joj je osigurati nastup na Prvenstvu Europe u Parizu. Računajući sva nacionalna prvenstva, od mlađih kadetkinja do seniorki Borović ima čak 59 medalja, od toga je 21 seniorska, a aktualna je vlasnica 10 nacionalnih rekorda.
Ana Vrsaljko, članica Ženskog košarkaškog kluba Zadar, završila je na drugom mjestu najboljih sportašica. Kapetanica ekipe s Višnjika predvodila je lani »bijelo-plave« do polufinala doigravanja, a s 18.4 poena po utakmici bila je treća najefikasnija igračica lige. Nakon prvog dijela Prve lige trenutačno je najkorisnija i najefikasnija igračica.
Anina sestra Marija Režan, hrvatska reprezentativka, prošle je godine u dresu Praga, posljednjih godina najbolje češke ekipe, osvojila treće mjesto u Euroligi, što nijednoj zadarskoj košarkašici još nije pošlo za rukom. Članica je reprezentacije koja je odlično počela kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2021. i čini se da je hrvatska ženska košarka dobila sjajnu generaciju od koje se mogu očekivati velike stvari. Režan je 2007. i 2008. bila najbolja sportašica Zadarske županije.




Momčad
Šime Fantela i Mihovil Fantela, dvojac Jedriličarskog kluba Sveti Krševan, najbolji su u kategoriji momčadi drugu godinu zaredom. Od maksimalnih 110 Fantele su osvojili respektabilnih 86 bodova. Iza njih su dvije i pol godine zajedničkog jedrenja u klasi 49er u kojoj su su lani imali niz zapaženih rezultata na regatama Svjetskog kupa, a na ljestvici Svjetske jedriličarske federacije trenutačno su peti. Prošle godine Fantele su propustili Europsko prvenstvo budući da je Šime ostao kući uz sina Maru, a titulu svjetskih prvaka iz 2018. nisu uspjeli obraniti zbog Mihovilove ozljede. U 2020. slijede Olimpijske igre u Tokiju za koji Šime i Mihovil imaju velike planove. Bit će to Šimine četvrte uzastopne Igre.
Drugi put među nagrađenima u našem izboru našao se Košarkaški klub Sonik Puntamika. Klub koji je u dvije godine iz Druge došao u Premijer ligu izabran je za drugu najbolju momčad, što je korak naprijed u odnosu na 2006. kada su Punatmičani bili treći. Povratak u Premijer ligu nakon sedam godina izboren je uspjehom u Prvoj ligi u kojoj je osvojeno prvo mjesto, a potom su uspješno odrađene i kvalifikacije za najviši domaći rang.


1995. godine održana je prva akcija izbora najboljih sportaša u organizaciji Zadarskog lista


Vaterpolski klub Zadar 1952 ponovno je na trećem mjestu. Klub s Višnjika napravio je veliki iskorak nakon izgradnje zatvorenog bazena te u mlađim kategorijama ravnopravno konkurira našim najboljim momčadima. Seniori su bili osmi u Prvenstvu Hrvatske i drugoj regionalnoj ligi. Ipak, 2019. će se posebno pamtiti zbog zlatne medalje nada na Prvenstvu Hrvatske. Prvo je to najsjajnije odličje s nacionalnog prvenstva koje je osvojila jedna kategorija ovog kluba. Odličje je pripalo i mlađim juniorima koji su u Hrvatskom kupu bili treći.


Ekipa
Ženski košarkaški klub Zadar i ove godine pobijedio je u kategoriji najboljih ekipa i to već 14. put. Sastav s Višnjika lani je u Prvoj ligi bio četvrti. Riječ je o selekciji koja ima kontinuitet u našem izboru u kojem je prvo mjesto osvojila i za 1994. godinu, kada je Zadarski list prvi put organizirao ovu akciju.
Iva Karačić i Ela Žuvanić iz Veslačkog kluba Jadran drugu godinu zaredom osvojile su treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske u dvojcu bez kormilara. Donijelo im je to, kao i lani, drugo mjesto u redoslijedu za najbolju ekipu. Zanimljivo je da su lani na Prvenstvu Hrvatske zadarske veslačice osvojile više odličja od svojih muških kolega. Možda je to najava novih trendova u klubu osnovanom 1908. godine.
Prvi put među nagrađenima našla se ženska malonogometna ekipa Futsal Super Chicks iz Poličnika. Sastav koji se od 2015., kada je osnovana Prva liga, u kontinuitetu natječe u ovom rangu, lani je izborio nastup na završnom turniru četiri najbolje ekipe. Odlični su »čiksice« počele i ovu sezonu u kojoj se nadaju ostvariti najbolji rezultat u povijesti.


Nada
Matea Čerina iz Atletskog kluba Benkovac već treću godinu zaredom izabrana je za nadu županijskog sporta. U 2019. postala je sedmerostruka prvakinja Hrvatske, jednom viceprvakinja i dvaput brončana, u različitim dobnim kategorijama. U svojoj kategoriji kadetkinja bila je prvakinja Hrvatske pet puta, na 60 metara u dvorani i na otvorenom, 200 metara u dvorani i na otvorenom te u skoku u dalj. U kategoriji mlađih juniorki prvakinja je u utrci na 100 metara. Među juniorkama je prvakinja Hrvatske u utrci na 60 metara u dvorani. Postavila je i četiri nova hrvatska rekorda, tri kadetska (60 m i 200 m u dvorani i 100 na otvorenom) i jedan za mlađe juniorke (60 m u dvorani). Trenutačno drži deset državnih rekorda u kategorijama mlađih kadetkinja, kadetkinja i mlađih juniorki. Ukupno je u karijeri bila 34 puta prvakinja Hrvatske, devet puta viceprvakinja i pet puta brončana. Ove godine je ostvarila i odličan rezultat na Svjetskom školskom prvenstvu gdje je zauzela drugo mjesto u utrci na 100 metara. Vrijedi istaknuti da je i u školi odlična učenica. Iza Čerine je drugom mjestu Drago Stanić, vaterpolist Zadra 1952 dok je treći Luka Jurjević, član Taekwondo kluba Obrovac


Trofej Zadarski
Prvo mjesto u ovoj kategoriji osvojio je Vladimir Gašpar iz Atletskog kluba Fortius. Nekoliko puta prošle godine popravljao je vlastiti rekord u bacanju koplja te izborio nastup na Svjetskom prvenstvu na kojem je pod vodstvom trenera Edija Stipića bio sedmi. Srebro je osvojio na Svjetskim igrama, a na Prvenstvu Hrvatske je bio zlatni. Iza Gašpara su plivačica Lucija Mijolović, članica Zadra i Mihovil Ninčević koju nastupa za Jaderu.


Sportaš
1. Lovre Milin 46
2. Toni Filipi 41
3. Luka Modrić 38
4. Dominik Livaković 26
5. Josip Jurlina 13
6. Antonio Milin 11
7. Ivan Mišković 8
8. Ivan Vrbnjak 6
9. Luka Banić 6
10.Božo Puhalović 2
11.Marko Sikirić 1


Momčad
1. Šime Fantela/Mihovil Fantela (JK Sv. Krševan) 86
2. Košarkaški klub Sonik Puntamika 47
3. Vaterpolski klub Zadar 1952 36
4. Košarkaški klub Zadar 11
5. Ivan Validžić/Frane Bencun (VK Jadran) 11
6. Ivan Zeljko/Daniel Mijatović (STK Donat) 3
7. Odbojkaški klub Zadar 2
8. Kuglački klub Zadar 1
8. Plivački klub Zadar 1


Sportašica
1. Paola Borović 56
2. Ana Vrsaljko 45
3. Marija Režan 33
4. Marcela Marić 20
5. Tea Radil 22
6. Zrinka Miočić 10
7. Kristina Golem 9
8. Mirna Dasović 2
9. Bruna Huljev 1


Ekipa
1. Ženski košarkaški klub Zadar 66
2. Iva Karačić/Ela Žuvanić (VK Jadran) 37
3. Futsal Super Chicks 35
4. Ženski nogometni klub Donat 32
5. E. Ninčević/Mihaela de Micheli Vitturi (JK Uskok) 17
6. Plivački klub Zadar 8
7. Odbojkaški klub Zadar 1


Nada
1. Matea Čerina 87
2. Drago Stanić 25
3. Luka Jurjević 21
4. Sara Šandrić 16
5. Luka Škara 14
6. Toni Premić 9
7. Ria Longin 8
8. Rea Kurtin 7
9. Tea Smokrović 6
10.Matej Nevešćanin 4
11.Luka Kevrić 1


Trofej Zadarski
1. Vladimir Gašpar 54
2. Lucija Mijolović 45
3. Mihovil Ninčević 41
4. Branko Began 28
5. KKOI Zadar 27
6. Ivica Vidulić 3


Procedura glasovanja
Glasovanje je bilo organizirano tako da su u anketi mogli sudjelovati djelatnici različitih medija kojima je sjedište u Zadru ili djeluju kao dopisništva matičnih kuća čije je sjedište izvan Zadarske županije. U svih šest kategorija sudionici ankete dodjeljivali su prvo, drugo i treće mjesto koje je donosilo pet, tri, odnosno jedan bod. U slučaju da su pojedini kandidati imali isti broj bodova odlučivali su veći broj prvih, odnosno drugih mjesta. U četiri kategorije (sportaš, sportašica, momčad, ekipa) nagradili smo troje najboljih, a među nadama kao i Trofej Zadarski dodjeljujemo priznanje za prvo mjesto. Za ove kategorije konkurirali su svi sportaši iz Zadarske županije koji su najmanje šest mjeseci (ili pola sezone) u 2019. godini nastupali za neki županijski klub, kao i oni koji ne nastupaju za lokalne klubove, a ostvarili su iznimne rezultate s reprezentacijom, odnosno respektabilne rezultate na europskoj i svjetskoj razini.


Danas dodjela priznanja u HNK Zadar
Proglašenje najboljih bit će danas (srijeda) u 12 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar na prigodnoj svečanosti na kojoj očekujemo veliki broj sportaša, sportskih dužnosnika i prijatelja sporta. Pozivamo stoga nagrađene sportaše i klubove, ali i sve ostale zadarske sportske djelatnike da svojim dolaskom daju doprinos ovoj jedinstvenoj akciji koja traje već 26. godinu zaredom. Svi su dobrodošli, sportaši, sportski dužnosnici, navijači, dakako, i kolege novinari iz svih redakcija.