Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Po julijanskom kalendaru ispratili Staru i dočekali Novu godinu

15.01.2020. 16:00


Zadarski su Makedonci iz MKD »Biljana« u svojim prostorijama društva na Voštarnici u ponedjeljak uz prigodan domjenak i druženje proslavili dan Svetog Vasilija, te su po julijanskom kalendaru ispratili Staru i dočekali Novu godinu.
Bogata trpeza za koju su se pobrinuli vrijedni članovi društva, okupila je brojne goste i prijatelje, koji su uživali u pjesmi i dobrom raspoloženju do ranojutarnjih sati, kada su si čestitali Novu godinu.
Predsjednica društva Mirjana Majić se u sklopu službenog dijela programa osvrnula na običaje i tradiciju koji se vezuju za Vasilicu, te je uz brojne zanimljivosti istaknula:
-Danas je Vasilica ili »Stara Nova godina«, kako ju još nazivamo u Makedoniji. Vasilica se slavi diljem cijele Makedonije i ta je tradicija duža od 1400 godina, rekla je Majić, te je nadodala kako vasiličari sa slavljem počinju 13. prosinca već u podne kada idu po kućama gdje ih se daruje grahom, kruhom, mesom, novcem i drugim poklonima.
Kako je Majić objasnila, najljepši dio Vasilice prema tradiciji je u večernjim satima kad počinje satirična povorka s maskama koje se osmišljavaju i pripremaju kroz cijelu godinu, posebno za taj dan.


»Vjerovanja i običaji vezani za Vasilicu potječu od prapovijesnog doba i cilj im je osigurati sreću i napredak svakom pojedincu i široj zajednici
Mirjana Majić


-Vjerovanja i običaji vezani za Vasilicu potječu od prapovijesnog doba i cilj im je osigurati sreću i napredak svakom pojedincu i široj zajednici, zaključila je Majić, te je kao primjer iz vjerovanja navela kako svaki član obitelji na Vasilici treba obući nešto novo kako bi kroz cijelu godinu ta obitelj bila sretna.
Brojne dosjetke i zanimljive priče koje su gosti izmjenjivali između sebe, stvorile su odličnu atmosferu koja je bila popraćena i narodnim makedonskim pjesmama koje su bile neizostavni sadržaj ove slavljeničke večeri.​




Pogača i kovanica
Tradicionalna pogača koja se ovom prigodom lomila iz ruke u ruku, dobila je svoju sretnu dobitnicu, gospođu Slavicu, koja je naletila na kovanicu u pogači. Prema tradiciji, onaj tko naleti u svom komadu pogače na novac, taj će biti sretan kroz cijelu godinu.