Spontano nastali, a do danas već mnogima pomogli

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Udruga Obitelji sa četvero ili više djece Zadar
Do ideje oko osnivanja današnje Udruge »4+« došli smo sasvim spontano, jer smo se kao roditelji sa četvero i više djece okupljali i ranije, bez ikakve organizacije. Povezivali su nas iste situacije, iste nedoumice, pitanja ali i problemi, rekla je Nataša Vrkić, predsjednica Udruge
Arif SITNICA
Nataša Vrkić i Linda Jurišić: Ovo okupljanje se pokazalo potrebnim

Mlada Udruga simboličnog naziva »4+«, odnosno Udruga »Obitelji sa četvero ili više djece Zadar«, koja djeluje tek dvije godine na adresi Franje Petrića 3, možda je nešto najbolje što se moglo dogoditi višebrojnim obiteljima. Iako bi naziv ove Udruge mogao asocirati na istoimenu Udrugu koja je postojala prije nekoliko godina, predsjednica Udruge Nataša Vrkić i članica Nadzornog odbora Linda Jurišić istaknule su kako oni nisu pravni sljednik nekadašnje Udruge s kojom dijele isto ime, niti su istraživale povijest njezinog djelovanja.
-Do ideje oko osnivanja današnje Udruge »4+« došli smo sasvim spontano, jer smo se kao roditelji sa četvero i više djece okupljali i ranije, bez ikakve organizacije. Povezivali su nas iste situacije, iste nedoumice, pitanja ali i problemi, rekla je Nataša Vrkić, predsjednica Udruge, nadodajući kako se takvo okupljanje pokazalo potrebnim, jer su samo tako mogli izmjenjivati iskustva sa obiteljima koje imaju sličan život.
Budući da su neformalna okupljanja roditelja postajala sve češća i potrebitija, bilo je jasno za zaključiti kako je nužno prijeći put od ideje do realizacije te su se i službeno organizirali i 2018. godine osnovali Udrugu »4+«, kako bi okupljanja roditelja bila što komfornija ali i korisnija u smislu savjeta, organizacije, ali i edukacija, odnosno svega onog što će pomoći roditeljima sa više djece.

Počelo sa sedam obitelji

-Krenulo je sve sa sedam obitelji, što je za početak bilo sasvim dovoljno, međutim taj se broj udesetostručio u manje od dvije godine što nas posebno raduje, ispričala je Vrkić, prisjećajući se kako su odmah na startu pazili kako bi pokrili sva područja za što kvalitetniji rad udruge te da ih jako raduje što se u Udruzi nalaze roditelji iz raznih djelatnosti od prava, ekonomije i sva ona druga koja omogućuju konstruktivan i ozbiljan rad Udruge.
Da bi okupile što veći broj obitelji, i rad Udruge približile roditeljima, Linda i Nataša su se dosjetile genijalne ideje, te su organizirale projekt u suradnji sa firmom »Muller« uoči početka školske 2018./ 2019. godine.
-Kako smo bile svjesne da je početak školske godine »usko grlo« za sve roditelje, kao Udruga dodijelili smo poklon karticu od 200 kuna od Mullera, jer smo išli s pozicije da je djeci uz knjige i radne bilježnice potreban i školski pribor koji nije jeftin. Na taj način smo se približili roditeljima koji su shvatili da mi kao Udruga od roditelja ništa ne tražimo te nas je ta akcija probila i obitelji su nam se počele s povjerenjem javljati, presretno je potvrdila Jurišić iz Nadzornog odbora, te je naglasila kako oni kao Udruga ne naplaćuju članarinu svojim članovima.
Iako je početak rada Udruge bio prema riječima predsjednice Vrkić dosta spor i trom, podrška gradonačelnika Branka Dukića, za njih je bila jako bitna i presudna.
- Gradonačelnik je ključna osoba koju iz naše priče ne možemo nikako izostaviti. On je uvijek bio uz nas, od samog starta, a u javnosti je uvijek iskazivao kako je potrebno brojne obitelji pomagati ali i promicati u društvu, što je nas ohrabrilo te smo shvatili da je ideja oko osnivanja Udruge opravdana.

Važna podrška gradonačelnika

Podrška Grada Zadra, uz druge prijatelje udruge koji im financijski pomažu, je neizostavna. Zadovoljne predstavnice Udruge, posebno su istaknule što je za ovu godinu Udruga dobila iz proračuna Grada čak 40.000 kuna, a što će im biti od velike pomoći, potvrdila je Linda Jurišić.
-Troškova ima i odobrena sredstva će nam jako pomoći. Ona će biti utrošena na sve ono što je potrebno za rad Udruge, a što podrazumjeva i organizaciju edukacija koje su nužne za što kvalitetnije djelovanje, potvrdila je Jurišić, dodavši kako u planu imaju provesti i inetrnacionalni program Teen »STARS« koji se bavi cjelovitim odgojem spolnosti mladih a koji objedinjuje sve potrebno znanje s područja medicine i psihologije te je prilagodljiv i različitim uzrastima, naglasila je Jurišić.
Članovi Udruge 4+ također su ponosni su što su volontirali i sudjelovali s djecom u organizaciji projekta »Hod za život«.
Za predstavnice Udruge 4+ Natašu i Lindu jako je bitno da se obitelji okupljaju i izmjenjuju iskustva. Zato nastoje organizirati što više susreta, ali i obilježavati dane koji su značajni i koji su financijski najzahtjevniji. Tako su za Božić organizirale domjenak u prostoru autoškole Kalelarga, koja im je za tu prigodu ustupila prostor.
-Ponovno moram pohvaliti grad Zadar i gradonačelnika koji su nam uz još neke sponzore pomogli u organizaciji Božićnog domjenka na kojem su se okupili članovi i koje smo darivali pokolonima, rekla je Vrkić podsjećajući kako je i Božić isto jedno usko grlo za velike obitelji, jer pokloni nisu jeftini ali su neizostavni u vrijeme darivanja.

Nezamjenjiva uloga majke

Iako nije jednostavno biti majka u obitelji koja ima četvero, petero ili devetoro i više djece, kako su ispričale Linda i Nataša to je ipak uloga koju nikada ni za što na svijetu ne bi zamjenile.
-U velikim obiteljima mora biti netko tko će sve držati na okupu kako bi sve moglo skladno funkcionirati. Od trenutka kada se djeca probude počinje radni dan jedne mame u brojnoj obitelji, ispričala je Jurišić, te je nadodala kako su majke te koje nose obitelj i kako se nikako ne slaže s tim da djecu odgajaju institucije ili televizija. Majka je ta koja jednostavno mora biti dio života svoje djece, zaključila je Jurišić.
U mnogobrojnim obiteljima nema maski, i nema pretvaranja. Svi pokažu svoje pravo lice i to je ono što je predivno, poručila je Vrkić.
Što su djeca starija tada shvatiš kako se sve isplati, a pogotovo kada su neki periodi života zaključeni. Predivno je kada ispred sebe vidite svoju djecu koju su usmjerena da postanu ljudi, ponosno je poručila Vrkić, te je dodala kako posebno raduje kada roditelji mogu vidjeti kako su njihova djeca izrasla u ljude koja imaju svoje normalne životne stavove i tada shvatiš kako se sve isplatilo, zaključila je Vrkić, mama devetoro djece.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)