Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

FOTOGRAFIJE RATNOG RAZARANJA “Na ovaj način prisjećamo se naših branitelja, njihove žrtve”

14.01.2021. 14:11


U zadarskoj Gradskoj loži otvorena je izložba fotografija pod imenom "Fotografije ratnog razaranja Zadra". Radi se o fotografijama objavljenima 1995. u monografiji "Zadar: godine stradanja = the years of suffering: 1991.-1994." koje omogućuju uvid u vrlo teško razdoblje za povijest grada, vrijeme njegovog razaranja, straha i užasa stanovnika.
Autori uvodnog teksta monografije su Edvard Šprljan i Pavuša Vežić. Profesor Vežić je i autor dijela fotografija izloženih u Gradskoj loži dok su ostale fotografije Zvonka Kucelina, Željka Karavide i Arifa Ključanina. Izložbu je Narodni muzej zamislio kao svoj prilog obilježavanju Vojno-redarstvene operacije Maslenica izvedene u siječnju 1993. godine, kada je oslobođen značajan dio zadarskog zaleđa. Zbog epidemioloških razloga otvorenje izložbe nije bilo otvoreno za javnost, već samo za predstavnike medija.
Okupljenima se obratila Ivana Dražić, kustosica Narodnog muzeja Zadar.
– Ovu izložbu otvorili smo povodom akcije Maslenica. Na ovaj način se prisjećamo naših branitelja, njihove žrtve. Prikazujemo grad koji je kroz svoje postojanje preživio velik broj ratova. Važno je naglasiti da su u pitanju fotografije zadarskih fotografa koji su tu boravili u vrijeme bombardiranja te su svojim radom svijetu poslali poruku o tome što se tu događa. Danas je Zadar drugačiji grad zahvaljujući i uspješno provedenoj akciji Maslenica te ljudima koji su u njoj bili. Pozivamo sve zainteresirane da posjete izložbu i obilježe na taj način obljetnicu ove uspješne oslobodilačke akcije, rekla je Dražić dodajući kako su ljudima ove fotografije vjerojatno već poznate, ali isto ih vole ponovno vidjeti.
– Zanimljiva je priča o fotografiji koja prikazuje dva dječaka kod katedrale svete Stošije koji su se na njoj prepoznali, a nisu ni znali da je slikana, kazala je Dražić.