Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

GRADSKI DERBI Sve osim pobjede Zadra bilo bi veliko iznenađenje

14.01.2021. 14:03


Manje od dva mjeseca nakon povijesne druge pobjede nad »starijim bratom« s Višnjika, kako mu u Soniku vole tepati, na rasporedu je novi gradski derbi između Puntamike i Zadra. Utakmica igrana sredinom studenoga u Jazinama poslužila je kao katalizator dobre forme igračima Hrvoja Vlašića koji su nakon velikog trijumfa krenuli u pozitivnu seriju i uzdigli se do drugog mjesta na ljestvici HT Premijer lige. Bajka je trajala sve do prošlog utorka kada su Puntamičani nakon velike borbe bili primorani potpisati kapitulaciju na Gripama, da bi ih u nedjelju po drugi put ove sezone svladao Zabok.


Težak zadatak
Utakmice protiv Zadra posebnim su markerom označene na kalendaru obješenom u zelenoj svlačionici. Svjetla reflektora su blještavija, naboj je veći, a pritiska nema. Gušt za svakog sportaša, pa tako i za košarkaše Sonik Puntamike koji neopterećeni ulaze u večerašnji dvoboj.
– Moram reći da je Zadar apsolutni favorit i sve osim njihove pobjede bi bilo iznenađenje. Dat ćemo sve od sebe, kao što smo dali i u prvoj utakmici, probati odigrati najbolje što možemo u ovom trenutku i vidjeti za što će to biti dovoljno. Iluzorno je uspoređivati kvalitetu našeg i Zadrova igračkog kadra, ali u sportu je sve moguće. Nama su ovakve utakmice »najlakše«. Ne možemo ništa izgubiti, a možemo puno toga dobiti – kazao je najiskusniji u redovima Puntamike Jakov Vladović.
Prvi ovosezonski dvoboj igran u Jazinama obilježila je izvrsna igra svih osam momaka koji su kročili na parket u dresu Sonika. Vladović i Petani su razigravali i zabijali, Zovko i Cvitković skakali, Runjić već po običaju punio sve statističke kategorije, dok su Vručinić, Rašić i Jošić dali vrijedan doprinos tek drugom trijumfu nad Zadrom u službenim susretima u hrvatskom prvenstvu.
– Zadar je imao slabu šutersku večer, dok smo se mi kvalitetno taktički pripremili i odigrali dobru utakmicu u kojoj smo dosta toga pogodili. Spremili smo se i za večerašnji okršaj, ali svjesni smo da nas očekuje puno teži zadatak nego zadnji put – smatra nekadašnji igrač Zadra.


Umor neće igrati ulogu
Večerašnja će utakmica košarkašima Zadra treća u manje od sto sati te bi noge mogle biti teške, pogotovo nakon neuvjerljive predstave protiv Cedevite Junior u Kupu »Krešimir Ćosić« gdje je trener Perinčić bio primoran mijenjati originalne planove i više od predviđenog trošiti najbolje igrače. Može li to biti dodatni adut Vlašićevih momaka?
– U posljednjih nekoliko dana odigrali su dosta utakmica zbog čitave situacije oko koronavirusa, ali mislim da njihov umor neće igrati preveliku ulogu. Siguran sam da se žele revanširati za poraz u prvom dijelu prvenstva te će biti dodatno motivirani da nam uzvrate za gubitak bodova – rekao je Vladović.
Utakmica se igra u dvorani »Krešimir Ćosić« s početkom u 19 sati.
 
 




Zadar vodi 13-2


U međusobnim omjerima u prvenstvenim utakmicama »stariji brat« vodi s uvjerljivih 13-2, no od 17. studenog prošle godine Puntamičani više nisu na onoj jednoj pobjedi koju su upisali davnog 13. ožujka 2007. godine, u 2. kolu Lige za prvaka kad su kao gosti svladali Zadar u Jazinama sa 88:91.
1993./94.
Puntamika – Zadar 71:103
Zadar – Puntamika 128:89
1994./95.
Puntamika – Zadar 84:95
Zadar – Puntamika 125:95
2005./06.
Zadar – Borik P. 68:65
Borik P. – Zadar 71:101
2006./07.
Zadar – Borik P. 88:91
Borik P. – Zadar 72:99
2010./11.
Zadar – Borik P. 77:45
Borik P. – Zadar 71:81
2011./12.
Zadar – Sonik P. 96:78
Sonik P. – Zadar 77:93
2019./20.
Zadar – Sonik P. 96:78
Sonik P. – Zadar 77:93
2020./21.
Sonik P. – Zadar 78:73
 
 


Vlašić: Zadar je veliki favorit


Svjesni su Puntamičani da ih na Višnjiku očekuje jako težak zadatak. Razlike u financijskoj moći i igračkoj kvaliteti su ogromne, a činjenica da su ove sezone već jednom poraženi od »mlađeg brata« bit će dodatni motiv igračima Ivana Perinčića.
– Zadar je u svojoj dvorani bez dileme veliki favorit. Nikada se ne predajemo unaprijed i pokušat ćemo odigrati dobru utakmicu, ali moramo biti realni i svjesni razlike u kvaliteti. Na nama je da damo sve od sebe da što je moguće duže budemo u igri – kratko je kazao trener Vlašić u najavi večerašnjeg susreta.