Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kad bi bilo ekonomske računice…

14.01.2021. 10:33


KEKSOMAT I GONGO KUHAJU ZA VAS
S obzirom na to da u našoj kući djeca nemaju vremena gledati televizijski program jer moraju ići "upolje", jer moraju pomagati pri oranju, vršidbi i pri berbi, onda i ne stignemo gledati program za djecu, a taj program iđe na drugom programu Hrvatske televizije svako jutro danom radnim. Bude tu svega, ali jedna me emisijica uistinu oduševila. "Keksomat i Gongo kuhaju za vas" zove se ova odlična minijatura. Jedan dječak preko ekrana (logično. Drži se dijete mjera opreza) zaželi nešto za jesti, a onda mu Keksomat i Gongo to i spreme. Manji je problem što su ova dvojica dva čupava i dlakava lutka pa se onda dobar dio njihovih dlaka nađe vjerojatno i u hrani, ali to je već problem onoga maloga azijata koji od njih hranu i naručuje i jede, a ne naš koji to gledamo.
U svakom slučaju, bilo je napeto. Naime, nisu imali sve sastojke, jer im je falio javorov sirup. Umjesto da otiđu do prvoga dućana i kupe ga, ova su sva lutka otišla ravno u javorovu šumu i tamo nabavila potrebno, na način da smo i mi naučili kako se dobiva javorov sirup. Onda su napravili jednu jedinu palačinku jer onaj dječak nije proždrljiv i to je bilo to. Zvuči glupasto, ali je ustvari vrlo simpatično i edukativno, a ne zahtijeva neka posebna sredstva, tako da bi ovakve stvari mogla raditi i domaća produkcija kada bi u tome bilo "ekonomske računice" koje očigledno nema pa moramo plaćati Amerikancima.


DOKTOR "OZ" NAM OTKRIVA AMERIKU
Ima li nešto što je prikladnije za onaj ograničeni sloj Amerikanaca koji ne vidi dalje od svog nosa, od "Ophra Showa"? Ima li još neki cirkus gdje u publici sjede polumanite, debele, egzaltirane, histerične žene koje svaki čas padaju u afan i vrište na svaku glupost koja im se servira? Ima, ima! Taj se show zove "Dr. Oz". On je preplanuo, zgodan, šarmantan, markantan, a svojim obožavateljicama priča o zdravom životu, o ljepoti i kako živjeti vječno i zdravo, izgledajući sve mlađe i mlađe. Pa onda izvlači te tuke na pozornicu kao neke svoje "pomoćnice" koje mu pomažu tako da obuku mantil (nakon što ga izgrle i izljube – doktora, ne mantil) i onda mu par sekundi nešto pridrže i vrate se na svoje mjesto kraj sebi sličnih koje poskakuju i cikću od oduševljenja. Taj mantil je zaista primjer koliko je sve to glupo i smiješno. Danas smo imali jednu 40-godišnjakinju koja misli da joj se jetra nalaze tamo gdje je slezena i koja samo što nije zajahala nesretnog Oza, tako da nam je jedva uspio kazati ono o čemu mi glupi i neobrazovani Europljani do sada nismo imali pojma. Da treba jesti zdravo, da se treba kretati, baviti se sportom, paziti na težinu, na kolesterol… E samo nam je Dr. Oz nedostajao da nam to objasni. Mi to ništa nismo znali.


MILOSNICA, DLAKAVA KAO VEPAR                  
U repriznom programu Hrvatske televizije, pravi je užitak gledati odličnu dokumentarnu emisiju o razvoju fotografije u Hrvatskoj. Problem je što se malo pretjeruje u komentiranju i opisu zabilježenih djela, pa je tako čak i meni ovako kulturnom, ponekad teško razumjeti što je pjesnik htio reći. Ono što me fasciniralo je emisija o Juraju Draškoviću i njegovim fotosima, u kojoj se, nakon obiteljskih i dokumentarističkih motiva toga vremena, pojavila i jedna potpuno obnažena dama za koju su nam urednici rekli da se radi o "Draškovićevoj milosnici". Nikako mi nije jasno zašto nisu rekli, neki prigodniji izraz poput ljubavnica, priležnica ili konkubina, jer je umjetnik u to vrijeme bio oženjen, pa dama ne predstavlja ništa drugo nego jeftinu zabavu tadašnjeg plemića s lokalnom seoskom djevojkom. Primjer je ovo, kako se kićenim, stručnim jezikom može ni od čega napraviti nešto, jer je dotična dama od milja nazvana, pazi ovo, "Zagorska Venera" u biti nelijepo, debelo stvorenje, dlakavo kao vepar. Možete misliti kako su izgledale one manje zanimljive nesretnice toga doba koje nisu zapele za oko (i krevet) bogatom grofu Draškoviću.