Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kod nas ne bi trebalo biti oštrih ‘ugriza’ zime kao u Španjolskoj

14.01.2021. 09:38


Najpoznatiji zadarski meteorolog Duško Kraljev, najavio je kako će sljedeća tri, četiri dana koja su pred nama biti možda najhladnija u ovom mjesecu. Naime, nakon dužeg kišnog perioda uslijedila je anticiklona koja je donijela i znatan pad temperatura.
– Ciklone koje su nam donijele pogoršanje vremena, kišu, su otišle, a onda je zavladala ova anticiklona i anticiklonalni greben te nam puše hladni zrak s europskog kopna od kojeg smo i mi dobili jednu »porciju«, malo je pala i temperatura koja je u kopnenom djelu nešto niža jer je tamo pao i snijeg dok kod nas nije bilo ničega. Zapuhala je malo bura, no ona je brzo jenjala. Jutarnje temperature na našem području negdje su pale ispod nule, u Ravnim Kotarima su oko -1, -2, dok su na otocima oko nule. Dnevne temperature su ostale ipak u nekim granicama temperatura koje pripadaju siječnju, a to je nekih 9, 10 stupnjeva uz obalu i na otocima te u kopnenom dijelu nešto niže. Situacija koja nas sada čeka je ciklona s hladnom frontom koja dolazi s Atlantika, a zahvatit će i naše područje, međutim ne Zadar već se misli na Hrvatsku, kazao je Kraljev te nastavio.


Na rubu ciklone
Naša županija će biti samo na rubu te ciklone, odnosno te hladne fronte te ćemo mi najvjerojatnije uz oblake koje ćemo imati danas na našem području, više nego jučer, možda dobiti koju kap kiše, ali sve je to ništa. Zapuhati će sjeverni vjetrovi tijekom dana, malo bure, tramontane na moru, koji će slabiti. Zapuhati će nešto malo južnog kvadranta, juga, jugo zapadnjaka, ali čim on počne puhati onda će porasti malo i temperatura koja će i dalje zbog vedrine koja nas očekuje u subotu, nedjelju i ponedjeljak biti niska, ali negdje oko desetak stupnjeva, dok će od utorka početi ponovno rasti. Zapuhati će jugo koje će donijeti i više oblaka te najvjerojatnije i kišu već tijekom narednog tjedna, a predviđa se da bi to moglo potrajati kroz cijeli tjedan, istaknuo je Kraljev.
Iako se najavljivao, snijega naši sugrađani u ovom periodu, čini se, ipak neće vidjeti, no stiže nam veljača pa nije isključena ni takva mogućnost. Klimatske promjene uzrok su klimatskom neredu na kontinentu, no naš meteorolog ističe, kako se i takve stvari događaju te ga ne napušta optimizam.


Stiže veljača prevrtača
– U drugom tjednu iza doći će do smirivanja vremena, no neće biti ništa neuobičajeno hladno. Možda će najhladniji period u ovih mjesec dana biti upravo ova tri, četiri dana koja su pred nama. Tih »ugriza« zime kod nas ne bi trebalo biti kao što je to slučaj u Španjolskoj, s temperaturama preko -20 i velikim količinama snijega. Snijega će biti jedino u kopnenim dijelovima naše domovine, on će se zadržati zahvaljujući niskim temperaturama ispod nule. Mi, na sreću službi koje su zadužene za održavanje cesta, a na žalost djece, snijega najvjerojatnije nećemo vidjeti u ovim danima. No, da li će ga biti tijekom ove zime teško je prognozirati jer nam dolazi veljača, poznatija kao »prevrtača«, te ćemo tek vidjeti kakvo će nam vrijeme ona donijeti. Bez obzira na ovo što se događa u svijetu, ovo zahlađenje nije ništa neuobičajeno, samo je neuobičajeno da se događa u tim zemljama za koje nije specifično, ali dogodi se. Sve je to rezultat ovih klimatskih promjena, i nevjerojatno je da jedna Moskva ima višu temperaturu nego jedan Madrid što je stvarno neprimjereno za siječanj, ali događa se. Žao mi je što ovaj snijeg nije donio radost, već je donio i loše stvari, pogotovo za potresom pogođeno područje gdje se mora raditi, stvarati, kućiti, pa je taj snijeg veliki problem, ali vjerujem da će se sve to polako smiriti te da će sve biti u redu, zaključio je Kraljev.