Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Maroja: Ovog puta pažljivije biramo koalicijske partnere

14.01.2021. 09:24


Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak izabrao je koordinatora lokalnih izbora za Zadarsku županiju. Čelnik zadarske organizacije Marijan Maroja koordinirat će kampanju u dogovoru s predsjednikom Županijskog odbora Zoranom Morovićem.
Naime, uobičajeno je da kampanju vode čelnici županijskih organizacija, no HSS je u specifičnoj situaciji s obzirom da Morović živi na otoku. Kako povezanost s Dugim otokom nije kao ona sa Zadru najbližim otocima, Središnjica je odlučila da će Maroja biti koordinator, no usaglašavajući se s Morovićem.
Zadarski HSS tako je održao sjednicu na kojoj su dogovorili pripreme za izbore u svibnju, a započeli su i s pregovorima za koalicije. Naime, ove godine moraju posebno pažljivo birati političke partnere jer su na zadnjim izborima ostali bez vijećnika u Gradskom vijeću i u Županijskoj skupštini.


Pregovori za koaliciju
Maroja napominje kako će u ovim pregovorima stoga opreznije birati koaliciju jer im zadnja mjesta, kao što je bio slučaj 2017. godine, ne mogu donijeti prolaz u Grad ili Županiju:
– Ono što zasad sa sigurnošću mogu reći je da HSS neće imati kandidata za gradonačelnika Zadra, već ćemo podržati kandidata partnera naše koalicije ili nezavisnog. Ne znamo još s kim ćemo u koaliciju, ali znamo da bi to trebala biti stranka centra jer nam je ta opcija najbliža. Međutim, tu se onda postavlja pitanje tko je u ovom trenutku u Zadru stranka centra? Na zadnje smo izbore išli sa SDP-om, ali nismo bili zadovoljni rezultatima. Zbog loših mjesta na listi nismo uspjeli ući ni u Gradsko vijeće ni u Županijsku skupštinu, pojašnjava Maroja.
Uskoro će održati sjednicu Županijskog odbora na kojoj će se preciznije dogovoriti oko izbora koalicijskih partnera. Na pitanje je li zadovoljan trenutačnom situacijom u stranci s obzirom da su nedavno imali pobunu dijela članstva protiv predsjednika Beljaka, Maroja će i ovoga puta otvoreno:


Sukobi nam slabe stranku
– Nisam zadovoljan jer se jedinstvo naše stranke već godinama rastače te su česti sukobi koji slabe stranku. Moje je stav oduvijek bio da se svi poblemi rješavaju mirnim demokratskim putem da se stranka ne bi cijepala. U HSS-u ima i lijevih i desnih članova, ali moramo svi raditi na zajedničkom cilju. To znači da je onaj tko je pobijedio na izborima dobio povjerenje članova za vođenje stranke i svi to moraju poštivati. A Ministarstvo je potvrdilo legalnost izborne skupštine na kojoj je za predsjednika izabran Krešo Beljak, što znači da je on naš legitimni predstavnik i tu činjenicu moramo poštovati, zaključuje čelnik zadarskog HSS-a.
Nakon lokalnih izbora u svibnju, slijede im unutarstranački izbori, a na njihov ishod zasigurno će utjecati rezultati postignuti u utrci za vijećnička mjesta u Gradu i Županiji.