NEDJELJA BOŽJE RIJEČI Više druženja u obitelji iskoristimo i za druženje s Biblijom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Pismo nadbiskupa Puljića vjernicima Zadarske nadbiskupije
Autor: 
Ustanovljenjem Nedjelje Božje riječi papa Franjo predložio je neke konkretne stvari. Ponajprije, da se ta Nedjelja svečanije proslavi, a u homiliji razmisli kako »dati što veće poštovanje prema Svetom Pismu« i kako »o Riječi Božjoj razmišljati i širiti kulturu njezinog čitanja«, kaže nadbiskup Puljić
ZADARSKA NADBISKUPIJA
Papa Franjo je prije nekoliko godina u posebnu audijenciju primio nadbiskupa Želimira Puljića

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je svećenicima i vjernicima Zadarske nadbiskupije Pismo naslovljeno »Ususret Nedjelji Božje Riječi«, koju Crkva ove godine slavi 24. siječnja.
Nedjelju Božje Riječi ustanovio je papa Franjo 2019., a prvi put misno slavlje Nedjelje Božje riječi papa Franjo predvodio je 26. siječnja 2020. godine.
Papa Franjo objavio je u Vatikanu 30. rujna 2019. apostolsko pismo u obliku motu propria ‘Aperuit illis’ kojim je odredio da »treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi«. Papa je potaknuo da se Nedjelja Božje riječi slavi svečano, »kako bi se otkrilo pashalno i spasenjsko značenje Božje riječi koja na uvijek novi način potiče izaći iz individualizma i iznova se roditi za ljubav«.

Poticaji vjernika Papi

Ustanovljenjem Nedjelje Božje Riječi papa Franjo odgovorio je željama i poticajima brojnih vjernika koji su tražili da se ustanovi Nedjelja Božje Riječi. Papa je rekao kako se o toj inicijativi govorilo i na završetku izvanrednog jubileja Godine milosrđa koja je zaključena na blagdan Krista Kralja 20. studenog 2016. godine.
Nadahnuće za naslov dokumenta ‘Aperuit illis’ je tekst iz Lukinog Evanđelja »Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24, 45). Dokument je objavljen na liturgijski spomen sv. Jeronima, na početku 1600. obljetnice smrti toga značajnog prevoditelja Biblije na latinski koji je govorio: »Ne poznavati Pisma, znači ne poznavati Krista«.
Pismo nadbiskupa Puljića prenosimo u cijelosti.
Kada pod svetom misom slušamo biblijske tekstove, znamo i vjerujemo da Bog tada govori svome narodu, a sam Krist naviješta evanđelje. Stoga se iz poštovanja prema Božjoj Riječi Evanđelistar nosi u procesiji prije svete mise i ljubi nakon čitanja. Tim se znakovima i gestama pokazuje vjera o Božjoj nazočnosti u svetim tekstovima.
Zajednica Božjeg naroda uvijek pokazuje osobitu pozornost prema tekstovima Svetog Pisma, kao i prema onima koji naviještaju i tumače Riječ Božju (biskupi, svećenici, đakoni). I očekuje da se oni »posebno i dobro priprave za tumačenje svetih tekstova« te da »izbjegavaju bilo kakvu improvizaciju« (kardinal Robert Sarah).
Ustanovljenjem Nedjelje Božje riječi papa Franjo predložio je neke konkretne stvari koje nije teško ostvariti. Ponajprije, da se ta Nedjelja svečanije proslavi, a u homiliji razmisli kako »dati što veće poštovanje prema Svetom Pismu« i kako »o Riječi Božjoj razmišljati i širiti kulturu njezinog čitanja«.

Odnos prema Svetom Pismu

U ovogodišnjoj božićnoj čestitci, dok smo očima vjere u Djetetu u jaslama »otkrivali utjelovljenu Riječ«, učinilo mi se prikladnim upitati kako se odnosimo prema njegovoj pisanoj Riječi, prema Svetom Pismu.
Ponovit ću to i sada u vidu priprave za Nedjelju Božje Riječi koju ćemo proslaviti 24. siječnja 2021. godine. Imamo li u svom domu tu svetu knjigu? Sjetimo li se u prigodi nekih važnih obiteljskih događaja kupiti Sveto Pismo (ili barem evanđelje) i darovati to kao dar?
Ako u kući imamo Bibliju, gdje se ona nalazi? Možemo li pronaći neko vidno mjesto u svom domu gdje ćemo držati Bibliju kao svoje kućno svetohranište? Jer, riječi Svetoga Pisma su »žive i djelotvorne« te korisne »za pouku, popravljanje i odgajanje«, kako piše apostol Pavao svome učeniku Timoteju (2 Tim 3, 14-16).
Poželio bih da ovo vrijeme pandemije, kad se malo više družimo u obitelji, iskoristimo to zajedništvo i za druženje s Biblijom, pa nešto vremena posvetimo čitanju poticajnih tekstova Očevog pisma, osobito izvješća u evanđeljima o Isusovom rođenju, njegovoj muci i uskrsnuću. Jer, »tko poznaje pismo, poznaje Božje srce«, rekao je papa Grgur Veliki. A »ne poznavati Sveto Pismo, znači ne poznavati samoga Krista«, zapisao je sveti Jeronim čiju smo 1600. godišnjicu rođenja obilježili 2020. godine.
Završavam ovo prigodno pismo »Ususret Nedjelji Božje Riječi« s nekoliko poticajnih misli župnicima, katehetama i roditeljima:
Ako nemate u kući Sveto Pismo (ili barem evanđelje), nabavite tu svetu knjigu i odredite za nju počasno mjesto gdje će stajati kao vaše »obiteljsko svetohranište«. Uzmite češće u ruke tu knjigu kad ste na okupu i pročitajte koju stranicu svetoga teksta.
Neka župnici i katehete potaknu kumove ovogodišnjih krizmanika da im uz druge darove nabave i tu svetu knjigu. Ona se može darivati i mladencima na vjenčanju.

Organiziranje biblijskih večeri

Onima koji bi željeli pripremiti se za nedjelju čitanjem liturgijskih tekstova, neka se u tom vidu omogući u župnim prostorima organizirati biblijske večeri tijekom tjedna.
Svima pozdrav i blagoslov sa željom neka vas sve Gospodin blagoslovi i čuva.
Neka svoj pogled svoj svrati na vas i milostiv neka vam bude tijekom cijele nove 2021. godine. Svoje pismo nadbiskup Puljić završava željom da se u srcu svakog vjernika probudi žarka čežnja za čitanjem njegovoga Pisma te da im to donese mir.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)