Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POLITIČKA NAIVA Zašto je Zubčić postao glavni »trbuhozborac« lokalnog SDP-a?

14.01.2021. 10:00


Koristeći se njegovim riječnikom iz priopćenja o predsjedniku Obrtničke komore Zadarske županije Stipi Kneževiću, za mladog SDP-ovca Juru Zubčića moglo bi se reći da je postao glavni »trbuhozborac« lokalnog SDP-a. Iako Daniel Radeta, predsjednik GO SDP-a Zadar i Erol Gaši, povjerenik ŽO SDP-a Zadar pokušavaju izvući lokalnu organizaciju iz zrakopraznog prostora u kojemu ta stranka hibernira godinama, Zubčić pod svaku cijenu pokušava biti »prvo grlo« zadarskog SDP-a.
Provodi to na gotovo dnevnoj bazi šaljući medijima priopćenja o svemu i svačemu, pritom ne uočavajući da ulazi u uobičajenu zamku mladih nadobudnih političara – gubitak vjerodostojnosti.
Naime, osvrćući se na Kneževićevu izjavu o njegovu dogovoru s Gradom oko smanjenja nameta obrtnicima, Zubčić je u stilu kavanskog političara Kneževića nazvao »trbuhozborcem HDZ-a«. Iako je očito kako je Knežević postigao dogovor s gradskim vlastima, mladi SDP-ovac omalovažava ga svojim uobičajenim dosjetkama na razini one zbog koje je nedavno njegov kolega Erol Gaši vijećniku SU-a, Dušku Vukoviću, zamjerio vrijeđanje Daniela Radete.
Zubčić tako, u već stotom po redu priopćenju, secira Kneževićev rad na čelu zadarskih obrtnika optužujući ga, ni manje ni više, nego za – ulizivanje.


Rječnik nedostojan političara
– Ipak, kad su sad shvatili da je ta mjera ipak prijeko potrebna, sjetili su se već toliko puta iskušanog trika. Treba naći nekog, tko se nikad ne može dovoljno »ulizati«, a spreman je odigrati »dupli pas« kako bi sve to bilo genijalno rješenje gradske uprave. A ima li za takav zadatak boljeg čovjeka od Stipe Kneževića. Naravno da nema. Dok mjera kojom najavljuju spuštanje poreza na potrošnju s tri posto na jedan posto kasni 10 mjeseci, Knežević govori kako nema potrebe da ugostitelji izlaze na ulicu. Što se njega tiče, sasvim je dovoljno da će na ulicu sa svojih radnih mjesta oni zaposleni u ugostiteljstvu. Za kraj, ne mogu ne postaviti samo jedno pitanje. U čijem interesu radi Stipe Knežević? U interesu obrtnika ili u interesu HDZ-a? Zna se!, zaključuje na kraju svoje analize mladi SDP-ovac.
Pritom, naravno, ne zaboravlja istaknuti zasluge stranačkih kolega sa zadnje sjednice Gradskog vijeća.


Obezvrjeđuje rad novog rukovodstva
– Na zadnjoj sjednici Vijeća, prilikom donošenja proračuna za 2021. godinu, kolege Gaši, Radeta i Malta su predlagali oslobađanje poreza na potrošnju za ugostitelje u 2021. godini. Logično, jer se takve mjere i planiraju u trenutku kad se donosi proračun, a već tada su bili zatvoreni ugostiteljski objekti. Tad je već bilo očito da će ugostitelji zbog svih troškova teško zadržati radna mjesta unatoč pomoći za plaće od strane države. Pogotovo jer su već bili pogođeni dvostrukim kriterijima unutar njihovog sektora, oštroumno će Zubčić.
Međutim, čelnik zadarskih obrtnika njegovo priopćenje nije htio komentirati te nam je jučer samo kratko izjavio kako mu je važno da se rješavaju problemi poduzetništva i obrtništva.
– Da problemi nisu rješavani i da su nam vrata Grada zatvorena, sigurno bih i ja kritizirao lokalnu upravu, poručuje Knežević.
SDP-ov ‘glasnogovornik’ Jure Zubčić možda će već danas medijima poslati novo priopćenje, no u cijeloj priči nije jasna jedna stvar – zbog čega novi dvojac na čelu gradske i županijske organizacije dozvoljava da im mukotrpni rad obezvrjeđuje netko tko o politici očito ne zna puno?