Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ŠETNICA POD NADZOROM Kamere na Muraju snimat će vandale i brojati posjetitelje!

14.01.2021. 14:46


Do prve devastacije prostora šetnice na Muraju došlo je već nakon manje od godinu dana od otvaranja gradilišta kada je pala jedna od novopostavljenih svjetiljki koja se savila uslijed fizičke sile. Predstavnici investitora iz Odjela za EU fondove Grada Zadra već tada su istaknuli kako je spomenuti stup nečim udaren, a moguće je da se radilo o vozilu jer gradilište još nije bilo nepristupačno vozilima. Nakon toga uslijedila je epizoda s kantom od ruzinavog cortena koja je početkom prosinca protekle godine zabilježena kao prvi vandalizam na završenoj šetnici. Naime, nepoznati počinitelj ju je iščupao te skupa s njezinim teškim postoljem bacio podno bedema i to točno pred ulaz u Muzej grada Zadra.


Primopredaja gradilišta
Mnogi su ovu reakciju povezivali s materijalom od kojeg su kante za otpatke postavljene na Muraju načinjene, čime su i izazvale najviše polemike među građanstvom koji su ruzinavi »IN« corten smatrali neprimjerenim za jedan takav prostor. Ogradu uz bedem pod UNESCO zaštitom ne treba više spominjati. Nepoznati vandal, pobornik očito kasičnijih materijala svoje nezadovoljstvo izrazio je brutalnom frustracijom uništavanja javnog dobra. No, usprkos tome i kanta je vraćena na svoje mjesto. Nije trebalo dugo proći da vandali dobiju svojih novih »pet minuta slave« te su već prvih dana ove godine, klupe za sjedenje uz moderne materijale dobile i moderni mediteranski štih. Naime, tek što je šetnica zaživjela i počela privlačiti prve šetače koji u sve većem broju borave upravo na ovom prostoru, osvanuli su i prvi grafiti na klupama.
O tome je upoznat gradski Upravni odjel za EU fondove odnosno njegov pročelnik Ante Ćurković, pod čijom je ingerencijom šetnica, jer se još uvijek tretira kao gradilište. Naime, u sljedećih nekoliko dana trebala bi proći tehnički pregled te dobiti uporabnu dozvolu nakon čega bi trebala prijeći pod ingerenciju gradskog Odjela za komunalne djelatnosti.
Pročelnik gradskog Upravnog odjela za EU fondove, Ante Ćurković, istaknuo je kako bi se primopredaja gradilišta od strane izvođača Gradu Zadru trebala realizirati u sljedećih nekoliko dana jer je postupak u tijeku.


Uskoro dozvola
– Svi radovi su dovršeni u roku. Uklanjaju se određeni nedostatci upućeni od strane nadzora, projektanata i konzervatora te su još uvijek sve to obvezni otkloniti. Uslijed toga će to riješiti i u konačnici odraditi primopredaju prostora Gradu Zadru. Tada će se dobiti uporabna i tehnička dozvola te bi sve trebalo biti riješeno u skladu sa zakonom. Što se tiče dosadašnjih pojedinih slučajeva vandalizma na tom prostoru mogu istaknuti kako su dosadašnji radovi na bedemu samo jedan od elemenata postojećeg projekta. Mi dodatno uz to moramo dovršiti cjelokupne ostale aktivnosti u sklopu njega, a to znači još postavljanje tipskih kućica, razrađujemo još nekakve dodatne elemente za maketu te unutar samog projekta imamo financiranje sustava brojanja posjetitelja na tom prostoru, itd. U tom dijelu ćemo ići s postavljanjem kamera koje će nam omogućiti nadzor tog prostora, samo sada treba razraditi najbolji i najprihvatljiviji model kako ih postaviti. Naime, sustav nadzora će svakako biti postavljen na nekoliko lokacija duž bedema. To je nešto što treba ići u postupak nabave, projektni dokumenti se moraju riješiti i to će biti postavljeno kroz neko određeno vrijeme. Što se tiče pojedinačnih slučajeva vandalizma to će ubuduće rješavati Odjel za komunalne djelatnosti. Neki dijelovi šetnice jesu pod sustavom nadzora, neki ne, ali kada se dogodi nekakva šteta ide se redovnom procedurom prijave policiji, nakon čega se odrađuju izvidi i sl. takav je obrazac na koji to trenutno rješavamo. No, što se tiče šetnice, kao što sam rekao, bit će u sustavu nadzora, a kamere će biti postavljene kako bismo imali bolji uvid u broj posjetitelja na tom prostoru, ali ujedno i što se događa na samoj obnovljenoj šetnici. Projekt još traje, ali to je nešto što će se također u vrlo skoro vrijeme riješiti, no treba sve to razraditi u skladu s GDPR-om Zakonom o zaštiti osobnih podataka, ali o svemu ćemo više i konkretnije znati za nekih desetak dana, istaknuo je Ćurković.