Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

VRHOVNI SUD Pravomoćna uvjetna osuda bivšoj ravnateljici NP Paklenica

14.01.2021. 09:29


Bivša ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica Josipa Marasović pravomoćno je osuđena jer je svom prethodniku Zoranu Šikiću omogućila korištenje službene kreditne kartice i nakon što je iz Uprave parka prešao na funkciju HDZ-ovog državnog tajnika u Ministarstvo kulture. Gospođi Marasović potvrđena je uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.
Na novom radnom mjestu Šikić je potrošio nešto više od 50 tisuća kuna na navodnu reprezentaciju Nacionalnog parka, a Josipa Marasović iz službenog mu je proračuna platila i poslijediplomski studij. Ukupno je Nacionalni park Paklenica oštećen za 81.246,94 kuna. Sav taj novac koji je Šikić potrošio, sada Marasović sama mora vratiti državi.
Sud je odbacio žalbu Državnog odvjetništva u kojoj su tražili da u povratu novca sudjeluje i Šikić.
– U ovoj procesnoj situaciji Šikić nije ni počinitelj niti sudionik ovog kaznenog djela. Da bi se mogla oduzeti imovinska korist od druge osobe moralo bi se dokazati da korist nije bila stečena u dobroj vjeri. Državno odvjetništvo je odustalo od Šikićeva kaznenog progona uz obrazloženje kako »…ne može prikupiti potreban dokaz u odnosu na učin kaznenog djela…«. Marasović je negirala bilo kakvo nagovaranje ili uvjetovanje Šikića i tvrdila kako je postupala u okviru svojih ovlasti, a Šikić je tvrdio da je postupao na zamolbu optuženice, a ne po vlastitoj inicijativi, navodi Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ileane Vinja.
Presuda stiže punih 15 godina od Šikićeva odlaska iz Nacionalnog parka Paklenica. Sud kaže kako je, uz odobrenje Josipe Marasović službenu karticu, Šikić peglao je sve do 2011., odnosno više od pet godina.
Prvotno je u ovom slučaju bio optužen i Šikić, no tužiteljstvo je kasnije odustalo od dijela optužnice koji se odnosio na njega. Josipa Marasović čak je uvjeravala sud kako je Šikić opravdano koristio službenu karticu svog bivšeg radnog mjesta i da je na novoj funkciji radio u interesu Nacionalnog parka Paklenica. I on sam na sudu je izjavio da je »novac potrošen u dobroj namjeri, za taj kraj i Hrvatsku«.
Prema podacima iz pravomoćne presude, Šikić je nezakonito karticu koristio od 5. travnja 2005. do 22. srpnja 2010. i to u Hrvatskoj i u inozemstvu. Plaćao je u ugostiteljskim objektima, na benzinskim postajama i u dućanima. Računi što ih je platio iznose ukupno 57.246,94 kune.
Josipa Marasović pokušala se izvući od odgovornosti za plaćanje poslijediplomskog studija Šikiću, objašnjavajući kako je to javna ustanova Nacionalni park Paklenica omogućavala i drugim svojim djelatnicima. No, Šikić u to vrijeme više nije bio djelatnik parka pa sufinanciranje njegovog studija s 24 tisuće kuna jednostavno nije bilo zakonito.