Kreće gradnja STEM zgrade s dormitorijem i Multifunkcionalnog knjižnično-informacijskog centra

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Rektorica Sveučilišta u Zadru najavila širenje studentskog kampusa
Procijenjena vrijednost gradnje STEM odjela i dormitorija te njihova opremanja iznosi 285.846.250 kuna, a gradnje i opremanja Multifunkcionalnog knjižnično-informacijskog centra 268.847.000 kuna
Filip BRALA
Sveučilište u Zadru pamtit će 2021. kao godinu velikih infrastrukturnih projekata

Sveučilište u Zadru pamtit će 2021. kao godinu velikih infrastrukturnih projekata, od kojih su neki završeni, neki pokrenuti, a neki u pripremi. Projekt Studentski smještaj i prehrana, odnosno gradnja studentskog doma i menze je pri dovršetku, u okolišu doma zasađeno je 90 stabala te se čeka samo opremanje interijera studentskog doma i menze.
Istovremeno sa završetkom prve faze projekta, krenulo je širenje studentskog kampusa: u tijeku je izrada glavnog projekta za zgradu STEM odjela s dormitorijem, za koju je ishođena lokacijska dozvola. Zgrada je kombinirani objekt sa smještajnim kapacitetom od 384 ležaja u dvokrevetnim sobama i prostorom za studijske programe Sveučilišta u Zadru u STEM područjima. Uz infrastrukturu za znanstvenoistraživačku i nastavnu infrastrukturu Sveučilišta u područjima tehničkih, prirodnih, biotehničkih i biomedicinskih znanosti, njenom gradnjom osigurat će se dodatni kapaciteti za studentski dom, referada i ambulanta za studente, najavila je u novom broju Glasnika Sveučilišta u Zadru rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican.

Združivanje knižnog fonda

- Riječ je o sveučilišnim sastavnicama koje su najaktivnije u znanstvenoj publicistici te kompetitivnim znanstvenim projektima, projektima međunarodne suradnje i programima transfera znanja. Projekt već ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu, a u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole. Procijenjena vrijednost gradnje STEM odjela i dormitorija te njihova opremanja iznosi 285.846.250 kuna, kaže rektorica.
Treća faza je projekt gradnje Multifunkcionalnog knjižnično-informacijskog centra, za koji postoji idejno rješenje.
- Sveučilišni multifunkcionalni knjižnično-informacijski centar prostorno bi objedinio knjižnice od nacionalnoga, znanstvenog i kulturnog značaja te obogatio Sveučilište prostorom za znanstvenoistraživački rad, interakciju s različitim dionicima iz društva i gospodarstva te različita događanja, diseminacije, popularizacije i transfera znanja. Združivanjem knjižnog fonda Sveučilišta u Zadru, Znanstvene knjižnice Zadar i knjižnice Zadarske nadbiskupije u jedinstvenu ustanovu s multifunkcionalnim prostorima objedinit će dragocjene knjižnične i informatičke resurse, ističe Vican.
U budućem Sveučilišnom multifunkcionalnom knjižnično-informacijskom centru predviđeni su digitalizacija i restauracija te pohranjivanje bogate knjižnične građe, dijelom već registrirane kao kulturno dobro pod zaštitom države, koja je relevantna u europskim i svjetskim razmjerima, čime će se omogućiti njezino pregledavanje, korištenje i znanstvena evaluacija u skladu s europskim strateškim opredjeljenjem za otvorenu znanost i kulturu kao važan element kojim se ostvaruju temeljne europske vrijednosti u društvu, gospodarstvu i međunarodnim odnosima.

Stara Tehnička i Arhipelogos

- Taj projekt indirektno rješava prijeko potrebne prostorne mogućnosti za širenje Državnog arhiva u Zadru, arhivskom građom predragocjene arhivske ustanove nacionalnog i međunarodnog značaja, s obzirom na to da će se prelaskom Znanstvene knjižnice Zadar u novi suvremeni objekt ostvariti širenje prostornih kapaciteta tog arhiva u dijelu zajedničke zgrade koji sada koristi Znanstvena knjižnica Zadar, ističe rektorica Vican.
Procijenjena vrijednost projektiranja je 6.900.000 kuna, a procijenjena vrijednost gradnje i opremanja 268.847.000 kuna.
Od velikih infrastrukturnih projekata na Sveučilištu aktualni su i oni o rekonstrukciji i opremanju zgrade stare Tehničke škole, buduće Sveučilišne zgrade za nastavu i znanstvenoistraživački rad te projekt ARHIPELOGOS, kroz koji će se za sveučilišne potrebe obnoviti i dograditi nekadašnja vojarna u uvali Lučina na Molatu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno