Liburnija postala Zadar II

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ugasio se zadarski drugoligaš
Autor: 
Želja nam je napredak kuglanja u našem gradu i smatramo da je ovo pravi potez - kaže Slobodan Erslan, novi dopredsjednik Zadra
ARIF SITNICA/Arhiv ZL
Slobodan Erslan bio je član Liburnije/Gorice od osnutka kluba

Ovih dana završen je postupak spajanja dva kuglačka kluba, prvoligaša Zadra i Liburnije, člana Druge lige jug (treći ligaški rang). Točnije, kako piše u službenom obrazloženju, Liburnija se pripojila Zadru. Ovu odluku prethodno su prihvatile skupštine oba kluba.
- Želja nam je napredak kuglanja u našem gradu i smatramo da je ovo pravi potez - kaže Slobodan Erslan, dopredsjednik Liburnije i prvi operativac sada već ugaslog kluba.
- Na skupštini Liburnije koja je održana 3. siječnja odlučeno je pripojiti se Zadru te ćemo ubuduće nastupati kao Zadar II. Zadnje tri sezone smo u Drugoj ligi i nadamo se sljedeće ući u Prvu B ligu.
Erslan, koji je u Liburniji od njenog osnutka, pojasnio je što konkretno znači pripajanje Zadru.
- Sva prva i obveze Liburnije prenesene su na Zadar, a svi koji smo nastupili za Liburniju postali smo članovi Zadra. U razgovoru s Josipom Kartelom, dopredsjednikom Zadra, tražili smo najbolje rješenje kako bismo postali klub u kojem će se moći razvijati mlađi igrači Zadra ili hvatati formu oni koji su je izgubili. Prva B liga se nametnula kao odlično rješenje. No, s dosadašnjim načinom rada, kao dva samostalna kluba, to je zbog manjka igračkog kadra u našim redovima bilo teško ostvariti.
Statut Hrvatskog kuglačkog saveza dopušta klubovima mogućnost natjecanja s dva seniorska sastava.
- Na početku sezone se moraju odrediti šestorica igrača koji mogu nastupati samo za prvi sastav. Svi ostali moći će igrati za obje momčadi i tu se otvaraju mogućnosti koje do sada nismo imali. Naime, ako djelujemo kao dva kluba mogu se uzeti igrači Zadra na dvojnu registraciju, ali uz niz ograničenja koja nam nisu išla na ruku.
Erslan dodaje kako Liburnija nikada nije bila konkurencija Zadru.
- Osim zaposlenika Liburnije okupljali smo igrače koji vole kuglanje, a koji nisu mogli izboriti mjesto u Zadru. Jednostavno, u KK Zadar nije bilo mjesta za svih i tada se osnivanje drugog kluba u gradu nametnulo kao rješenje. Sada je došlo vrijeme za ujedinjenje i vjerujem da će se vrlo brzo pokazati pozitivni učinci ove odluke.
Ipak, Liburnija se ovom odlukom kao klub ugasila.
- Gledali smo kako stvoriti jaki prvoligaški sastav, koji ima ambicija i u Europi, a Zadru se tu otvaraju velike mogućnosti. Puno je lakše doći do tog dosega ako imate ono što danas zovemo razvojnom momčadi, što će Zadar II ubuduće i biti. Sigurno, nije lako ugasiti jedan klub, ali moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Svi koji su igrali za Liburniju moći će i dalje kuglati i to je bilo najvažnije. Osim toga, ulazak u Prvu B ligu, kojeg očekujemo ostvariti što prije, znači i igrački napredak. Inače, teško bismo imali priliku izaći iz trećeg ranga - zaključio je Erslan koji je, uz Kartela, postao dopredsjednik Zadra. Tako je kuglanje u Zadarskoj županiji ostalo na dva kluba budući da je aktivan još jedino Poličnik, vodeći sastav Druge lige jug.

Prvaci Druge lige jug 2018.

Liburnija je osnovana 1998. kada se zvala Gorica. Klub je registiran u istoimenom mjestu u općini Sukošan kako bi se stekli uvjeti za osnivanje Županijskog kuglačkog saveza. Prvi predsjednik bio je Petar Ugarković, koji je na čelu kluba ostao sve do njegovog gašenja. Desetak godina nakon osnutka klub je preimenovan u Liburnija, što je bilo i logično kad se zna da su u svih 23 godine postojanja većinu igračkog kadra činili upravo zaposlenici ove gradske prijevozničke tvrtke. Ovisno o formatu ligaških natjecanja u Hrvatskoj Gorica/Liburnija je igrala u drugom ili trećem rangu. Najveći uspjeh ostvaren je u sezoni 2017./18. kada je osvajanjem prvog mjesta u Drugoj ligi jug izboren plasman u Prvu B ligu jug. Godinu dana kasnije Liburnija se vratila u Drugu ligu u kojoj je nastupala i u prvom dijelu ove sezone.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)