Ravnateljica Čirjak demantira navode o teškim uvjetima za štićenike i djelatnike

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Filipjanski Centar za rehabilitaciju u borbi s koronom
Autor: 
Zaražena djelatnica nam se javila 23. prosinca i prijavila je izravan kontakt sa samo jednom štićenicom koja je odmah potom stavljena u samoizolaciju. Međutim, opet je nekako došlo do proboja iako smo zaista pazili. Ovog nas je puta iznenadila brzina širenja virusa. Pazili smo, ali ipak se raširio, rekla je Čirjak dodajući kako su garsonijere trenutno optimalan izbor za izolaciju
Velimir BRKIĆ
U Centru za rehabilitaciju u Sv. Filipu i Jakovu trude se štićenicima olakšati situaciju

Tragom informacije koja je od stigla na mail uredništva, a odnosi se na borbu s koronom u Centru za rehabilitaciju u Sv. Filipu i Jakovu, odnosno na teške uvjete u kojima su štićenici i djelatnici Centra, provjerili smo s ravnateljicom Barbarom Čirjak kakva je zapravo situacija.
Naime, kako se navodi u pismu djelatnica Centra, zaraza se proširila među 30 štićenika i šest djelatnica, a štićenici koji su zaraženi premješteni su u garsonijere u krugu dvorišta Centra. Garsonijere, tvrdi se dalje, nisu adekvatne za tako bolesne štićenike, a ni za djelatnike koji se skrbe o njima.

Iznenadila brzina širenja virusa

Ravnateljica Čirjak, koju smo kontaktirali, demantira ovakve navode. Kako kaže, pandemija se uistinu proširila među djelatnicima i štićenicima Centra, ali uvjeti nisu loši ni za koga.
- Zaražena djelatnica nam se javila 23. prosinca i prijavila je izravan kontakt sa samo jednom štićenicom koja je odmah potom stavljena u samoizolaciju. Međutim, opet je nekako došlo do proboja iako smo zaista pazili. Ovog nas je puta iznenadila brzina širenja virusa. Pazili smo, ali ipak se raširio, rekla je Čirjak dodavši kako su garsonijere trenutno optimalan izbor za izolaciju.
- Štićenici koji imaju koronu zaista jesu izolirani u takozvanim garsonijerama. To su sobe s kupaonicom, namještene i opremljene i iz njih se ulazi izvana. Unutra ulazimo u zaštitnim odjelima. Garsonijere imaju grijanje, a za neke smo štićenike nabavili i televizore, za one koji ih mogu pratiti. Svi se skupa trudimo da svi dobiju najbolju skrb. Štićenici su cijepljeni što je svakako pripomoglo da i njihova klinička slika bude blaža, rekla je Čirjak zatečena ovakvim navodima.

U izolaciji pet djelatnika

- I djelatnice i ja se trudimo maksimalno. I sama pomažem djelatnicima, hranim štićenike, brinem se da je hrana topla i u redu. Štićenici moraju biti izolirani kako ne bismo imali još veću štetu, ali potrudili smo se da uvjeti budu dobri. I prošle smo godine imali proboj korone, tako da možemo reći da sad imamo iskustva. Štićenicima svaki dan mjerimo temperaturu, brinemo se o kompletnom zdravlju kako bismo mogli javiti obiteljima kako su, objasnila je Čirjak istaknuvši da je ona zadovoljna situacijom.
- Trenutačno nam je u izolaciji pet djelatnika, ali poslovi ne pate. Rasporedi se rade u dogovoru tako da stvari funkcioniraju, zaključila je Čirjak ističući kako su uvjeti rada u Centru uvijek teški jer je riječ o teškim slučajevima, ali kako rade sve u najboljem interesu štićenika.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno