Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bura odgodila demontažu

Autor: Ivana Burica

13.02.2009. 23:00
Bura odgodila demontažu

Foto: Vedran SITNICA



Zbog jakih udara bure jučer ujutro nije započela najavljena demontaža mosta preko kanala Mali Ždrelac.
– Danas je tu i nadzorni inženjer Josip Babeli, ali i inspekcija Državnog inspektorata koja je u svom redovitom obilsaku. Svi oni, kao i ja, imaju preko 30 godina radnog staža te je naša procjena da treba čekati slabljenje vjetra. Riječ je, naime, o izuzetno zahtjevnom i opasnom poslu. Pola dana ili dan kašnjenja neće ništa značiti, izvijestio nas je jučer ujutro šef gradilišta u Malom Ždrelcu inženjer Davor Domazet.
Podsjetimo da je za potrebe demontaže središnja tri polja mosta u Ždrelac dopremljena dvjestotonska dizalica, koja će specijalnim jarmovima 12 nosača, teških oko 35 tona svaki, spuštati na tlo. Demontaža bi trebala trajati 5 ili 6 dana, ali, napominju iz Konstruktor Inženjeringa, glavnog izvođača radova, skidanje nosača može potrajati i dulje, ovisno o vremenskim uvjetima.
Montaža nove čelične konstrukcije mosta započela bi 16. ožujka i trajala do 27. travnja.
Izmjenom središnjeg dijela visina mosta neće se bitno mijenjati, a razliku će činiti debljina nosača kojih više neće biti. Riječ je o nekih pola metra, pa će od površine mora do mosta umjesto sadašnjih 16,5 metra biti 17 metara.
Postojeći most izgrađen je 1979. godine te je njegova rekonstrukcija zbog dotrajalosti stupova i oštećenja nastalih pod utjecajem atmosferilija bila neophodna.
Dugoočekivani projekt proširenja plovnog puta Mali Ždrelac s 20 na 56 metara te rekonstrukcije mosta započeo je studenom 2008. godine. Most će biti završen do 30. lipnja, a cjelokupni projekt do 31. ožujka 2010. godine.