Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ekološka svijest potencijal za budućnost

Autor:

13.02.2009. 23:00
Ekološka svijest potencijal za budućnost

Foto: Vedran SITNICA



Održavanje “Eko kviza Lijepa naša” važno je za razvijanje ekološke svijesti učenika i djelatnika škole, rekla je Marija Perković, zamjenica ravnatelja Medicinske škole, dodajući kako je svijest o ekologiji vrlo važan potencijal za budućnost


U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića jučer je održan “Ekokviz Lijepa naša” na razini Zadarske županije.
Na kvizu je sudjelovalo ukupno 28 učenika iz tri srednje i četiri osnovne škole.
Sudjelovali su po jedan učenik iz petog, šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola Šime Budinića, Šimuna Kozičića Benje iz Zadra, OŠ “Valentin Klarin” iz Preka i OŠ Filip Jakov iz Sv. Filipa i Jakova. Na kvizu su svoje znanje provjerili po jedan učenik iz prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda srednjih škola – Medicinske škole Ante Kuzmanića, Srednje škole Obrovac i Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole.
Kviz se sastoji od tri dijela – pismenog, prezentacije i usmenog dijela. Na pismenom ispitu učenici pismeno odgovaraju na deset pitanja. Kad se njihovi odgovori pregledaju i isprave učenici počinju s prezentacijom “Istražili smo, uradili smo, predlažemo” u kojoj najčešće u “Powerpointu” pokazuju kako su obradili neku temu koju su odabrali. Kviz završava usmenim ispitivanjem učenika. Pitanja na koja učenici odgovaraju i za koja se pripremaju sa svojim profesorima mentorima su iz područja biologije, kemije, ekologije, geografije i vjeronauka.
 – Profesori su nam predložili da sudjelujemo u ekokvizu i ja sam to prihvatila jer mi je zanimljivo učiti predmete koji me zanimaju, na primjer, biologiju, rekla nam je Kristina Milat, učenica trećeg razreda srednje Medicinske škole Ante Kuzmanića. Njoj je ovo treći put da sudjeluje u ekokvizu.
 – Održavanje “Eko kviza Lijepa naša” je važno za razvijanje ekološke svijesti učenika i djelatnika škole, rekla je jučer Marija Perković, zamjenica ravnatelja Medicinske škole, dodajući kako je svijest o ekologiji vrlo važan potencijal za budućnost. Perković je istaknula da je Medicinska škola i međunarodna ekoškola koja se trudi u svojoj svakodnevici kroz različite predmete razvijati svijest o ekologiji. Profesori Medicinske škole kroz različite školske predmete, koji i nisu uvijek usko povezani uz ekologiju, pokušavaju mlade upoznati s važnošću ekologije i razvijanja ekološke svijesti.


 POBJEDNICI KVIZA




Medicinska škola Ante Kuzmanića i OŠ Šime Budinića iz Zadra idu na državno natjecanje Ekokviza Lijepa naša, koje bi se trebalo održati 12. ožujka u Segetu Donjem. Pobjednik srednjih škola odlučilo je pripetavanje u kojem su više znanja pokazali učenici Medicinske škole. Oni su osvojili 74 od mogućih 95 bodova. Učenici Šime Budinića osvojili su 84 od mogućih 95 bodova.