Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Osnovana Vatrogasna zajednica

Autor: Jelica Farkaš

13.02.2009. 23:00
Osnovana Vatrogasna zajednica

Foto: Ivan JAMIČIĆ



S obzirom na činjenicu da se za djelatnost JVP iz gradskog proračuna izdvaja oko milijun kuna, smatrali smo da se takva situacija može riješiti na županijskom planu. Kako nismo naišli na razumijevanje u Županiji, pokrenuli smo inicijativu za osnivanje Vatrogasne zajednice, kazao je Knez


Biogradsko Gradsko poglavarstvo donijelo je odluku da se osnuje Vatrogasna zajednica grada Biograda. Razlog tomu je iskazana potreba boljeg funkcioniranja u ovoj djelatnosti, točnije bolja organiziranost i koordinacija svih JVP i DVD-a, kao i svih ostalih subjekata u gradu koji su dužni po posebnom propisu osigurati vatrozaštitu na svojoj razini, kazao nam je gradonačelnik Ivan Knez.
Poznato je da Javna vatrogasna postrojba grada Biograda uz intervencije na gradskom području obavlja i one izvan grada, točnije na području susjednih općina. Prema evidenciji njihova djelovanja vidljivo ja kako je od ukupnog broja od 123 intervencije samo jedna bila provedena na području grada Biograda, dok su ostale bile na području susjednih općina Svetog Filipa i Jakova, Pakoštana ili otočnih općina Tkona i Pašmana.
– S obzirom na to da se za djelatnost JVP iz gradskog proračuna izdvaja oko milijun kuna, smatrali smo da se takva situacija može riješiti na županijskom planu. Točnije, predložili smo vatrogasnom zapovjedniku Zadarske županije da se osnuje zajednička ustanova te da se utvrdi omjer financiranja u kojem bi Grad Biograd sudjelovao s 50%, općine Sveti Filip i Jakov i Pakoštane sa po 20%, Tkon i Pašman s preostalih 10%. Takav model funkcionira u dosta hrvatskih gradova i čini se kao najbolje rješenje u takvim prilikama. Kako nismo naišli na razumijevanje i podršku u Županiji, pokrenuli smo inicijativu za osnivanje Vatrogasne zajednice Biograda jer Grad više neće plaćati intervencije izvan gradskog područja, zaključio je gradonačelnik Knez.