Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rješenje o privatizaciji za 15 dana

Autor: Teuta Babajko Jamičić

13.02.2009. 23:00
Rješenje o privatizaciji za 15 dana

Foto: Vedran SITNICA



Zeleno svjetlo Fonda za privatizaciju koje su djelatnici GP “Radnik” dobili iz petog pokušaja, kako je pojasnio Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a, stiglo je uoči najavljenog radničkog prosvjeda pred Fondom u Zagrebu


Slučaj benkovačkog GP “Radnik”, koje privatizaciju čeka već 12 godina, uskoro bi trebao biti razriješen. Naime, Fond za privatizaciju koji s pretvorbom tvrtke iz društvenog poduzeća u dioničko društvo kasni 12 godina jer u imovinu GP “Radnik” nije uključena imovina s, u Domovinskom ratu okupiranih područja, pozitivno se očitovao na zahtjeve Koordinacijskog odbora bivših djelatnika GP “Radnik” čije je zahtjeve za privatizaciju GP “Radnik” ocijenio u potpunosti opravdanima.
Zeleno svjetlo Fonda za privatizaciju, koje su djelatnici GP “Radnik” dobili iz petog pokušaja, kako je pojasnio Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a, stiglo je uoči najavljenog radničkog prosvjeda pred Fondom u Zagrebu. Rješenje za privatizaciju realno je očekivati za 15 dana, a kako navodi Uranija, to će biti jedna od posljednjih važnih odluka Fonda za privatizaciju, budući da je premijer Sanader nedavno najavio njegovo ukidanje.
Podsjetimo, slučaj benkovačkog GP “Radnika” jedinstven je u Hrvatskoj. Fond za privatizaciju s pretvorbom tvrtke iz društvenog poduzeća u dioničko društvo kasni 12 godina jer u imovinu GP “Radnik” nije uključena imovina s, u Domovinskom ratu okupiranih područja. Riječ je o imovini u Benkovcu, Obrovcu i Šopotu, zbog čijeg je neuključivanja u vlasništvo GP “Radnika”, blokiran i stečajni postupak, pokrenut 2003. godine, o čijemu zaključenju ovisi preostala isplata 40-ak radnika, na račun plaća i otpremnima, u iznosu od 3 milijuna kuna.
Zbog postojeće situacije, Koordinacijski odbor bivših zaposlenika u više navrata obraćao Vladi RH i hrvatskom predsjedniku Mesiću te Fondu za privatizaciju. No, kako se stvari nisu pomaknule s mrtve točke, Koordinacijskih odbor bivših zaposlenika GP “Radnik”, 27. siječnja, obratio se Damiru Polančecu, predsjedniku Upravnog odbora Fonda za privatizaciju i Vedranu Duvnjaku, predsjeniku Hrvatskog fonda za privatizaciju sa zahtjevom da Fond konačno riješi postojeći problem kako bi se stečaj mogao nastaviti i završiti te isplatiti bivši zaposlenici.
Koordinacijski odbor bivših zaposlenika GP “Radnik”, tada je Fondu za privatizaciju dao rok od 15 dana da imovinu u Benkovcu, Obrovcu i Šopotu uključi u ukupnu imovinu GP “Radnik” i donese odluku o pretvorbi tvrtke u stečaju. U protivnom, najavljujen je odlazak radnika u Zagreb, na mirni prosvjed pred Fondom za privatizaciju.
– Rješenje o privatizaciji očekujemo za 15 dana, tako da u međuvremenu odgađamo najavljeni mirni prosjed. Zajedno s rješenjem o privatizaciji očekujemo i uključenje nekretnina u Benkovcu, Obrovcu i Šoporu u vlasništvo GP “Radnik”, koje će tada biti moguće prodati i namiriti vjerovnike, prije svega radnike čija potraživanja iznose 3 milijuna kuna, govori Uranija te pojašnjava kako ukupna dugovanja GP “Radnika” iznose oko 10 milijuna kuna, što će se namiriti prodajnom imovine, koja bi konačno trebala biti uključena u vlasništvo GP “Radnik”.
Nakon pretvrbe tvrtke, deblokade stečajnog postupka i naplate radničkih potraživanja, Uranija ističe kako će se moći razgovarati o budućnosti GP “Radnik”, koja dakako ovisi i o vjerovnicima. Kako je riječ o građevinskog tvrtki, koja bi na zadarskom području zasigurno imala što raditi, Uranija navodi kako nije isključeno ni obnavljanje djelatnosti.