Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Crvene ruže i orhideje neizostavan detalj

Autor: Anita Ćustić

13.02.2010. 23:00
Crvene ruže i orhideje neizostavan detalj

Foto: Adam VIDAS



Ja sam danas dobila parfem i, naravno, crvenu ružu, a on od mene donje rublje koje sam kupila jučer. Ne smeta mi jer je nedjelja, rekla bih da mi je ovako još i ljepše, nekako je sve mirnije i romantičnije, kazala je djevojka koja je sa svojim dečkom prolazila Šetnicom


Početak obilježavanja današnjeg Valentinova seže daleko u povijest, u vrijeme staroga Rima kada je kršćanstvo bilo mlada religija, a na vlasti je bio car Klaudije II. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlaska u rat. No, u to doba živio je i svećenik Valentin, koji je ipak ostao pri svojim životnim ciljevima i potajno vjenčavao one vojnike koji su to htjeli. Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu, a na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo – Dan zaljubljenih.
Danas je Valentinovo dan povećen izražavanju ljubavi, bilo voljenoj osobi ili dragom prijatelju, djetetu ili majci. Danas su stoga, držeći se ove tradicije, obilježavanju ovog datuma pribjegli mnogi, a zadarske su prodavaonice, cvjećarne i parfumerije raznolikom ponudom svojim kupcima dodatno razbuktali maštu.
S obzirom da je ove godine Valentinovo “palo” na neradni dan, većina je ovih prodajnih mjesta jutros bila zatvorena, no to nije sprječilo zaljubljene da  jutro obilježe romantičnom šetnjom starom gradskom jezgrom, poljupcima na rivi ili jutarnjom kavom na jednom od zadarskih “štekata”… Unatoč neradnom danu, ni znaci pažnje u obliku nekog prigodnog dara nisu izostali, jer oni koji su to željeli, sitnicu za dragu osobu odabrali su još nekoliko dana ranije.
– Ja sam danas dobila parfem i, naravno, crvenu ružu, a on od mene donje rublje, koje sam kupila jučer. Ne smeta mi jer je nedjelja, rekla bih da mi je ovako još i ljepše, nekako je sve mirnije i romantičnije, kazala je djevojka koja je jutros sa svojim dečkom prolazila Šetnicom, istaknuvši kako unatoč sve izraženijoj komercijalizaciji Valentinova i masi klišeja koji karakteriziraju ovaj blagdan, ipak voli Valentinovo, koje je, kako kaže, uvijek podsjeti na njoj drage ljude i na sreću zbog ljubavi koja je ispunjava i bez koje bi svaki dan bio besmislen.
Ovako razmišlja jedan mladi zaljubljeni par, dok oni stariji, iako nisu propustili nedjeljnu šetnju, smatraju da to više nije za njih.
– Sve ove godine koje smo proveli zajedno i svi oni usponi i padovi, loši i sretni ternuci koje smo proživjeli i opet ostali zajedno, najbolji su dokaz ljubavi, ne treba nam Valentinovo ni materijalne sitinice. To je za naše unuke, oni sad proživljavaju one prve zaljubljenosti i današnji je dan za njih nešto posebno, ali kad budu u našim godinama, svaki će im dan biti poseban, kazao je ovaj gospodin, koji je, kao i svako drugu, i ovo nedjeljno jutro iskoristio za šetnju i kavu sa svojom suprugom.
Osim parfema, donjeg rublja, bombonijera ili plišanih igračaka, cvijeće je već tradicionalno neizostavan detalj valentinovskog darivanja, a kako navode prodavačice u danas jedinoj otvorenoj cvjećarnici na Poluotoku, i ove su godine najpopularnije crvene ruže i orhideje.
– Mogu reći da smo, barem što se tiče ovog posla, zadnjih godina svjedoci zaživljavanja Valentinova i kod nas. No, s obzirom da je ove godine Valentinovo u nedjelju, i kod nas je malo lošiji promet nego inače, jer očito su svi računali na to, pa su se cvijećem “osigurali” još jučer. Stoga ovaj put nismo pripremali ništa posebno, a crvene ruže i orhideje, i to po jedan komad, i dalje su najpopularniji među mladićima koji kod nas traže znak pažnje za svoju bolju polovicu, kazala je Jasmina Marnika, iz cvjećarne Fiorentina, čiji je izlog također bio prigodno ukrašen velikim crvenim srcima i primamljivim cvjetnim aranžmanima.
Sudeći prema izgledu drugih prodavaonica, čini se da su se baš svi potrudili oko današnjeg blagdana, jer prigodni natpisi i ukrasi među kojima su crvena srca bila neizostavan detalj, krasili su baš svaki izlog.
Anita MRŠIĆ
 
 
— Slika
Neradni dan bio je kao stvoren za šetnju, a ne kupovinu
Adam VIDAS