Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kad administracija uđe u školu

Autor: Ante Vidović

13.02.2010. 23:00
Kad administracija uđe u školu

Foto: Adam VIDAS



Sredstva resornog ministarstva su bila rezervirana, ali nisu se mogla iskoristiti. Sada kada je konačno krenulo uređenje škole, što skoriji završetak cijelog posla otežava tromost sustava birokracije
Iako je obnova Osnovne škole Petar Zoranić u Stankovcima završila još lani u studenom, stankovački osnovci i dalje nastavu pohađaju u školi u Benkovcu u popodnevnim satima. Razlog je što prilikom radova nije obnovljen i nadograđen sustav centralnog grijanja, kako doznajemo od ravnatelja škole Borisa Miletića.
Naime, stankovačka osnovna škola oštećena je u vrijeme granatiranja u Domovinskom ratu. Dugo godina čekalo se s njenom obnovom zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na jednom djelu zemljišta važnom za budućnu sportsku dvoranu. Sredstva resornog ministarstva su bila rezervirana, ali nisu se mogla iskoristiti. Sada kada je konačno krenulo uređenje škole, što skoriji završetak cijelog posla otežava tromost sustava birokracije.
– Ne možemo djecu uvesti u školu bez centralong grijanja, osobito sada kada je zima hladna. Vrijeme smo izgubili čekajući da se izda građevinska dozvola. Očekivali smo kako će ona doći za vrijeme izvođenja radova, kako bi se uvođenje centralnog grijanja nastavilo u kontinuitetu. Sada Ministarstvo regionalnog razvoja treba raspisati natječaj na kojem će biti izabran izvođač radova. Mi smo jako nezadovoljni zbog tromosti cijelog sustava. Svakog dana moramo putovati sa šest autobusa s 300 djece u Benkovac što ujedno predstavlja i veliki financijski trošak. Zahvalio bih kolegama u Benkovcu što su nas srdačno primili, kaže Miletić dodajući kako je njihov plan
da nastavu u matičnoj školi počnu ponovno održavati nakon proljetnih praznika, a da se izgradnjom sustava centralnog grijanja krene za vrijeme ljetnih praznika.
Paralelno sa završetkom uređenja stankovačke osnovne škole ide i izgradnja područne škole u Vukšiću gdje će nastavu u budućnosti pohađati oko stotinjak djece. Ni tu stvari ne idu prema planu. Izgradnja škole počela je još 2007. godine, ali su radovi stali jer je izvođač radova bankrotirao, kako podsjeća Miletić. Nakon toga trebala je ponoviti cijelu proceduru i izabrati novog izvođača.
– S tvrtkom izvođačem Fenix iz Slavonskog Broda, koja je radila i na obnovi matične škole u Stankovcima, dogovoreno je da izgradnja škole bude gotova za sedam mjeseci i taj rok ističe u ožujku. Međutim s obzirom na stanje na gradilištu, u što sam se osobno uvjerio, nije realno za očekivati da se taj rok ispoštuje tako da će prvi učenici u školu u Vukšiću ući na početku sljedeće školske godine, zaključuje Miletić.