Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kreativna radionica o Valentinovu u Udruzi oboljelih od PTSP-a

Autor: Z L

13.02.2010. 23:00
Kreativna radionica o Valentinovu u Udruzi oboljelih od PTSP-a


Vrijednost ove radionice iskazana je kroz spremnost suradnje i međusobne podrške djece i mladih različitog socijalnog statusa i životne dobi, koji su svojom nesebičnom podrškom mlađoj djeci omogućili da izrade jednako kreativne i lijepe radove
U prostorijama Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije u subotu je održana još jedna u nizu radionica u sklopu projekta „Prevencije suicida i nasilja u obiteljima hrvatskih branitelja oboljelih od ptsp-a na području Zadarske županije”.
Radionica na temu „Valentinovo” ostvarena je u suradnji s Domom za odgoj djece u Zadru i Udrugom hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske. Radionica je trajala tri sata, a 38 djece i mladih, različitog uzrasta (od predškolaca pa sve do maturanata), izrađivali su različite prigodne materijale.
Cilj radionice je usmjeren na druženje i šire informiranje djece i mladih različite životne dobi i socijalnog statusa, koji u pedagoškom smislu imaju brojne pozitivne efekte, upoznavanje sudionika s određenim odgojno-obrazovnim sadržajima kroz različita odgojna područja (estetsko, radno, moralno, intelektualno itd.), oslobađanje njihove kreativnosti te socio-emocionalne inteligencije.
Nakon igre upoznavanja u parovima koje je započelo u veseloj atmosferi, uključujući voditeljice i suradnice, djeca i mladi su raspravljali o danu zaljubljenih i ljubavi prema prijateljima, roditeljima, odgajateljima, te njihovom doživljaju osjećaja ljubavi. Nakon izražavanja svojih mišljenja i osjećaja općenito o ljubavi i prihvaćanju, sudionici su na „veliko srce” odaslali svoje anonimne poruke osobama koje vole, poput, primjerice, jednog srednjoškolca koji je napisao „ljubav je smisao života” ili djevojčice 2. razreda osnovne škole koja je napisala „sretno ti Valentinovo, volim te mama”.
Sudionici su pokazali izuzetnu kreativnost u izradi poruka, čestitki i slika od drva i hamer papira. Zanimljivo je da su dečki pisali dirljive poruke i dugačke pjesme djevojčicama te je bilo upućenih poziva za druženje i izvan radionice. Potrebno je naglasiti da su osim djece iz dvije udruge i Doma za odgoj, u radionici sudjelovala djeca i mladi, prijatelji sudionika iz različitih osnovnih i srednjih škola na području Zadarske županije.
Provedbu radionice ostvarile su voditeljice Marina Raspović i Maja Šojat, volonterke Udruge Ivana Vidučić, Ivana Mofardin, Margita Viceić, Kristina Krstić, Vlatka Vladilo, Matilda Pijaca, Katarina Pavičić, odgajateljica Doma za odgoj u Zadru, Ljubica Krcić, predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije te članovi Udruge, roditelji, braća i sestre djece i mladih koji su sudjelovali u njezinoj provedbi.
Dodatna vrijednost ove radionice iskazana je kroz spremnost suradnje i međusobne podrške djece i mladih različitog socijalnog statusa i životne dobi, koji su svojom nesebičnom podrškom mlađoj djeci omogućili da izrade jednako kreativne i lijepe radove kao i starija djeca.
Dječji uradci koji su nastali kroz ovu ali i prethodne radionice bit će prikazani na „zajedničkoj” izložbi u Gradskoj knjižnici od 31. svibnja do 14. lipnja 2010. godine.
Radionicu su omogućili partneri u provedbi projekta: Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Grad Zadar, Zadarska županija, Grad Benkovac, Općina Poličnik, Općina Zemunik Donji, Općina Bibinje, Općina Sukošan, Općina Pakoštane, Centar za psihosocijalnu pomoć Područna jedinica Zadar, Sveučilište u Zadru, Odjel za sociologiju, Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, projekt “Volontiram”, Udruga „Korak dalje”, Udruga psihologa „Kasper”.