Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Krnje platio za sve nevolje

Autor: Branko Božić

13.02.2010. 23:00
Krnje platio za sve nevolje

Foto: Branko BOŽIĆ



Reka je da će prokopati porat jer da mu je to cilj samo da mu je potreban dobar badilj. Da će mu ninske barke i u Rašinovcu vaćat šarke, a kraj škole dica vaćat prnjavice, da će čivli sami skakat u kaiće a na Volovku da će cvitat cviće…


Brojna maškarana i nemaškarana svita okupila se u centru mjesta kod stare gusterne u subotnjim večernjim satima na završnici ovogodišnjeg 29. tradicionalnog vrškog karnevala. Vrške maškare došli su vidjeti i s njima u “ludovanju” guštati njihovi gosti iz Poljica, Ljupča, Privlake, Zatona i drugih mjesta te grada Zadra. Svih njih je u ime domaće Karnevalske udruge te načelnika maškara Mate Defore, glavnog meštra karnevala Tome Ulizice i kapa maškara Jure Prevrtljivca, na početku je pozdravio nenadmašni meštar i voditelj karnevala Ivica Perinić Đovani.
Vršanima Jure zadao brige
Bogati karnevalski program uz nastup zadarske grupe “Bumerang” uveličalo je i osoblje improvizirane karnevalske kužine, koje je u djelatnom sastavu Grgo Milić-šef, Majato Milić, Zeko Milić, Ivan Perković Duman te Ante Babac, radilo punom parom. Promrzlom i gladnom puku udijelili su besplatno pored ostalog nekoliko pladnjeva krafni, fritula i kolača što su ih umijesile i ispekle vrijedne vrške domaćice, kao i 320 kilograma prvoklasne govedine na lešo. Sve to zalilo se sa po 200 litara bijelog i crnog vrškog vina te oko 100 litara sokova i toplih čajeva.
Pravi urnebes među okupljenima nastao je kada se na pozornicu sa svitom starih Hrvata popeo u pratnji članova časnog suda načelnik maškara Mate Defora. Nakon ovog čina prišlo se je čitanju optužnice za pogubljenje Jure, sinonima svih vrških briga i nedaća u proteklih godinu dana. Iz poduže optužnice Juru se uz ostalo optužilo da je kriv što ove veljače nema oseka, pa se domaći svit ne može odmoriti zbog čega su svi ljuti i nervozni. Kriv je što se selo podililo na one za karneval i na one protiv, što je općina toliko osirotila pa za karneval nije mogla izdvojiti niti lipe. Krivi ga se za razdor u redovima Karnevalskog odbora zbog čega su maškare pale na tri budale i na “uvor” dice.
– Časni sud ga je također okrivio, rekao je dalje čitajući optužnicu načelnik Defora, zbog teškog stanja u državi pa narod nema para zbog čega je i manjak u kesi maškara, što je rezultiralo manjkom manjatije večeras na gusterni. Kriv je što vlada anarhija i posvemašna nesloga u državi, tako i u našem mistu. Obija je državnu blagajnu i zemlju bacija na koljena, zato svaki dan ostane 500 ljudi bez posla. I taman kad smo mislili da će ga stići pravda za ceste i Podravku, on pokrade i žito iz državne pričuve. I eto ti jope problema jerbo vlast jadna umisto da lovi bandita Juru riđobradog, mora se baviti pitanjem kojem seljaku vratiti žito a kojem ne, i tako u krug, rekao je Defora.
Nestaju pršuti i šokol
– Sve mu je to bilo malo pa se ponovno okomija na Vrsi i Vršane te po selu krade lupež pršute, šokole, ovce i to ne jednu nego na jata. Da ne spominjemo drva iz dvorova, vino iz konoba te ostale stvari. Ali je konačno kurvin sin dolija. Uvaćen je u vrškoj Punti kod Marine buže. Naša ga je Ronda privela sudu za sva zlodila. Sud je zasjeda 10 dana i 10 noći te je donija presudu bez olakotnih okolnosti, a ona glasi “smrt paljenjem”. Stoga se nalaže našoj Rondi da izvrši povjereni joj zadatak, zaključio je načelnik Mate Defora.
 Nisu Juri pomogli ni vapaji ni žalopojke. Prevladali su povici okupljenog puka “Spalite ga, spalite ga”. Egzekutori su se uputili prema stratištu gdje su izvršili povjereni im zadatak. Jure je podnio sav teret za štetu i propuste u 2009., uz urnebes maškara nestajući na lomači.
Spuštanjem karnevalske zastave Ninjani su se u subotu navečer oprostili od ovogodišnjeg Karnevala. Njega je ove godine unatoč štednji i recesiji više nego uspješno organizirala i u djelo provela ninska mladež, uz financijsku potporu Grada Nina, ninske Turističke zajednice te još dvadesetak vjernih ninskih sponzora.Nakon cjelodnevnog “ludovanja” te studioznog “češljanja” svake ninske kuće, maškarana i nemaškarana brojna svita u večernjim se satima sjatila na Trg ispred Doma kulture, na kojem su se Ninjani na najokrutniji način riješili Krnje Škariotskog – najvećeg i jedinog krivca za sve njihove prošlogodišnje jade i probleme.
Gdje su bakalari iz Jaruge
 – Pored pustih laži, tvrdio je da mu je projekt u tijeku, kojim će u portu regulirati plimu i oseku. Reka je da će prokopati porat jer da mu je to cilj samo da mu je potreban dobar badilj. Da će mu ninske barke i u Rašinovcu vaćat šarke, a kraj škole dica vaćat prnjavice, da će čivli sami skakat u kaiće a na Volovku da će cvitat cviće. U Jarugi bit će bakalara, škampa i jastoga kao i svakog Božjeg dara. Sve da će stvorit bez imalo muke, samo da pustimo sve u njegove ruke. Kriv je što je ove godine oseka cili porat, tija je tu njivu za kumpire izorat…, redale su se optužbe do konačne osude: – U ime kralja špadi, dinari, baštoni i kupa nek nestane poganac stari i nek se u vatrici i dimu okupa, izrekla je glasnogovornica Karnevala Meštrica Jurka.
Po izricanju presude Lucija Glavan, Josip Ljubičić, Josip Ivanić, Roko Pekić, Mate Stulić, Lucija Pekić, Katarina Stulić, Kristijan Pijaca, Drago Štulić, Mateo Kevrić, Filip Lipotica, Luka Oltran i Šime Relja, odnosno “krvnici”, izvršili su svoju zadaću nakon čega je u plamenu u hladnoj večeri izgorio ninski Krnje Škariotski. Nakon ovog čina i urnebesnog ludovanja maškara brojna se svita zaputila prema Domu kulture na tradicionalno čašćenje kobasicama i jajima te ispijanje piva a zatim i na bal pod maskama. Karnevalsko ludilo proteklo je uz nastup zadarskog trija “Venera”.
Karnevalski program potrajao je do sitnih noćnih sati u kojem je po odluci karnevalskog tročlanog žirija prva nagrada za dječju masku pripala djevojčici Lani Pijaca. Za pojedinačnu masku prvu je nagradu osvojio Aldo Pekić dok je druga nagrada pripala Neni Vučković za uprizorenje premijerke Jadranke Kosor. Grupa Ninske Šinjorine osvojila je prvu nagradu u kategoriji grupne maske, dok je drugo mjesto pripalo mladim i perspektivnim ninskim pankericama.