Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ne kupujte dar – budite dar jedno drugome

Autor: Marija Ćurko

13.02.2010. 23:00
Ne kupujte dar – budite dar jedno drugome

Foto: Zvonko KUCELIN



U nedjelju 14. veljače na blagdan Sv. Valentina i Svjetski dan braka, Hrvatska zajednica bračnih susreta (HZBS) Zadar sudjelovat će na misnom slavlju u 10 sati u zadarskoj crkvi Sv. Šime. Tijekom svete mise bit će i obnova bračnih obećanja. Ovo je druga godina zaredom otkako se na ovaj način okupljaju članovi HZBS-a. Ured HBK za obitelj nedavno je predstavio proslavu Svjetskog dana braka. Zadaća i cilj Ureda HBK za obitelj je iznad svega provođenje edukacije i prevencije kako bi brakovi bili što kvalitetniji te kako bi trend rastave brakova bio u padu.
Svjetski dan braka u svojim je porukama posvećen bračnom paru, mužu i ženi kao stupu obitelji, koja je temelj društva. Ciljevi Svjetskog dan braka usmjereni su proslavi sakramenta braka koji je Božji dar, stvoren na Njegovu sliku. Želi se istaknuti ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu. Ideja o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani u SAD-u 1981., a 1983. godine uveden je naziv Svjetski dan braka s ciljem da se diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači. Papa Ivan Pavao II. u svojim govorima isticao je vrijednost braka te je 1993. godine podijelio svoj apostolski blagoslov Svjetskom danu braka. Ova inicijativa proširila se u više zemalja svijeta.
Zanimljivo je ovom prigodom izdvojiti znak Svjetskog dana braka koji govori o njegovom poslanju i vrijednostima. Muža i ženu simboliziraju dvije svijeće, što znači da su kao bračni par pozvani biti svjetlo u svijetu. Srce kojim je par spojen “pokazuje da je ljubav snaga koja čuva bračno jedinstvo, pojačava spremnost za darivanje života te nadahnjuje druge na vjernost i jedinstvo.”
“Ljubite jedni druge”, su riječi koje predstavljaju glavnu misao Svjetskog dana braka. To je Isusova zapovijed ljubavi. Brak se ostvaruje u pozivu na ljubav, kao svakodnevnoj odluci. Pokret bračni susreti je glavni pokrovitelj Svjetskog dana braka. Ovaj pokret u svijetu djeluje u preko 80 zemalja, a ostvaruje svoje poslanje i zadaću organiziranjem bračnih vikenda, koji su kao pomoć supružnicima u podizanju kvalitete braka. Bračne vikende, kako je poznato, prošlo je preko 2.5 milijuna bračnih parova u svijetu. Uspostavljanje dijaloškog stila života bračnog para je cilj Pokreta bračni susreti koji u Hrvatskoj djeluje od 1976. godine. Od 1993. godine djeluje pod nazivom Hrvatska zajednica bračnih susreta. Bračne vikende je u Hrvatskoj do sada prošlo preko 5.000 bračnih parova.
– U Zadru je bračne vikende od početka djelovanja prošlo oko stotinu supružnika, rekao nam je don Josip Lenkić, župnik župe Sv. Šime u Zadru.
Hrvatska zajednica bračnih susreta ove godine obilježava Svjetski dan braka pod motom “Ne kupujte dar – budite dar jedno drugome.”
Supružnicima su za Svjetski dan braka namijenjeni i konkretni prijedlozi kako bi još bolje izgrađivali svoj brak te poboljšali svoj bračni odnos. Uz načine njegovanja zdravog i kvalitetnog bračnog i obiteljskog života, bračni parovi potaknuti su na zajedničku molitvu i sakramentalni život.
Krčki biskup mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj u povodu Svjetskog dana braka uputio je poruku supružnicima sa željom da pronađu stvarno lice ljubavi te imaju vremena jedno za drugo. Svjetski dan braka upućuje i na upoznavanje teologije tijela Ivana Pavla II., ističe u svojoj poruci biskup Župan. Pri tome se, nastavlja krčki biskup, ne treba zavaravati da neće biti prepreka i protivština, jer neprijatelj čovjeka zna da je Bog zamislio brak kao sliku Božje ljubavi i zajedništva, te kao lažac i ne birajući sredstva, čini sve da čovjeka zavara i makne s tog puta, iskrivljavajući sliku i predstavljajući laž istinom. U poruci se ističe važnost napredovanja čovjeka uz Božju pomoć, jer je sam po sebi slab. Također je upućen poziv da se zaljubljeni utječu pomoći i zagovoru svetog Valentina.