Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Do posljednjeg zvuka sirene

13.02.2011. 23:00
Do posljednjeg zvuka sirene


Cibona i Zagreb CO danas imaju po šest bodova za Euroligu, dok ih je na kontu Cedevite i Zadra po pet, a do kraja sezone ostalo je još puno utakmica i, naravno bodova
U svakom sportu postoje situacije koje za sobom povuku iznenađujuće posljedice. Na primjer, u tu kategoriju spada pobjedonosni koš Ivana Batura u zadnoj sekundi polufinalnog ogleda Kupa Krešimira Ćosića, između, u tom trenutku oslabljenog Zadra i iznimno jake Cedevite.
Za romantičare i sve one koji vjeruju da financijska moć ne mogu pobijediti srčanost i želju taj trenutak božanskog nadahnuća golobradog 19-godišnjaka definitivno predstavlja krunski dokaz da iskonske vrednote sporta još uvijek nisu pokleknule pred novcem. Bez obzira na navijačke sklonosti, nemoguće je ostati ravnodušan kada momčad kojoj nitko ne daje ni pola posto šanse baci na koljena velikog favorita.
Batur za anale
Međutim, to nije jedina vrijednost Baturovog koša za anale. Naime, od ove sezone svi hrvatski klubovi kroz međunarodna i domaća natjecanja skupljaju bodove vrijedne plasmana u Euroligu, a kombinacija neočekivanog posrtaj Cedevite i pobjede Zagreba nad Zadrom u finalu Kupa Krešimira Ćosića toj je borbi dao dozu neizvjesnosti. Jednostavno, danas nije pretjerano reći da taj segment hrvatske klupske košarke može ponuditi ono što privlači ljude na tribine.
Konkretnije, Cibona i Zagreb CO danas imaju po šest bodova za iduću sezonu Eurolige, dok ih je na kontu Cedevite i Zadra po pet. Do kraja sezone je, pak, ostalo još puno utakmica. Naravno, i bodova. Doduše, za neke postoje i ograničavajući čimbenici. Za početak, u NLB ligi bodove osvaja samo osam najbolje plasiranih klubova, a Cibona i Zadar trenutačno drže jedanaesto, odnosno trinaesto mjesto. Povrh toga, do kraja prvog dijela natjecanja ostalo je još šest kola.
Olakotnu okolnost za Cibonu predstavlja činjenica da je NLB liga ove godine vrlo izjednačena. Konkretno, vodeći Partizan ima četiri boda više od najtrofejnijeg hrvatskog kluba, što znači da bi tri vezane pobjede lako mogle donijeti osjetan pomak na tablici. Zadrani su, pak, u puno težoj situaciji, budući da su, skupa s Crvenom zvezdom prikovani za dno tablice, s tri boda manje od jedanaestog Širokog. No, luda završnica protkana pobjedama mogla bi ih gurnuti na pozicije vrijedne bodova za Euroligu.
Cedeviti “pole position”
S druge strane, u ovom trenutku najbolje kotiraju akcije Cedevite. Društvo iz Podsuseda visoko je plasirano u NLB ligi, a još uvijek ima realne šanse za proboj u završnicu Eurocupa, natjecanja koje također donosi euroligaške bodove. Nema sumnje, Cedevita danas drži “pole position”. No, za vrat joj itekako jako puše Zagreb. Doduše, mravi iz Trnskog nisu se proslavili u Eurochallenge Cupu, ali to kompenziraju sasvim pristojnim rezultatima u NLB ligi. Povrh toga, osvojili su i Kup Krešimira Ćosića.
Kada se u obzir uzme kvaliteta igračkog kadra, financijska moć i dosadašnji rezultati, hrvatskog predstavnika u Euroligi trebalo bi tražiti među dva kluba s najtanjom tradicijom. Međutim, spomenuti sraz Zadra i Cedevite svima je pokazao koliko, zapravo, ima istine u staroj poslovici koja kaže da “boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka”.
Završnica Kupa Krešimira Ćosića fino je zasolila borbu za Euroligu, stvorivši impuls koji bi trebao reanimirati zanimanje sportske javnosti za hrvatsku klupsku košarku. Bez obzira na trenutno stanje, svi još uvijek imaju barem teoretske šanse za proboj u elitno natjecanje Starog kontinenta. Ako se kao pokazatelj uzme Kup Krešimira Ćosića, već sada je jasno da će se borba za Euroligu voditi do posljednjeg zvuka sirene. Prava drama vodit će se u domaćem prvenstvu, jer prvak osvaja 35 bodova, drugo mjesto donosi 27, a treće “samo” 19 bodova.
 


POREDAK


6 Cibona
6 Zagreb
5 Cedevita
5 Zadar