Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatsko jedrenje zaslužuje više

13.02.2011. 23:00
Hrvatsko jedrenje zaslužuje više


Fantela: Nakon što prošle i ove godine na Skupštinama nisu usvojena izvješća predsjednika, niti izvješća Izvršnog odbora, većina je predstavnika klubova shvatila da su promjene neminovne
Prvi put u povijesti Hrvatskog jedriličarskog saveza došlo je do smjene vodstva saveza izglasavanjem nepovjerenja, na polovici četverogodišnjeg mandata. Nezadovoljstvo radom Izvršnog odbora predvođenog predsjednikom Marinom Lovrovićem počelo je bujati već tijekom prve godine mandata, 2009. Na redovitoj godišnjoj skupštini u Splitu krajem 2009. skupštinari nisu prihvatili izvješće predsjednika o radu u protekloj godini i malo je nedostajalo da već tada na dnevni red dođe smjena vodstva. No, strasti su se ipak malo primirile, Lovrović je dobio novu priliku, međutim, ni druga godina mandata nije prošla onako kako su članice saveza, klubovi, to zamišljali i priželjkivali. Krajem 2010. redovita godišnja skupština održana je u Zadru, tj. preciznije rečeno jedan njen dio. Nakon trosatne rasprave skupštinari ponovno nisu prihvatili izvješće predsjednika za proteklu godinu. Uslijedila je stanka, nakon koje se uspostavilo da je nekoliko skupštinara napustilo sjednicu. Kako stoga više nije bilo kvoruma, sjednica je prekinuta i nastavak zakazan u Opatiji početkom siječnja. Burna opatijska sjednica trajala je oko šest sati i vjerojatno bi potrajala i duže, da nije dvorana bila rezervirana za drugi skup. Od 57 nazočnih 43 ih je glasovalo protiv izvješća predsjednika i izvršnog odbora, devet ih je bilo za, a pet je bilo suzdržanih. Članovi IO-a Neven Baran i Igor Božičević podnijeli su ostavke. Temeljem događanja u Opatiji Nadzorni odbor HJS-a sazvao je izvanrednu sjednicu u Šibeniku za početak veljače, na dnevnom redu bilo je razrješenje predsjednika i IO-a. Sjednica u Šibeniku trajala je rekordno kratko, manje od sat vremena, od 62 nazočna zastupnika 60 je glasovalo za razrješenje, dva su bila suzdržana. Izvanredna izborna sjednica HJS-a sazvana je za 12. ožujka u Zadru. O razlozima smjene kako i o mnogim aktualnim temama vezanim za hrvatsko jedrenje progovorili su Edo Fantela, predsjednik JK Sveti Krševan i Robert Sandalić, sportski direktor JK Uskok.
“Pali” na popularizaciji jedrenja
Iz kojih je razloga smijenjen Izvršni odbor Hrvatskog jedriličarskog saveza, odnosno Marin Lovrović stariji, dojučerašnji predsjednik?
Fantela: Smjena je došla zbog nezadovoljstva rezultatima rada gospodina Lovrovića i njegovih suradnika. Članovi Saveza mišljenja su da on i Izvršni odbor nisu na zadovoljavajući način obnašali dužnosti, te su svoj stav izrazili praktički jednoglasno. Legitimnom procedurom, sa 60 glasova za i dva suzdržana, na Izvanrednoj je skupštini donesena odluka koja je produkt dobro odvaganih argumenata. Nakon što prošle i ove godine na Skupštinama nisu usvojena izvješća predsjednika, niti izvješća Izvršnog odbora, većina je predstavnika klubova shvatila da su promjene neminovne.
Na kojim se konkretnim primjerima očitovalo spomenuto nezadovoljstvo i zaslužuje li cjelokupan rad bivšeg vodstva negativnu ocjenu?
Sandalić: Nažalost, ne mogu reći da smo s određenim segmentom njihova rada bili zadovoljni. Što su naši predstavnici ostvarivali bolje rezultate, to su sve manje bili praćeni od strane Saveza. Klubovi i roditelji godinama su “jači” od njega, a to je znak da nešto ne valja. Svaki pokušaj suradnje sa Savezom završavao bi poput sudaranja sa zidom. Na kraju, omjer glasova na Izvanrednoj skupštini je pokazao da su i sami članovi Izvršnog odbora glasovali protiv sebe; od ukupno 62 glasa, 60 ih je bilo za promjene, a samo dva suzdržana.
Fantela: Jedriličari i njihovi klubovi po mnogima su ostvarili povijesne uspjehe. Uostalom, svi smo svjedoci novinskih napisa i epiteta kojima su čašćeni naši osvajači najvrjednijih svjetskih odličja. Predsjednik i njegov tim rekli su da će u tom slučaju napraviti sve za njih i za hrvatsko jedrenje, međutim, jedriličari su obavili svoj dio posla, dok savez nije. Status hrvatskog jedrenja kod sponzora i u medijima nažalost je ravan nuli. Predsjednik i njegova ekipa nisu uspjeli doprinijeti popularizaciji jedrenja i to je bio glavni razlog njihove smjene. Unatoč recesiji i vremenima u kojima živimo, smatram da se moglo napraviti više. Jedrenje se nažalost nije pomaklo s margina.
Dva sigurna glasa
Na Izvanrednoj skupštini HJS-a 12. ožujka će u Zadru biti obznanjeno ime novog predsjednika i članova Izvršnog odbora. Do tada, svaki kandidat mora prikupiti sedam potpisa potpore klubova. Kome ćete, ili kome ste možda već dali svoj glas?
Fantela: U smjenu predsjednika nismo išli bez da smo znali tko bi trebao doći na njegovo mjesto. Isto vrijedi i za Izvršni odbor te za Vijeće za natjecanja. Naš je kandidat Ana Mrak – Taritaš, osoba koja nije tu da sruši starog predsjednika, već da ga zamijeni i nastavi graditi na način koji će biti bolji i više u interesu hrvatskog jedrenja. Ona je od početka naš kandidat, sudjelovala je u cijeloj proceduri, u dogovoru smo s njom – što nije tajna, pa smatram da bi bilo neetički sada dati glas nekom drugom.
Sandalić: Bilo je teško pronaći osobu koja bi uopće prihvatila funkciju predsjednika, međutim, na Skupštini, održanoj u prosincu u Zadru, pojavila se gospođa Ana Mrak – Taritaš koja je svojim izlaganjem skrenula pozornost na sebe. Nakon razgovora s njom, došli smo do zaključka da konačno ima smisla ići s promjenama, što smo i realizirali na posljednjem okupljanju u Šibeniku. Čak i da se sada pojavi neki drugi kandidat, naš ćemo glas dati gospođi Taritaš.
Pogled unaprijed
Do Londona 2012. hrvatski jedriličari imaju povijesnu šansu izboriti se za nastupe u čak osam olimpijskih klasa, a u četiri osvojiti odličja. Što u međuvremenu napraviti da Hrvatska dobije vlasnika(e) prve Olimpijske medalje?
Sandalić: Smatram da nas Savez u tom razdoblju treba ostaviti da u miru radimo svoj posao. Odnosno, ako nam ne može pomoći, da nam ne odmaže neshvatljivim odlukama. Primjerice, klubovi u razvoj svojih jedriličara ulažu 99% sredstava, a Savez je do sada bio taj koji je krojio pravila. Pravila koja su nam samo bila na teret. Savez treba raditi na tome da osigura razvoj jedrenja, da osigura egzistenciju klubova, te ono što je najvažnije da jedrenju donese status koji ovaj naš sport svojim rezultatima zaslužuje. Savez se treba baviti globalnim projektima, a ne sitnicama.
Fantela: Radi se o dugogodišnjem procesu, no smatram da smo do sada napravili sve da se takvo što ostvari. Po dosadašnjim rezultatima mogli bismo konkurirati u klasama: 470 – Fantela i Marenić, Finn – Ivan Kljaković – Gašpić ili Marin Mišura koji mu je jako blizu, Tina Mihelić u Laser Radialu i Tonći Stipanović u Laseru. Najbolje je to što su svi oni mladi jedriličari te je pred njima ne samo Olimpijada u Londonu, već i sljedeća. To je velika prednost hrvatskog jedrenja.


Fantela novi izbornik


– Vidjet ćemo nakon izbora novog vodstva saveza, no istina je da sam kandidat za mjesto izbornika. Uz suglasnost tima ljudi s kojim surađujem, to ću i postati ako Ana Mrak Taritaš postane prvi čovjek saveza – Edo Fantela potvrdio je glasine o njemu kao potencijalnom novom izborniku reprezentacije te dodao:
– U tom bih slučaju zasigurno pokušao uvesti određene promjene. Naravno, u suradnji s Vijećem za natjecanje. Imam svoje ideje i planove koje ću pokušati realizirati.Prvi će plan biti plasman osam posada na Olimpijadu, a drugi osvajanje medalje.




Puno truda za malo tinte


Medijsku zapostavljenost, kažu Sandalić i Fantela, najbolje ilustrira premali broj napisa, obrnuto proporcionalan broju osvojenih odličja hrvatskih jedriličara. Samo u 2010. godini Hrvati su osvojili svjetsku broncu, pet europskih zlata, izborili sedam plasmana na svjetska prvenstva, sedam puta se plasirali između 4. i 10. mjesta na EP-ima te osvojili 12 medalja na regatama Svjetskog kupa. U 2009. i 2010. jedrenje je bilo najtrofejniji olimpijski sport u Hrvata.


Sandalić: Prerasli Hrvatsku


Jedriličarski klub Uskok od 7. do 16. srpnja ove godine bit će domaćin ISAF Svjetskog juniorskog prvenstva. O važnosti ove manifestacije za zadarsko i hrvatsko jedrenje Sandalić je kazao:
– Zadar je posljednjih godina postao svjetski jedriličarski centar, a pritom prerastao sve hrvatske okvire. Najbolji je dokaz predstojeća svjetska juniorska smotra koja je od golemog značaja za Grad, zadarsko i hrvatsko jedrenje. O koliko se velikom događaju radi dovoljno je reći da ISAF, Svjetski jedriličarski savez, izravno dodjeljuje i nadzire organizaciju samo tri regate – olimpijske, Svjetskog prvenstva svih olimpijskih klasa u predolimpijskoj godini te upravo ove, koja je u 2011. jedna od najvažnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj.