Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Razvijati osjećaj ljubavi prema najpotrebitijima

13.02.2011. 23:00
Razvijati osjećaj ljubavi prema najpotrebitijima


Uz malo dobre volje, odricanja i ljubavi možemo učiniti velike stvari, koje su dragocjene. Ponekad mala sitnica, stisak ruke, gesta pažnje i ljubavi ili mali dar mogu unijeti puno radosti u živote drugih, rekla je ravnateljica Doma za starije osobe “Sv. Frane” Marija Pletikosa
U povodu Svjetskog dana bolesnika Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Zadarske županije u subotu je posjetila Centar za rehabilitaciju u Sv. Filip i Jakovu te uz prigodni program u okviru svog humanitarnog djelovanja predala vrijednu donaciju.
– Vodila nas je želja da štićenicima Centra za rehabilitaciju učinimo život ugodnijim. Unatoč napretku medicinske znanosti, napomenula je saborska zastupnica Nevenka Marinović, još uvijek ne postoji terapija za sve bolesti te tako u Hrvatskoj i cijelom svijetu nailazimo na patnju brojnih neizlječivih bolesnika. Najvažnije je, ističe ona, pružiti bolesnicima svu potrebnu ljudsku i duhovnu potporu.
Svjetski dan bolesnika je 1992. godine utemeljio papa Ivan Pavao II., ne bi li potaknuo sve ljude različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima u brizi i njezi oboljelih. Kao datum obilježavanja je izabran 11. veljače, kada se u Katoličkoj Crkvi slavi blagdan Gospe Lurdske. Cilj obilježavanja Dana je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika.
– Lijepo je vidjeti da još uvijek ima ljudi koji su spremni priskoičiti u pomoći nezaštićenima, poručio je ravnatelj Leonardo Mikulić koji nije krio radost i zadovoljstvo ovom humanom akcijom.
Vrijedne medicinske potrepštine i igračke koji će omogućiti kvalitetniju skrb i ugodniji boravak štićenika s tjelesnim i mentalnim poteškoćama donirali su tvrtka Vigens sa zadarskog Bokanjca, biogradski trgovački lanac Bure commerce te specijalizirana tvrtka za izradu posteljnog i stolnog rublja, štep deka i popluna Turk d.o.o. iz Kupljenova kraj Zaprešića. S osobnim donacijama sudjelovale su i članice županijske Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” predsjednice Ane Lovrim. Donatorima se pridružio i filipjanski načelnik Igor Pedisić.
– Uz malo dobre volje, odricanja i ljubavi možemo učiniti velike stvari, koje su dragocjene. Ponekad mala sitnica, stisak ruke, gesta pažnje i ljubavi ili mali dar mogu unijeti puno radosti u živote drugih, rekla je ravnateljica Doma za starije osobe “Sv. Frane” Marija Pletikosa, zadarska gradska vijećnica i članica Zajednice žena, izražavajući pritom ponos što je njihova humanitarna akcija bila uspješna.
– Vjerujem da smo zajedno postigli plemeniti cilj – još kvalitetniju skrb i brigu za djecu s posebnim potrebama, reći će Maja Pletikosa.
U medijima često možemo čuti reklamni slogan koji kaže da zdravi imaju tisuću želja, a bolesni samo jednu. Štićenici Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov imaju samo jednu želju – ljubav.
– Centar za rehabilitaciju je osnovan 1969. godine i trenutačno skrbi za točno 98 djece i odraslih, štićenika s višestrukim potrebama, od 5 do 65 godina, koji imaju dijagnozu teške i teže retardacije, dok ih je vrlo mali broj s lakom retardacijom, navodio je tužne podatke ravnatelj Leonard Mikulić.
– Osoblje je štićenicima na usluzi 24 sata, želeći koliko je moguće ublažiti trpljenje ove populacije o kojoj se malo govori i koja je, jednostavno rečeno, maknuta iz društva. Naime, u pojedinim je slučajevima obitelj spremna skrbiti o vlastitom djetetu, dok je znatan broj i onih obitelji koje svoju djecu ostavljaju od rođenja u centrima za rehabilitaciju, gdje se stručno osoblje brine za njih, nastojeći im olakšati život i nadoknaditi roditeljsku ljubav, upoznao je između ostalog nazočne ravnatelj Mikulić.
Mladi glazbenici biogradske Glazbene škole voditelja prof. Jordanka Miloša, izvođenjem niza instrumentala pjesmom su razgalili i ujedinili štićenike i djelatnike Centra za rehabilitaciju kao i nazočne članice Zajednica žena “Katarina Zrinski”. Mnogi su htjeli sakriti suze radosnice, ali nisu uspjeli.
– Kad god učinite ljubav, nikada niste izgubili. Nikada niste ostali siromašni, nego ste postali bogatiji, postali ste veći duhom, srcem, postali ste više duhovni, više Božji. I kad god učinimo neku žrtvu, čini nam se na prvi pogled da smo nešto otkinuli od sebe, ali ne – dobili smo! To je tajna ljubavi, zaključila je Nevenka Marinović.
Nakon dvije recitacije u izvođenju nekoliko štićenika, razgovorljivi i pjesnički nadareni Izet, koji u Centru boravi od svoje treće godine, toplim se riječima zahvalio na posjeti te je na odlasku poručio da ne žurimo, jer kaže: “Polako se Božja kola voze”.
 


Kolekcionar Zrinko


Najpopularniji i najpoznatiji filipjanski štićenik je zasigurno Zrinko koji je u Centar stigao sa svega devet mjeseci. Iako je u invalidskim kolicima Zrinko ima svoj veliki hobi. Zrinko je, naime, prikupio na tisuće vizit karti nadasve uredno posložene po njemu dobro znanom redu. Privjesci za ključeve druga su velika Zrinkova ljubav koje onako teške drži obješene oko vrata i i zakačene na odjeći.
– Često telefonski pričam s gospođom Nevenkom Marinović i s drugim dragim prijateljima, pohvalio se Zrinko koji slijedećeg mjeseca slavi 39. rođendan.