Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sadržaje crnih jama prazne u kraške bisere

13.02.2011. 23:00
Sadržaje crnih jama prazne u kraške bisere


Odlaganje otpada i fekalija u prirodu, između rječica Bijele i Karišnice, uzbunilo je mještane Karina Gornjeg koji su nam se javili da bi upozorili na problem s kojim više ne mogu živjeti. Naime, mještani nam tvrde da neki autoprijevoznici iz Karina i okolnih mjesta koriste prirodu kao odlagalište za građevinski i kućanski otpad te da tu nerijetko završava i fekalni otpad iz crnih jama.
– Uz magistralnu cestu između tokova dva kraška bisera, rječica Bijele i Karišnice, koje dalje utječu u Karinsko more, nalazi se velika količina raznog građevinskog otpada, kućanskog smeća i opasnih fekalija iz crnih jama. Količina tog otpada je 300 do 400 metara četvornih. Onečišćenje je uzrokovano, kao i uvijek, ljudskim nemarom za zbrinjavanjem otpada i nebrigom za očuvanje okoliša za postojeće i buduće generacije. Sav taj otpad dovelo je kamionima nekolicina karinskih autoprijevoznika te nekoliko pridraških prijevoznika koji imaju cisterne za pražnjenje crnih jama, kazao nam je jedan ogorčeni mještanin ističući kako fekalni otpad od kojeg se mogu zaraziti dolazi iz crnih jama koje prijevoznici prazne u svim priobalnim mjestima karinskog zaljeva, od Ribnice, Meke Drage, Crne Punte, Šušnjara 1 i 2, Vrulja te Karina Gornjeg i Karina Donjeg.
Mještani ističu da neki od tih prijevoznika osim što zagađuju okoliš, često niti ne izdaju račune za svoje usluge te tim štete i državu, a unatoč tome nitko ih ne nadgleda. Osim evidentnog problema odlagališta u prirodi koje kvari imidž njihovog malog turističkog mjesta, istaknuli su i problem zagađenja zraka nastalog paljenjem guma i plastike.
– Prijevoznici zagađuju zemljište odlagajući otpad gdje im je to najlakše, u prirodu. Strah nas je i zbog zagađenja zraka uzrokovanog paljenjem automobilskih guma, plastike i kablova za struju, govore mještani koji za ovo onečišćenje prozivaju dvije romske obitelji naseljene u naselju Karin Slana.
Za kraj poručuju kako im je dosta te da su nam se obratili jer pod hitno žele da netko počne rješavati ovaj problem. Uz to prozivaju i mjerodavne iz Hrvatskih šuma za nebrigu i zaštitu ugroženog područja.