Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mljekarski prosvjed, pa bojkot

13.02.2012. 23:00
Mljekarski prosvjed, pa bojkot


Tristotinjak  seljaka – proizvođača mlijeka, s traktorima i ostalom  mehanizacijom, očekuje se  danas na prosvjedu ispred  sjedišta “Dukata” u Zagrebu,  te “Dukatove” “Sirele” u Bjelovaru. Sutra, u srijedu, imaju dogovoren sastanak oko  otkupne cijene mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede, a  ne urode li pregovori plodom, mljekari će, kako najavljuju, krenuti u prosvjed  prema svim otkupljivačima  mlijeka u Hrvatskoj. Ne isključuju, kažu, niti potpuni  bojkot prodaje mlijeka industriji.
Oko pet tisuća proizvođača mlijeka već je propalo  unatrag tri godine, a ključ u  bravu će morati staviti, nastavi li otkupna cijena i dalje  padati, još toliko mljekara –  naglasili su na konfereniji za  novinare Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza  udruga proizvođača mlijeka i  njegov zamjenik, Mladen  Šolčić.  Od proizvodnje sirovog mlijeka, kažu, danas živi  preko 14.500 zaposlenih i  njihove obitelji, a svi su Kriznom stožeru za obranu cijene mlijeka dali punomoć da  se izbori za korektnu otkupnu cijenu mlijeka.
Dok je ta cijena u EU trenutačno 2,71 kunu po litri, u  Hrvatskoj ona iznosi 2,66  kuna, dok je “Dukat” za  veljaču, najavivši seljacima  tržišno formiranje cijena svaki mjesec, ponudio 2,3 kune.  Za taj se novac, kaže  Smolčić, litra ne može proizvesti, pogotovo ne s troškovima koje hrvatski seljak  ima, a koji su, zbog viših  kamata na kredite i ostalo,  daleko veći od troškova mljekara u EU. “Tržišno” formiranje cijena, ogorčeni su  mljekari, temelji se na cijenama u okruženju – BiH,  Srbiji i drugdje, gdje su i  zahtjevi koje proizvođači sirovog mlijeka moraju ispunjavati daleko jeftiniji. “Dukat” je, istovremeno, kriterije  za kakvoću mlijeka podigao  iznad svih standarda zemalja  u okruženju, uključivo Njemačku i Austriju, što hrvatske seljake tjera, poručuju, u  bankrot.
“Naš posao ne traje osam  sati na dan, već 20, u ovakvim vremenskim uvjetima i  24 sata, u ovaj smo posao  uložili svoj život, i ‘uvukli’  cijele obitelji, da bi nam sad  netko, po suludim kriterijima, određivao ‘tržišnu’ cijenu mlijeka. Neće ići”, kazao  je Šolčić. Unatrag četiri godine, zaključuje, otkupljivači, mljekarska industrija,  “seljake pravi idiotima”.
“Cilj je hrvatskog mljekara  prvo dovesti do bankrota, a  onda ostvariti, očito, primarni cilj – veće tržište za uvozne  lobije”, zaključuju Šolčić i  Rešetar. Na pitanje ne zarađuju li seljaci, s ostalim  poticajima, više od tri i pol  kune po litri, odgovaraju kako je i to obmana. Na kraju  krajeva, pitaju, je li normalno da seljak, koji 365 dana u  godini radi ovaj posao, dobiva isto koliko i mljekarska  industrija?