Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sami ćete odlučiti s kim ćete u koaliciju na lokalnim izborima

13.02.2012. 23:00
Sami ćete odlučiti s kim ćete u koaliciju na lokalnim izborima


Na parlamentarnim izborima nije bilo lako biti u vašoj koži, jer ste bili u „kontrakoaliciji”, a mi smo od vas tražili da date svoj doprinos Kukuriku koaliciji, kazao je zadarskim stranačkim kolegama predsjednik HSU-a Silvano Hrelja


– HSU je nakon parlamentarnih izbora jedini legitimni politički predstavnik umirovljeničke populacije. Druge takozvane umirovljeničke stranke unatoč blefiranju i zvučnim nazivima, primjerice, Blok „Umirovljenici zajedno” ili Stranka umirovljenika, koje su se nekorektno borile za glasove računajući na faktor zbunjenosti, pa i senilnost umirovljenika, stavljajući poznate ljude kao nositelje lista, nisu uspjele. Doslovno su pometene s političke pozornice. Birači ovog puta nisu nasjeli na trikove, poručio je predsjednik ŽO HSU-a Zadarske županije Branislav Jelenić na održanoj izvještajnoj skupštini.
Dvadeset i troje nazočnih od trideset i jednog delegata jednoglasno je prihvatilo njegov izvještaj o radu u proteklom dvogodišnjem razdoblju, kao i plan rada za sljedeće dvije godine u kojem centralno mjesto zauzima odluka o sklapanju koalicije na lokalnim izborima 2013. o kojoj Jelenić, iako je analizirao sudjelovanje stranke, kako u Kukuriku koaliciji, tako i u koaliciji na čelu s HDZ-om u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji, nije govorio.
– Želim naglasiti zaslugu naše stranke za donošenje značajnih mjera prema umirovljenicima već u samom startu nove Vlade i novog saziva Sabora, a to su usklađivanje mirovina prema troškovima života, integriranje dodatka na mirovinu, ukidanje povlaštenih mirovna i uvođenje neoporezivog dijela mirovne s 3.200 na 3.400 kuna, kazao je županijski predsjednik navodeći kako „ima izvjesnih nerazumijevanja, pa i neshvaćanja dvostruke koalicije HSU; jedne na lokalnoj razini s HDZ-om, HSS-om i HSP-om, i druge na nacionalnom nivou”.
– Mi se kao politička stranka ne želimo svrstavati u ideološke sfere što nam omogućuje potrebnu fleksibilnost i samostalnost u radu. Osim toga, u povijesti političkog djelovanja, a gotovo konstantno i kod nas od uvođenja demokracije, nisu nepoznate ovakve opcije koje ne stvaraju dualizam političkog djelovanja i ne konfrontiraju se s temeljnim programskim osnovama stranaka, već doprinose kvaliteti, bogatstvu i širini političkog angažmana, dodao je Jelenić ističući kako je u lokalnoj koaliciji „ostvaren značajan dio program HSU; uskrsnica za koju je prošle godine izdvojeno 2,8 milijuna kuna, izgradnja socijalnih stanova i depadansi domova umirovljenika u Preku i Salima, otvaranje dnevnih boravaka za umirovljenike, mreža pomoći u kući”.
– Na parlamentarnim izborima nije bilo lako biti u vašoj koži, jer ste bili u „kontrakoaliciji”, a mi smo od vas tražili da date svoj doprinos Kukuriku koaliciji. Vi ćete samostalno odlučiti s kim ćete i kako sklopiti koaliciju na lokalnim izborima, a na nama je da vam to omogućimo savjetom, financijski i stvaranjem političke platforme, kazao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja napominjući kako „epohalnih obrata u mirovinskom sustavu neće biti, jer za to nema prostora”, ali i kako unatoč tome razloga za postojanje HSU ima.
– Mi smo jamac da će se o umirovljeničkim pitanjima voditi računa. Od podizanja neoporezivog dijela mirovina ni sada ne bi bilo ništa da nisam od ministra Linića tražio se da se on podigne na 3.600 kuna, pa smo dobili podizanje na 3.400. Dodatak na mirovinu iznosi godišnje 1,2 milijarde kuna. Prošle godine je ugrađen u mirovinu, a sada imamo bunu jer su neki zbog toga počeli plaćati porez, rekao je Hrelja podsjećajući pritom na svoju kandidaturu za predsjednika stranke na izborima koji će se održati u svibnju.


Gržan: Zašto građani s manje od 15 godina staža nemaju pravo na mirovinu?




– Zašto u Hrvatskoj građani nemaju pravo na mirovinu ako nisu navršili 15 godina radnog staža. Imamo mnogo žena koje rade na sezonskim poslovima u turizmu i one moraju raditi 30 godina da bi došle do svojeg prava i to zato jer ih privatnik nakon 6 mjeseci šalje doma zato da im ne bi dao nikakva prava i onda ih ponovno zaposli na šest mjeseci. Ako ne skupe 15 godina staža, te osobe nemaju pravo na mirovinu, a gdje je njihov novac?, rekao je u raspravi na izvještajnoj sjednici Mate Gržan, potpredsjednik zadarskog HSU-a.


Oštarić: Smanjiti ovlasti načelnika


Predsjednica stranke u Kolanu Marija Oštarić požalila se kako zbog opstrukcije od strane vlasti ni jedan započeti projekt nije mogla dovesti do kraja.
– Kako se to ne bi događalo potrebno je smanjiti ovlasti načelnika, promijeniti izborni zakon i način kontrole nad proračunom. Državna revizija je samo na papiru utvrdila koja su se sredstva trošila nenamjenski i što je ostalo nenaplaćeno, a radi se o 2,1 milijun kuna, uglavnom od poreza, komunalnih naknada i komunalnog doprinosa. Načelnik općine je čak i fizički nasrtao na mene kada sam postavljala pitanja, rekla je Oštarić, inače vijećnica u tamošnjem Općinskom vijeću u kojem vlast ima HSS, a načelnik je Josip Zubović.


Vujević: Zakoni postaju antinarodni


– Građevinsko zemljište je uništilo selo, ustvrdio je Nedjeljko Vujević, predsjednik galovačkog HSU-a napominjući kako u Galovcu ima slučajeva u kojima mještani zbog administrativnih granica građevinskog zemljišta, povučenih u uredima daleko od terena, ne mogu svoje kuće priključiti na struju i vodu, iako su njihovi roditelji iz samodoprinosa izgradili tu infrastrukturu.
– Podjela na građevinsko, šumsko i poljoprivredno zemljište uništila je selo. Do sada je seljak mogao napraviti kuću i štalu na mjestu na kojem mu je odgovaralo, a sada štala više nije štala nego gospodarski objekt, izjednačena je s trgovačkim centrom. Zakoni postaju antinarodni, zaključio je Vujević dodajući kako će, ne stane li se na kraj upisivanju države kao vlasnika nad zemljištem koje je generacijama u posjedu obitelji koje ga obrađuju, doći do nove seljačke bune.