Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Babe luže i zvončari – junaci maškara

Autor: Velimir Brkić

13.02.2013. 23:00
Babe luže i zvončari – junaci maškara

Foto: Velimir BRKIĆ



Spaljivanju je prethodila povorka maškaranih grupa koje su usprkos kišnim najavama u zavidnom broju obilazile kuću po kuću, dvor po dvor
Sukošanske “Ružne maškare”, takozvane babe luže i zvončari za svojim zvonima, trubima i “pištacima” u utorak su rastjerali prijeteće oblake i kišu.
U ovčjem runu
Posljednjeg dana maškara na Trgu Gornja vrata u spaljen je Krnje, u Sukošanu zvani Did, krivac za sve nedaće koje su Sukošance zadesile u prošloj godini. A nevolja je, kažu, bilo više nego inače.
Spaljivanju je prethodio defile maškaranih grupa koje su usprkos kišnim najavama u zavidnom broju obilazile kuću po kuću, dvor po dvor. Darivani su vinom, pacetom, kobasicama, svime i svačime a najmanje novcima, recesije radi.
Odjeveni u staru odjeći, ogrnuti ovčjim runom, na glavi mizerije, ovčje i kozje mišine, oko pasa zvona i razna druga čuda, u ustima truba ili pištac, u ruci vreća luga za lužanje a na ramenima Did, krivac za sve nevolje i nedaće, to su sukošanske “babe luže”.
Odzvonilo veselju
Navečer na trgu Gonja vrata meštar od maškara izrekao je optužnicu i osudu te je višestruki sukošanski Did završio u paklenim ognjima. A onda je zvonar Marko Pito s kampanela odzvonio ponoć. Odzvonilo je veselju i gozbi. Završila su maškarana ludovanja, započelo je vrijeme posta i korizme.