Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Eko Zadru 53 tisuće kuna za tri projekta

Autor: Anamarija Bilan

13.02.2013. 23:00
Eko Zadru 53 tisuće kuna za tri projekta

Foto: Adam VIDAS



Mogu reći da smo jako zadovoljni jer je većina naših projekata prošla i dobila financijska sredstva. Ovo je prvi put od kada Zeleni telefon djeluje da smo dobili neke novce iz gradskog proračuna, rekla je Linda Šušteršić, dodavši da Zeleni telefon na području Zadarske županije zvoni već devet godina


Grad Zadar objavio je rezultate natječaja za udruge iz područja zaštite okoliša i prirode i/ili energetske učinkovitosti na području grada Zadra u 2013. godini.
Na natječaj se prijavilo deset udruga, a Grad je odlučio financirati šest projekata s ukupno 96.500 kuna.
Zeleni telefon
Zadarska udruga Eko Zadar prijavila je četiri projekta, a Grad je odlučio financirati tri projekta sa 53.000 kuna i to projekte “Zeleni telefon”, koji je dobio 24.000 kuna, “Urbani vrtovi” s 20-ak tisuća kuna i “I ja sam dio prirode, praktikumi u prirodi” sa 9.000 kuna.
 – Mogu reći da smo jako zadovoljni, jer je većina naših projekata prošla i dobila financijska sredstva. Ovo je prvi put od kada Zeleni telefon djeluje da smo dobili neke novce iz gradskog proračuna, rekla je Linda Šušteršić, dodavši da Zeleni telefon na području Zadarske županije zvoni već devet godina. Istaknula je da je Zeleni telefon servis građanima preko kojeg oni mogu javiti ukoliko vide kakav ekoakcident, divlji deponij, ali i mogu dobiti informacije gdje odložiti komunalni otpad, prijaviti nelegalan objekt i slično. Kazala je da “zeleni” telefon iz dana u dan naziva sve veći broj nezadovoljnih građana.
 – Najviše poziva dobili smo kad su sječene palme ispred crkve sv. Šime. Tada su ljudi, zaista burno reagirali. Veliki odgovor građana dobili smo tijekom akcije “Zelena čistka”, prilikom koje su građani dojavljivali mjesta gdje su vidjeli divlje deponije, kazala je Šušteršić i dodala da građani najviše zovu u proljeće da se očisti neki parkić, uvala ili okoliš škole.
Urbani vrtovi
 – Projekt “Urbani vrtovi” novina je u našoj udruzi i zamišljen je na način da se kroz njega urede okoliši stambenih zgrada. Prvo ćemo početi s uređenjem jednog dvorišta na Bilom brigu gdje postoje stari i zapušteni zidani “pitari” gdje planiramo posaditi autohtono i ljekovito bilje, objasnila je bit projekta Šušteršić istaknuvši izvrsnu suradnju s Mjesnim odborom Bili brig i Udrugom Damir Tomljanović Gavran, koji su se spremno odazvali na suradnju u ovom projektu. Taj projekt vodi Iva Lukin, dipl. ing. agronomije.
Treći projekt koji je dobio 9.000 kuna je projekt praktikuma u prirodi “I ja sam dio prirode” tijekom kojih bi djeca u pratnji biologa odlazila u perivoj Vladimira Nazora i tamo učila o bilju, promatrala ptice, upoznala se s autohtonim biljem, kao što su lavanda ili ružmarin i slično, a čak su razmišljali i o promatranju šišmiša.
Svi ovi projekti trebali bi početi s realizacijom kad Grad potpiše ugovor s udrugom. Praktikumi u prirodi najvjerojatnije će pričekati do proljeća, odnosno dok ne zatopli jer će u njima sudjelovati djeca osnovnih škola pa da im ne bude prehladno. Urbani vrtovi će krenuti sukladno sjetvenom kalendaru.
 – Ovi novci nam znače veliko osvježenje o kojem smo do sada samo maštali. Omogućit će nam da ostvarimo brojne projekte preko kojih smo sklopili poznanstva. Moram reći da trenutačno radimo na nekoliko projekata i otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije naših građana, rekla je Šušteršić.


 TKO JE JOŠ DOBIO NOVAC?




Osim udruge Eko Zadar, novce od Grada dobili su i Udruga za očuvanje bioraznolikosti “Aurelia” Zadar, koja je za projekt “Ljekoviti i samoniklo bilje Dalmacije” dobila gotovo 12.000 kuna. Društvo istraživača mora 20.000 milja za projekt “Mladi i natura 2000 – edukacija o morskim vrstama i staništima” dobili su 16.000 kuna. Hrvatsko meteorološko društvo dobilo je za projekt “Male meteorološke stanice” 14.100 kuna.