Nakon obuke spremni za Afganistan

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
S gađanja ciljeva na Crvenoj zemlji iz helikoptera MI-171 Sh

Na helikopterskom strelištu vojnog poligona "Crvena zemlja" kod Knina ovih je dana provedeno bojevo gađanje pripadnika 3. tečaja zajedničke hrvatsko-češko-mađarske obuke savjetodavnih timova zrakoplovstva (Air Advisory Team Pre-deployment Training Course ili 3. AAT PTC).

Tečaj se provodi u vojarni Zemunik u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO. Riječ je o zajedničkoj obuci zrakoplovnih posada helikoptera i zrakoplovnih tehničara za održavanje helikoptera u sklopu pripreme pripadnika koji se upućuju u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu kao zrakoplovni mentorski timovi. Oni će po NATO-ovim standardima i procedurama, obučavati pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva. Uz Hrvatsku, Češku i Mađarsku na tečaju sudjeluje i Slovačka koja je u Zemunik poslala promatrače, a interes su iskazale i druge NATO i partnerske zemlje.

Gađanje je sastavni dio Programa obuke tečaja, a cilj je dostizanje više razine koordinacije posada helikoptera za zajedničko djelovanje pilota, tehničara letača i bočnih strijelaca za savjetodavne zadaće i mentoriranje pripadnika afganistanskog ratnog zrakoplovstva. Proveli su ga bočni strijelci pripadnici Oružanih snaga Češke i Mađarske iz puško-strojnice M-84 PKM iz helikoptera MI-171 Sh i to na ciljeve na zemlji.

Zanimljivo je da je na ovaj tečaj, Češko ratno zrakoplovstvo u Zemunik poslalo helikopter Mi-24 Hind. Riječ je o borbenim helikopterima ruske proizvodnje kakve je za vrijeme Domovinskog rata imalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i na kojima je letio sadašnji zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Dražen Šćuri. Piloti ovih helikoptera, također biti upućeni u Afganistan u ulozi mentora pilota borbenih helikoptera, a na ovom tečaju imitiraju borbenu pratnju hrvatskih transportnih helikoptera.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno