Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Počelo vrijeme molitve, posta i bratske ljubavi

Autor: Ljiljana Jurjević

13.02.2013. 23:00
Počelo vrijeme molitve, posta i bratske ljubavi

Foto: Marin GOSPIĆ



Bogu hvala da su kršćani ostjetljivi na ljude u potrebi. Pokažimo da nam nije svejedno kada netko pati, budimo blizu bratu čovjeku u njegovoj nevolji. No, ne zaboravimo Boga, on je najvažniji, poručio je nadbiskup


Želimo da nam vrijeme korizme bude vrijeme molitve, posta i bratske ljubavi, rekao je na početku sinoćnjeg misnog slavlja u katedrali u povodu Pepelnice ili Čiste srijede zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
Katolički svijet s Pepelnicom počinje najozbiljnije i najplodnije razdoblje crkvene godine. Tim danom počinje korizma, a na neki način na Veliki petak završava. Zato je početak i kraj korizme označen najozbiljnijom pokorom, tzv. strogim postom i nemrsom.
Korizma nije vrijeme žalosti, nego novo proljeće života. Ona donosi nove šanse, nadu da čovjek postane drugačiji, da u svome životu ispravi ono što ga je do sada mučilo, da postane zdrav, plemenit i dobar. Korizma je vrijeme kad čovjek može ozdraviti svoju dušu, i disciplinom u jelu, piću i radu iscijeliti svoju psihu, ali i svoje tijelo.
– Pokajte se, obratite se Bogu, jer je on sama nježnost i milosrđe. Sv. Pavao nam kaže da je naš Bog “spor na ljutnju i bogat milosrđem”. Pomirenjem s Bogom počinje sve drugo. Bogu hvala da su kršćani ostjetljivi na ljude u potrebi. Pokažimo da nam nije svejedno kada netko pati, budimo blizu bratu čovjeku u njegovoj nevolji. No, ne zaboravimo Boga, on je najvažniji. Važno je da ga otkrijemo i s njime uspostavimo kontakt. Obratiti se znači ne samo Bogu, nego odvratiti se od onoga što ne valja. Ima nekih stvari koje loše činimo. Vrijeme korizme je vrijeme da donesemo neke odluke. Puno je stvari u našem životu koje ne valjaju. Neka nam Gospodin pomogne da u tim odlukama i uspijemo.