Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Referendumski ustanak” na Narodnom trgu i Branimiru

Autor: Nives Rogoznica

13.02.2013. 23:00
“Referendumski ustanak” na  Narodnom trgu i Branimiru

Foto: Marin GOSPIĆ



Smatramo potrebnim zaustaviti daljnju rasprodaju svih vitalnih resursa: vode, tla, šuma, prometne i energetske infrastrukture, jer su svi ti faktori neophodni za normalan i nezavisan razvoj svake države i njezinih državljana, poručuje se među ostalim u priopćenju inicijative


Aktivisti inicijative građana “Referendumski ustanak” danas su i u  Zadru započeli s prikupljanjem potpisa kojima se traži  raspisivanje referenduma s  četiri pitanja u kojima bi se  građani trebali izjasniti jesu  li za ili protiv poništenja  pretvorbe i privatizacije i  drugih prijenosa neosobnog  vlasništva od 1990. godine  do danas, zabrane rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa, kao i zabrane prometovanja, proizvodnje i prodaje genetski  modificiranih organizama  (GMO) u Hrvatskoj, te ponovno o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.
Potpisivanje do 27. veljače
Po dostupnim podacima na stranicama inicijative http://referendum.co, potpisi se za sad  prikupljaju u dvadesetak  gradskih i općinskih središta. Potpisi građana prikupljat će se do 27. veljače.  U Zadru će, kako saznajemo  od lokalne koordinatorice  Ive Trapp-Sikirić, aktivisti  inicijative građanima biti na  raspolaganju na Narodnom  trgu i na Obali kneza Branimira radnim danima i subotom od 9 do 17, a u  nedjelju u poslijepodnevnim  satima.
Razloge traženje raspisivanja referenduma, u kojem  bi se građani izjasnili o četiri  spomenuta pitanja, Organizacijski odbor akcije “Referendumski ustanak” objavio je još u siječnju na svojem Facebook profilu. U  ovom se priopćenju navodi  kako prije provođenja lanjskog referenduma o pristupanju EU nije provedena odgovarajuća javna rasprava,  te se u pitanje dovodi ustavnost provođenja ovog referenduma, prije svega zbog  prethodnog snižavanja kriterija uspješnosti referenduma zbog čega je, temeljem  ustavnih promjena iz 2010.,  bilo dostatno da se za ulazak  izjasni većina birača izišlih  na referendum, a ne, kako je  to ranije bilo propisano,  većina od ukupnog broja birača.
– Uvjeti unutar Europske  unije dramatično su izmijenjeni u odnosu na uvjete  koji su vladali u vrijeme  prvog referenduma što se  odnosi na monetarnu i fiskalnu uniju, zajedničko europsko nebo, odricanje članica EU od dijela suvereniteta i sve dublju ekonomsku i moralnu kriza u gotovo  svim zemljama članicama,  navodi se nadalje u  priopćenju u kojem se dodaje i kako je “pitanje poništenja pretvorbe i privatizacije te prijenosa neosobne imovine od 1990. do danas, izraz nemirenja ovog  društva s privatizacijskom  pljačkom”.
Zaduživanje bez pokrića
– Ovo referendumsko izjašnjavanje predstavlja pravni, etički i moralni iskorak  građana iz konstrukta koji  im se sustavno nameće, a taj  je da se više ništa ne može  promijeniti. Stav je Odbora  da se građanima putem  osobnog izjašnjavanja omogući promjena takvog odnosa te donošenje propisa i  zakona koji će u konačnici  dovesti do oduzimanja protupravno stečene imovine  od svih koji su je na nezakonit način stekli. Rasprodaju resursa, prostora i  imovine Republike Hrvatske  prepoznajemo kao oduzimanje perspektive budućim generacijama i izvor najvećih  problema hrvatskog društva,  jer omogućuje zaduživanje  bez pokrića u stvaranju novih i dodanih vrijednosti,  potiče negativnu selekciju i  nepotizam do neslućenih  granica, te omogućuje  širenje korupcije. Ocjenjujući da nemamo pravo zemlju naslijeđenu od predaka  prodati strancima i tako buduće generacije napraviti  prosjacima bez zemlje i javnih dobara, smatramo potrebnim zaustaviti daljnju  rasprodaju svih vitalnih resursa: vode, pogotovo pitke,  tla, šuma, te prometne i  energetske infrastrukture,  jer su svi ti faktori neophodni za normalan i nezavisan razvoj svake države  i njenih državljana, također  se poručuje u priopćenju u  kojem se navodi i kako je  “proizvodnja i prodaja GMO  hrane bez jasnih oznaka ozbiljno rušenje kvalitete zdravlja građana, ali i pravne  države”.
– Način na koji se GMO  “na mala vrata” uvodi u Hrvatsku, pokazuje oblik  kršenja prava potrošača da  sami biraju što će jesti i  uzgajati. Iako je većina hrvatskih županija proglasila  GMO slobodne zone, to  očito nije dovoljno za ostvarenje biološke sigurnosti  Republike Hrvatske. Štetnost i nevjerojatnu opasnost  po sav živi svijet koju GMO  dokazano donosi političari  zanemaruju do razine kriminalnih radnji, zaključuje  se u priopćenju.