Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zvjezdica koja nije htjela samo sjati

Autor: Ante Rogić

13.02.2013. 23:00
Zvjezdica koja nije htjela samo sjati

Foto: Marin GOSPIĆ



Riječ je o toploj dječjoj priči o Zvjezdici koja nije željela samo sjati na nebu već je osjećala da treba napraviti nešto više pa je odlučila pomoći životinjama


Na daskama Kazališta lutaka Zadar sinoć je pretpremijerno izvedena najnovija predstava u produkciji zadarskih lutkara, “Zvjezdica”. Autorica teksta je Nikita Šmitjko, a za zadarsku izvedbu pobrinula se ruska redateljica Ljudmila Fedorova. Kroz prošlih mjesec dana ona je sa zadarskim glumcima pripremala predstavu, te ističe kako je to vrijeme jako brzo prošlo.
– Mjesec dana je jako brzo prošlo, drago mi je da smo našli zajednički jezik. Nadam se da će priča biti zanimljiva i odraslima, te na predstavu pozivam djecu s obiteljima, poručila je redateljica Fedorova. Ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, Iris Pavić Tumpa, koja je njen rad vidjela tijekom PIF-a u Zagrebu, te je tako i došlo do suradnje, istaknula je kako je riječ o vrlo poetičnoj i razdraganoj predstavi. Riječ je, naime, o toploj dječjoj priči o Zvjezdici koja nije željela samo sjati na nebu već je osjećala da treba napraviti nešto više pa je odlučila pomoći životinjama. Uz to što je predstavu režirala Fedorova, od dosadašnjih domaćih uradaka se razlikuje po tome što su lutke rađene u Rusiji tako da je ovo svojevrstan odmak od likovnog identiteta KLZ-a.
No, zato u predstavi igraju djeci dobro poznati glumci Kazališta lutaka: Irena Bausović u ulozi Zvjezdice, Sanja Zalović u ulogama Žabe i Medvjedice, Gabrijela Meštrović-Maštruko u ulozi Medvjedića, Josip Mihatov kao Vuk te Juraj Aras/Dragan Veselić kao Ježić.
Sanja Zalović je istaknula kako priča i nas s ove strane i njih glumce s druge upozorava da se varamo ako mislimo da je beskorisno ono što radimo.
– Nikad ne znamo kome smo potrebni, možda baš nas netko čeka, upozorila je Zalović kazavši kako se ona uistinu zaljubila u lutke iz predstave.
Gabrijela Meštrović-Maštruko je istaknula odvažnost Zvjezdice koja je na putu upoznala samu sebe kroz druge.
– Svako biće ima neko svoje mjesto. Svatko je koristan na svoj način, kazala je Meštrović-Maštruko.
Uloga Zvjezdice povjerena je Ireni Bausović koja je istaknula kako je bilo lijepo raditi na predstavi zbog toga što režija nije bila nametnuta. Premijerna izvedba je večeras, s početkom u 19 sati, a izvedba je u nedjelju u 11 sati.
Uz rusku redateljicu za scenografiju se pobrinula njena sunarodnjakinja Alexandra Kovalskaya, glazbu je radio Tomislav Pehar, a tekst songova Davor Grzunov, ujedno i ton majstor. Za oblikovanje svjetla zaduženi su Ivo Nižić i Frane Papić, inscipijentica je Radojka Kozulić i majstor scene Robert Košta.
Scenografija i tehnička realizacija povjereni su Darku Petkoviću, Marijanu Nižiću, Draganu Sinovčiću i Robertu Košti. Krojačke radove obavili su Nataša Perović i Sanja Santini.