Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hajdaš Dončić: Nema nikakvog obračuna sa Zadrom ni s Kalmetom

13.02.2014. 23:00
Hajdaš Dončić: Nema nikakvog obračuna sa Zadrom ni s Kalmetom


Ministar SinišaHajdaš Dončić osvrnuo se na situaciju s otpuštanjima u HŽ Cargu.
– Ovo je posljednje financijsko restrukturiranje HŽ Carga, koji će biti spašen uz dosta patnje i veliki broj otpuštanja, a riječ je o 1.100 ljudi do kraja ove godine. Tu postoji socijalna komponenta i dobra je stvar što postoji željezničarski fond iz kojeg maksimalno tri godine radnici mogu dobivati 4.000 kuna mjesečno ili mogu uzeti otpremninu od oko 140.000 kuna u prosjeku. Nakon toga ide operativno restrukturiranje, pa privatizacija RŽV Čakovca i prodaja dijela vagona. Država će uložiti 250 milijuna kuna i podmiriti 800 milijuna kuna dugova, ali za to HŽ Cargo, jednako kao i Croatia Airlines, mora dati vlastiti doprinos od 30 do 40 posto.
Dakle, država će podmiriti dugove HŽ Carga?
– Neće, nego će jamstvom dati mogućnost da se Cargo kratkoročno kreditno zaduži kako bi ga se dovelo u poziciju da sam taj dug vrati. Cargo je trenutno moj najveći izazov. Ali, treba biti razuma. Neće više uprave željezničkih poduzeća ovdje dolaziti i žicati novac. Izbacit ću ih kroz prozor s desetog kata Kockice ako to naprave.
 Imali ste veliku pobunu u Zadru, od gradonačelnika Kalmete do ostalih predstavnika lokalne uprave, jer HŽ Cargo u Zadru nije predvidio ni jednog djelatnika. Govorilo se čak o ukidanju zadarske luke?
– Nemojmo robovati naslijeđenoj navici da je HŽ tvrtka koja zapošljava ljude bez opravdanja. Ako u Zadru dođe teret doći će i djelatnici HŽ Carga, koji će odraditi posao. Ne treba netko stalno sjediti tamo. I nema nikakvog obračuna sa Zadrom ni s Kalmetom i on to zna. Ponavljam, 300 milijuna kuna ide u Gaženicu ove godine, izgradili smo cijelu infrastrukturu, gradimo terminal, ali ne zgradu na teret državnog proračuna. Prestanimo više nasjedati politikanskim manipulacijama.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU